Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta49320.12.202210

14556-2022 (11.00, 00 01 02)

Hakemus Mälikkälänmetsän luonnonsuojelualueen perustamisesta

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että kaupunki hakee Varsinais-Suomen ELY-keskukselta luonnonsuojelulain 24 § mukaista päätöstä Mälikkälänmetsän luonnonsuojelualueen perustamiseksi.

Kylk § 493

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen ja maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola 14.12.2022

Tausta

Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on yksi Turun kaupunkistrategian ympäristöä koskevista tavoitteista. Strategiaan on kirjattu myös tavoite luonnonympäristön arvojen säilymisen aktiivisesta tukemisesta, sekä luonnon kokemisen mahdollisuuksia edistämisestä kestävin ja luontoa varjelevin tavoin.

Kuninkojan-Mälikkälän luonnonsuojelualueen perustaminen on myös yksi Turun pormestariohjelman vuodelle 2022 toteutettaviksi esitetyistä toimenpiteistä. Luonnonsuojelualueen perustamisesta on tehty kuntalaisaloite Turun ja Raision kaupungeille vuonna 2018. Kuntalaisaloitteen tekijöinä ovat olleet Turkuseura, Raisio-seura, Turun Pientalojen Keskusjärjestö, Raision Omakotiyhdistys, Länsi-Turun asukasyhdistys, Runosmäkiseura, Teräsrautelan Omakotiyhdistys, Mälikkälän Omakotiyhdistys, Suikkilan Omakotiyhdistys, Raision Rinkka sekä Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys.

Luonnonsuojelualueiden perustaminen kaupungin maille on myös yksi valmisteilla olevan luonnon monimuotoisuusohjelman (LUMO) toimenpiteistä.

Alueen luonnehdinta

Mälikkälänmetsä on monipuolinen ja poikkeuksellisen luonnontilainen ulkoilumetsä, joka sijaitsee alle viiden kilometrin päässä Turun keskustasta, Raision kaupungin rajalla. Yli sadan hehtaarin laajuinen yhtenäinen metsäalue on erittäin arvokas luontoarvo- ja virkistyskohde.

Mälikkälänmetsän läpi kulkee muutaman kilometrin pituinen hoidettu kuntorata, josta haarautuu kävelyteitä metsää ympäröiville asuinalueille. Kävelyteiden lisäksi metsässä risteilee polkujen verkosto. Alueen halki kulkee myös 10 kV:n ilmajohto.

Mälikkälänmetsää luonnehtii pienipiirteisesti, mutta voimakkaasti vaihteleva topografia. Maasto kohoaa koillis-kaakkois -suunnassa valoisiksi kallioselänteiksi ja sukeltaa selänteiden välissä varjoisiin notkelmiin. Jääkauden muokkaamat kallio- ja kivimuodostelmat lisäävät maaston ja maiseman monimuotoisuutta. Vaihteleva maasto on luonut edellytykset elinympäristöjen moninaisuudelle ja Mälikkälänmetsä on muodostunut pienilmastoltaan ja kasvillisuudeltaan keskenään hyvin erilaisten luontotyyppien mosaiikiksi. Mälikkälänmetsän luontohelmi on länsilaidan korpikuusikkoon kätkeytyvä luonnontilainen ruostelähde, jonka ympäristöä on tänä vuonna ennallistettu ympäristönsuojelun toimesta. Alueella esiintyy myös lukuisia muita metsälain erityisen tärkeitä elinympäristöjä, kuten vesitaloudeltaan luonnontilaisia korpinotkelmia, jyrkänteitä, pieniä luonnontilaisia puuttomia soita ja ikimäntyjä kasvavialakikallioita.​Kalliot muodostavat myös luonnollisia meluesteitä, ja Mälikkälänmetsä on suurelta osin merkittävän ja merkillisen hiljainen. Alueen pohjoisosissa puolestaan esiintyy jalopuumetsiä sekä pähkinäpensaslehtoja, jotka ovat luonnonsuojelulailla suojeltuja luontotyyppejä.

Asian valmistelu

Alueelta on tehty alustava luontokartoitus liittyen vuonna 2018 tehtyyn kuntalaisaloitteeseen. Ympäristönsuojelun vastuualue tilasi vuonna 2021 Envibio Oy:ltä sammalkartoituksen alueesta täydentääkseen luontotietoja rauhoituspäätöksen tekoa varten. Selvitys Mälikkälänmetsän luontotyypeistä valmistuu viikolla 50.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on valmistellut kaupungin omistamille kiinteistöille rauhoitushakemuksen Varsinais-Suomen ELY-keskukselle (liite 1), rajausesityksen perustettavaksi luonnonsuojelualueeksi (liite 2) sekä ehdotuksen alueen rauhoitusmääräyksiksi (liite 3). Asiaa ovat olleet valmistelemassa ympäristönsuojelun, kaupunkiympäristön kunnossapidon, kaavoituksen, kiinteistökehityksen ja isännöinnin, sekä kaupunkiympäristön rakennuttamisen vastuualueet. Rajausesityksen ja rauhoitusmääräysten osalta on pyydetty lausuntoja ja kommentteja kaupungin liikuntapalveluilta, Turun Vesihuolto Oy:ltä sekä Turku Energia Sähköverkot Oy:ltä.

Aluetta ei ole asemakaavoitettu ja voimassa olevan yleiskaava 2020:n pientaloaluevaraus (AP) on muutettu vireillä olevassa yleiskaava 2029-ehdotuksessa virkistysalueeksi (V).

Aluerajaus ja rauhoitusmääräykset

Mälikkälänmetsän luonnonsuojelualueeksi esitettävän alueen rajaus on esitetty liitteessä 2. Alueen pinta-ala on 91,5 ha, ja se on kokonaisuudessaan Turun kaupungin omistama. Aluerajauksen ulkopuolelle on jätetty pelto- ja laidunalueet. Alue rajautuu lännessä ja pohjoisessa Raision rajaan, idässä Kuninkojan uomaan ja etelässä Mälikkälän asuinalueisiin. Etelässä aluerajaus on tehty niin, että asuinkiinteistöjen rajaan on jätetty 20 metrin levyinen puskurivyöhyke, eikä luonnonsuojelualueen raja siten rajoitu asuinkiinteistöjen rajaan.

Ehdotetut rauhoitusmääräykset ovat väljähköt suhteessa moniin muihin luonnonsuojelualueisiin Turussa. Rauhoitusmääräyksissä ei rajoiteta normaalia ulkoilukäyttöä. Marjastus ja sienestys ovat edelleen sallittuja, eikä vuodenaikaan perustuvia liikkumisrajoituksia ole ehdotettu määräyksiin. Latuverkkoa, kuntoreittejä ja yhdyskuntateknisiä rakenteita on mahdollista huoltaa niiden nykyisessä laajuudessa. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen poikkeusluvan vaativia toimenpiteitä olisivat sen sijaan esimerkiksi Kuninkojan purouoman ennallistamis- ja luonnonhoitotyöt, tulvasuojelutoimenpiteet sekä puuston hoitohakkuut.

Toimivalta

Hallintosäännön 48 §:n 10) –kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää muun muassa luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvistä suunnitelmista.

Liite 1​​Rauhoitushakemus Varsinais-Suomen ELY-keskukselle

Liite 2​Kartta alueesta

Liite 3​Rauhoitusmääräykset

Oheismateriaali 1​Turun Vesihuolto Oy:n ja Turku Energia Sähköverkot Oy:n lausunnot

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että kaupunki hakee Varsinais-Suomen ELY-keskukselta luonnonsuojelulain 24 § mukaista päätöstä Mälikkälänmetsän luonnonsuojelualueen perustamiseksi liitteen 1 mukaisella hakemuksella, alueen rajaamiseksi liitekartan 2 mukaisesti sekä liitteen 3 mukaisten rauhoitusmääräyksien hyväksymistä.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta valtuuttaa valvontajohtajan tekemään liitteen 1-3 asiakirjoihin vähäisiä tarkennuksia ja korjauksia ja allekirjoittamaan hakemus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.​

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tpvKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
tiedRakennus- ja lupalautakunta


Liitteet:

Kylk § 493
Liite 1:Rauhoitushakemus Varsinais-Suomen ELY-keskukselle
Liite 2:Kartta alueesta
Liite 3:Rauhoitusmääräykset