Rasitesopimus inspehtorinkadun ja civiksenpolun katualuekäytössä olevista osista, luonnos 16.12.2022

 

Osapuolet:

 

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (tekstissä TYS) tontin 853-11-109-3 ja määräalan 853-11-9903-0-M504 omistajana (rasitettu kiinteistö)

Y-tunnus 0142348-6

 

Turun kaupunki (oikeutettu)

Y-tunnus 0204819-8

 

 

Sopimuksen perusteet

 

Maanhankintapäällikön päätöspöytäkirja xx.xx.202x § xx

 

Sopimuksen taustaa:

 

Turun kaupunki on laatimassa Inspehtorinkadun katusuunnitelmaa ”Inspehtorinkadun kylätie” välillä Pispalantie-Kuikkulankatu. Olemassa oleva katutoteutus sijaitsee pääosin kaupungin omistamalla yleisellä alueella 853-11-9901-0, mutta osa katukäytössä olevasta ja siihen osoitettavasta alueesta kohdistuu TYS:n omistamaan tonttiin 853-11-109-3 (Civiksenpolun osa, osa Inspehtorinkadun ajorataa) ja määräalaan 853-11-9903-0-M504 (osa Kuikkulankadun ajorataa). Todetaan, että asemakaavassa 853 17/2001 on osa katusuunnitelman alueesta osoitettu Civiksenpoluksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi LP.

 

Todetaan, että TYS:n omistamien alueiden katukäyttö suunnitelma-alueella on osapuolten yhteisymmärryksen mukainen. Katukäytön ulkopuolelle rajautuva pysäköintikäyttö säilyy TYS:n määräysvallassa. Koska TYS on käynnistänyt omistamiaan alueita koskevan asema-kaavoitusaloitteen huhtikuussa 2021, on osapuolten välillä päädytty siihen, että katusuunnitelman osoittamien TYS:n omistamien alueiden hallinta luovutetaan Turun kaupungille kiin-teistönmuodostamislain154 §:n 11. kohdan mukaisena kulkuyhteysrasitteena. Osapuolten tarkoituksena on, että katukäyttöön ja muiksi yleisiksi alueiksi osoitettavien alueiden omistusjärjestelyt toteutetaan TYS:n omistamien alueiden asemakaavahankkeen yhteydessä tehtävällä maankäyttösopimuksella.

 

Sopimus:

 

Inspehtorinkadun katusuunnitelman edellyttämiin kulkupaikkatarpeisiin käytettävistä alueista sovitaan osapuolten välillä seuraavaa:

 

Turun kaupunki saa pysyvän rasiteoikeuden kulkuyhteyttä varten katukäytössä oleviin ja katusuunnitelmassa osoitettaviin alueisiin liitekartalla M491/ 9.12.2022 osoitetuilla alueilla. Katukäyttöön liittyvien alueiden toteuttamisesta ja ylläpidosta vastaa kaupunki.

 

Koska kyseessä on jo ennestään kulkuyhteyskäytössä olevien alueiden hallinnan laillistaminen, ei rasiteoikeudesta suoriteta korvausta osapuolten välillä. TYS:n asemakaavahankkeen yhteydessä tehtävässä maankäyttösopimuksessa omistusoikeudella luovutettavat alueet hinnoitellaan kaupungin noudattamien maankäyttösopimusperiaatteiden mukaisesti.

 

Turun kaupungilla on oikeus kustannuksellaan perustaa ja merkitä kiinteistörekisteriin tässä sovitut rasitteet.

 

TYS vakuuttaa, että tällä sopimuksella luovutettavalla rasiteoikeudella on tarkoitus varmistaa, että Inspehtorinkadun parantamiselle haettavana olevan Traficomin avustuksen myöntämiselle olisi olemassa lailliset edellytykset.

 

Tämä sopimus on laadittu kahtena samansisältöisenä kappaleena, yksi kummallekin sopijaosapuolelle.

 

Paikka ja aika

 

      . päivänä       kuuta 202   

 

Turun Ylioppilaskyläsäätiö

 

 

Risto Siilos

toimitusjohtaja

 

 

Paikka ja aika

 

      . päivänä       kuuta 202   

 

TURUN KAUPUNKI

Kaupungin puolesta

 

 

Ilkka Uusi-Uola

maanhankintapäällikkö