Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta48113.12.202210

14313-2022 (02 08 00, 02 08 02, 10 03 01)

Pienten vihertöiden hankkiminen Turun kaupungin sidosyksikkö Kuntec Oy:ltä

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallitus on 26.9.2022 § 402 päättänyt, että Turun kaupungin 100 %:sesti omistama tytäryhtiö Kuntec Oy muutetaan sidosyksiköksi. Päätös perustuu kaupunginvaltuuston 14.2.2022 § 24 hyväksymään Turun kaupungin omistajapolitiikkaan vuosille 2022-2025. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Kuntec Oy:n kanssa tehdyn voimassa olevan Pienet viherrakentamistyöt -sopimuksen päättämistä ja korvaamista puitesopimuksella ja toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella pienistä vihertöistä 1.1.2023 lukien.

Kylk § 481

Kaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen, kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää, kaupunkiympäristön kunnossapitopäällikkö Mari Helin sekä Konsernihallinto, lakipalvelut, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 1.12.2022:

Asian tausta

Turun kaupunki on kilpailuttanut säännöllisesti infran kunnossapidon alueurakoita. Tällä hetkellä Etelä-Turku ja Länsi-Turku infran kunnossapidon alueurakkakilpailut voittanut Kuntec Oy hoitaa näiden alueiden kunnossapitoa voimassa olevin sopimuksin. Lisäksi Kuntec Oy:n kanssa on voimassa oleva sopimus ”Pienet viherrakentamistyöt” sekä ”Kävely- ja pyöräteiden tehostetun talvihoidosta”. Lisäksi alueurakkasopimukset ovat kattaneet liikuntapalveluiden kunnossapitotöitä.

Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt 14.2.2022 § 24 omistajapoliittisessa linjauksessaan vuosille 2022-2025, että Kuntec Oy tuottaa Turun kaupungille sidosyksikkömuotoisesti laadultaan korkeatasoisia kunnallisteknisiä ylläpitopalveluja sekä viheralueiden rakentamis- ja ylläpitopalveluja. Lisäksi edellytetään, että tuotantoyhtiöiden tuottamien palveluiden hintatason tulee olla rinnastettavissa vastaavien kilpailutettujen palveluiden keskihintaan.

Turun kaupunginhallitus on 26.9.2022 § 402 päättänyt, että Turun kaupungin 100 %:sesti omistama tytäryhtiö Kuntec Oy muutetaan sidosyksiköksi. Kaupungin sidosyksiköltä tehtävät hankinnat kuuluvat hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle, koska kyseiset hankinnat rinnastetaan hankintayksikön omaksi työksi. Päätöksessä on edelleen todettu, että jatkossa yhtiön perusliikevaihto muodostuu tuotannollisen tehokkuuden ylläpitämiseksi kahdesta kaupungin ylläpitoalueesta ja mahdollisista erikseen perusteltavista erillistilauksista

Sopimuskokonaisuuteen esitettävät muutokset

Sopimuskokonaisuuteen on tässä yhteydessä tarkoituksenmukaista tehdä muutoksia, jotka johtuvat Kuntec Oy:n aseman muuttumisesta markkinoilla toimivasta yhtiöstä sidosyksiköksi. Tästä syystä esitetään tehtäväksi puitesopimus, jonka alasopimuksiksi muodostetaan aiemmin voimassa olleet yksittäiset sopimukset, johon kuuluu myös Pienet vihertyöt. Puitesopimus perustuu osapuolten avoimeen yhteistyöhön, hinnoitteluun ja toiminnan kehittämiseen. Puitesopimus tuodaan erillisenä asiakohtana päätöksentekoon.

Sopimuksen ehtoja esitetään lisäksi päivitettäväksi lainsäädännössä ja markkinaolosuhteissa tapahtuneiden muutosten seurauksena. Pienet vihertyöt -sopimusta (aiemmin ”Pienet viherrakentamistyöt”) esitetään laajennettavaksi kattamaan myös puurekisterin ylläpitotehtävät, kausivalaistuksen asennustyöt, Tuomiokirkon joulukuusen hankinnan sekä taimiston hoitotyöt. Liikuntapalveluiden sopimus eriytetään omaksi sopimuksekseen, josta päättää Liikuntalautakunta.

Sopimuksen hinnoitteluperustetta esitetään muutettavaksi. Pienet vihertyöt sopimus muodostuu yksikköhintaisista töistä. Yksikköhintaisia töitä tilataan erillisellä tilauksella, mutta tilaaja ei sitoudu tilaamaan hinnastossa olevia arvioituja määriä.

Hinnaston mukaiset hinnat tarkistetaan vuosittain vastaamaan omakustannushintaa. Hinnoitteluperuste noudattaa YSE 1998 ehdoista poiketen omakustannushintaa, jolla tarkoitetaan palveluntuottajan palvelun tuottamisesta aiheutuvia kuluja ja todellisia toteutuneita yleiskustannuksia, johon palveluntuottaja on oikeutettu lisäämään ainoastaan 2 % katteen ottaen kuitenkin huomioon sen, että palveluntuottaja on oikeutettu lisäämään 2 % katteen alihankintakustannuksiin vain, kun alihankinnan osuus yhtiön liikevaihdosta on korkeintaan 40 %. Mikäli alihankintojen osuus ylittää 40 %, kustannukset laskutetaan 40 % ylittävältä osin läpilaskutettavina erinä ilman katetta.

Osapuolten välinen sopimus perustuu open book- periaatteelle, joka tarkoittaa urakoitsijan velvoitetta avata vaadittaessa kirjanpitonsa laskutuksen oikeellisuuden varmistamiseksi ja osapuolten välistä avointa ja läpinäkyvää kustannustiedon jakamista urakasta. Lisäksi sopimukseen on lisätty tietosuoja-asetuksen vaatimia muutoksia sekä Venäjän hyökkäyssodan mukanaan tuomia sopimusehtoja mm. siitä, ettei urakoissa saa käyttää Venäjältä lähtöisin olevaa bitumia sekä kielto käyttää venäläisomisteisia yrityksiä alihankinnoissa. Muutoin sopimusehdot vastaavat kilpailutettuja sopimuksia rakenteeltaan ja ehdoiltaan.

Puitesopimus sisältää yleiset kutakin erillistä sopimuskokonaisuutta koskevat yleiset ehdot ja Pienet vihertyöt alasopimus tarkemmat palvelukohtaiset ehdot ja laatuvaatimukset. Alasopimus on pätevyysjärjestyksessä puitesopimuksen edellä. Sopimusasiakirjat muodostavat yhden sopimuskokonaisuuden ja sopimusehto on pätevä riippumatta siitä, missä sopimuskokonaisuuden osassa asiasta on sovittu.

Sopimuskokonaisuus mahdollistaa yksittäisen alasopimuksen irtisanomisen puitesopimuksen voimassaolosta huolimatta.

Osapuolet ovat käyneet sopimusneuvottelut asiassa ja Kuntec Oy:n kanssa yhteisesti esitetään olemassa olevan sopimuksen päättämistä ja uuden sopimusten tekemistä 1.1.2023 alkaen Turun kaupungin ja Kuntec Oy:n välille perustuen osapuolten välille tehtävään puitesopimukseen. Pienet vihertyöt sopimus on voimassa toistaiseksi 12 kuukauden irtisanomisajalla.

Pienet vihertyöt alasopimuksen arvioitu arvonlisäveroton urakkasumma sopimuksen allekirjoitushetkellä on enintään 954.750,00 euroa/vuodessa. Kaupunki ei kutenkaan sitoudu määriin.

Liite 1​Sopimus, pienten vihertöiden hankinta

Liite 2​​Urakkaohjelma, pienten vihertöiden hankinta

Liite 3​​Sopimussanktiot, pienten vihertöiden hankinta

Liite 4​Hinnasto, pienten vihertöiden hankinta (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20-kohta)

Oheismateriaali 1​​Puitesopimus

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​​Kaupunkiympäristölautakunta päättää tehdä Kuntec Oy:n kanssa liitteiden 1-4 mukaisen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen Pienistä vihertöistä esitystekstistä ilmenevin perustein 1.1.2023 alkaen. Sopimuksen arvioperusteinen arvonlisäveroton urakkaosuus sopimusten allekirjoitushetkellä on enintään 954.750,00 euroa vuodessa.

Sopimus korvaa osapuolten välillä voimassa olevan sopimuksen, jonka voimassaolo päättyy uuden sopimuksen allekirjoituksesta.

​Lautakunta valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtajan tekemään tarvittaessa sopimuksiin vähäisiä muutoksia ja täsmennyksiä ja allekirjoittamaan sopimus.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan erikseen tehtävällä sopimuksella.

Päätös tarkastetaan tämän asian osalta heti ja päätös voidaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKuntec Oy
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito


Liitteet:

Kylk § 481
Liite 1:Sopimus, pienten vihertöiden hankinta
Liite 2:Urakkaohjelma, pienten vihertöiden hankinta
Liite 3:Sopimussanktiot, pienten vihertöiden hankinta
Liite 4:Hinnasto, pienten vihertöiden hankinta (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20-kohta)