Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta45807.12.20227

12762-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Puistomäki (27/2022)

Tiivistelmä: -

Kylk § 458

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen 30.11.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Puistomäen kaupunginosan kortteleihin 6–11, Kenraali Airon puistoon, Matilda Meurmanin puistikkoon, Alokkaantielle, Everstinkadulle, Kapteenintielle, Luutnantintielle ja Sotilaantielle sekä osalle Rykmentintietä, Uittamontietä ja Puistomäki-nimistä lähivirkistysaluetta ja osaan Pihlajaniemen kaupunginosan korttelista 1. Työnimeltään kaavanmuutos on Puistomäki. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Satu Tiainen.

Kaavanmuutos laaditaan kaupungin aloitteesta, mutta sen lähtökohtana olivat yksityisten maanomistajien aloitteet. Neljän pientalotontin omistajat ovat toivoneet asemakaavanmuutosta, joka mahdollistaisi heidän tonttiensa jakamisen kahdeksi tontiksi. Turun kaupunki ottaa kaavanmuutokseen mukaan muitakin tontteja, koska pientaloalueen täydentäminen on kaupungin tavoitteiden mukaista ja on käytännöllisempää kaavoittaa kerralla laaja alue kuin laatia useita erillisiä kaavanmuutoksia.

Kaavan tavoitteet

Kaavanmuutoksella tavoitellaan uusien pientalojen rakentamista nykyisille omakotitalotonteille ja mahdollisuutta jakaa tontit kahdeksi tontiksi. Pientalotonttien lisääminen on vuoden 2022 talousarvion ja toimintasuunnitelman mukaista (talousarviolauseke hyväksytty kaupunginvaltuustossa 15.11.2021 § 258, pormestariohjelman toimenpiteet hyväksytty kaupunginhallituksessa 20.12.2021 § 580).

Suunnittelussa huomioidaan Puistomäen kaupunkikuvalliset ja kulttuurihistorialliset arvot sekä arvokkaat luonnonympäristöt. Tavoitteena on, että alue säilyy vehreänä eikä rakentaminen lisää merkittävästi hulevesitulvariskiä.

Rykmentintietä on tarkoitus leventää liittämällä siihen osia Heikkilän kasarmialueesta ja kasarmia reunustavasta metsiköstä. Siten tien varrelle voidaan rakentaa kävely- ja pyöräilyreitti. Myös Uittamontien katualuetta on tarve laajentaa, sillä osa nykyisestä jalkakäytävästä on katualueen ulkopuolella.

Oheismateriaali 1​Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Puistomäki

Oheismateriaali 2​Asemakaava-aloitteet, 22.3.2018 - 27.10.2021​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Puistomäki.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus