Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja36812.12.2022 

14654-2022 (10 03 01)

Hankekortti Itäisen Rantakadun hulevesiviemärin rakentamiseksi välille Rettiginrinne - Sotalaistenkatu

Toteutussuunnittelu, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 12.12.2022:​

Itäiselle Rantakadulle toteutetaan yksisuuntaiset pyörätiet (hankesuunnitelma hyväksytty kaupunginvaltuustossa 23.8.2021 § 203, ja katusuunnitelma tuotu kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn 13.12.2022). Kadulla ei nykytilanteessa ole hulevesiviemäriä vaan hulevedet johdetaan jätevesien kanssa samaan viemäriin.

Samassa yhteydessä, kun katupintoja uusitaan ja katuja avataan, on tarkoituksenmukaista rakentaa Itäiselle Rantakadulle sieltä puuttuva hulevesiviemäri. Tämä mahdollistaa kadun hulevesien johtamisen hulevesiviemäriin sekaviemärin sijasta sekä mahdollistaa erottaa kiinteistöjen hulevedet jätevesistä erilliseen hulevesijärjestelmään. Tällä parannetaan osaltaan myös jätevesijärjestelmän ja jätevesipuhdistamon sekä -pumppaamoiden kapasiteettia selviytyä esim. rankkasadetilanteista.

Hulevesikaivantojen rakentaminen edellyttää, että muinaismuistoalueiksi tiedettyjen alueiden kohdalla on tehtävä arkeologiset kaivaukset.

Hankekortissa on huomioitu arkeologisten kaivausten sekä työnaikaisten liikennejärjestelyiden kustannukset. Nykyjärjestelyn mukainen hulevesien johtaminen jätevesiviemäriin häiritsee Kakolan jäteveden puhdistamon puhdistusprosessia ja aiheuttaa lisäkustannuksia jätevedenpuhdistamolle ja -pumppaamoille. Suunniteltu hanke vähentää näitä kustannuksia.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9.2019 § 139 Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen sekä siihen liittyvät pykäläkohtaiset hallintosääntömuutokset. Hallintosääntömuutosten 52 §:n 24 kohdan mukaisesti kaupunkiympäristöjohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu oikeus hyväksyä alle miljoonan euron infrahankkeiden hankekortit ja infrahankkeiden hankelistat, joissa yksittäisen hankkeen kustannusarvio on alle miljoona euroa.

Itäisen Rantakadun hulevesiviemärin rakentaminen on em. ohjeen mukaan yksittäinen perusinvestointi, josta tehdään hankekortti. Hankekortissa esitetään mm. kuvaus hankkeesta, laajuus, kustannusarvio ja mahdollinen toteutusaikataulu.

Hankkeen rakennusosatasoinen kustannusarvio on 992​000 euroa (alv 0 %, MAKU: 128,1; 2015=100). Kustannusarvio sisältää rakennusosien lisäksi työmaatehtävät, tilaajatehtävät ja hankevarauksen (15 %).

Hankekortin on laatinut toteutussuunnittelussa infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski. Hankkeen suunnitelman ja kustannusarvion laadinnasta on vastannut suunnitteluinsinööri Vesa Varjonen.

Liite 1​Itäinen Rantakatu (väli Rettiginrinne – Sotalaistenkatu), Hulevesiviemärin hankekortti 2.12.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Päätös​Päätin hyväksyä 2.12.2022 päivätyn hankekortin Itäisen Rantakadun hulevesiviemärin rakentamisesta.

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kypa § 368
Liite 1:Itäinen Rantakatu (väli Rettiginrinne - Sotalaisten-katu), Hulevesiviemärin hankekortti 2.12.2022