Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta46207.12.202211

13535-2022 (02 08 02, 00 01 05)

Kristiinankadun kesäkatu 2023

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että Kristiinankadulle välillä Eerikinkatu-Linnankatu toteutetaan kesäkatu 1.6.-31.8.2023 välisenä aikana.

Kylk § 462

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, maisema-arkkitehti Marie Nyman 30.11.2022:

Kristiinankadun kesäkatua on kokeiltu kahtena peräkkäisenä kesänä 2021 ja 2022. Kristiinankadun kesäkatu 2021 oli osa Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman laatimista ja Space4People-hanketta. Kesäkatu sijoittui Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu väliselle osuudella, jossa läpiajoliikennettä rajoitettiin1.7.-31.8.2021 välisenä aikana (kylk 23.3.2021 § 74).

Kristiinankadun kesäkatu 2022 toimi kahdella osuudella. Kesällä 2022 kesäkatua esitettiin ensin siirrettäväksi Kristiinankadun Linnankatu-Läntinen Rantakatu väliselle osuudelle, ottamalla alueen pysäköintipaikat kesäkadun käyttöön 1.7.-31.8.2022. Kaupunkiympäristölautakunta päätti, että kesäkatua laajennettaisiin myös Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu väliselle osuudelle 1.7.-18.9.2022 rajoittamalla alueen läpiajoliikennettä. (3.5.2022 § 182, 31.5.2022 § 223)

Kokemukset kesäkadusta 2021 ja 2022

Ensimmäisenä kesänä kokeilusta laadittiin kattava arviointiraportti, jonka kaupunkiympäristölautakunta merkitsi tiedoksi 26.10.2021 § 415. Vuoden 2021 arviointi tehtiin Kerro kantasi -kuulemisen, kesäkadun yrittäjä- ja asukaskyselyiden sekä liikennelaskentoihin ja oleskelijoiden havainnointiin perustuen. Käyttäjien keskuudessa kesäkatukokeilu sai valtaosin positiivisen vastaanoton. Verkkokyselyn ja kesäkadun yrittäjille ja asukkaille tehdyn kohdennetun palautekyselyn perusteella kaupunkilaisista noin 75 % ja kesäkadun yrittäjistä noin 90 % piti kokeilua onnistuneena tai ainakin pääosin onnistuneena. Kesäkadun varren asukkaiden mielipiteet olivat kaksijakoisempia; hieman yli puolet vastaajista piti kokeilua onnistuneena ja hieman alle puolet epäonnistuneena.

Vuoden 2022 arviointi tehtiin Kerro kantasi -kuulemisen ja kesäkadun yrittäjille suunnatun palautekyselyn perusteella. Kerro kantasi -kuuleminen keräsi edellisvuotta huomattavasti vähemmän vastauksia (n=64) ja jakoi aiempaa enemmän kaupunkilaisten mielipiteitä. Palautteissa toivottiin viimeistellympää ja vehreämpää toteutusta tai pysyvämpää liikenneratkaisua kadulle. Kielteisesti suhtautuvat kokivat kesäkadun turhana. Palautekyselyyn vastanneista kesäkadun yrittäjistä kaikki toivoivat kesäkadulle jatkoa. Yrittäjien palautteissa korostui toiveet kesäkadun aikaistamisesta kesäkuulle sekä kaupungin osallistumista tapahtumien tuottamiseen.

Palautteiden ja työryhmän omien havaintojen mukaan kesäkadun laajentaminen kesällä 2022 Linnankatu – Läntinen Rantakatu väliselle osuudelle ei tuonut merkittävästi lisäarvoa, sillä alueella ei ole kesäkadusta hyötyviä kivijalkaliikkeitä, nykyiset pyörätelineet rajaavat kulkua ja alueen käyttöä sekä jokirannan oleskelumahdollisuudet ovat lähellä.

Kesäkadun tapahtumat

Kulttuuripääkaupunkivuoden juhlavuotena 2021 kaupunki tuki kesäkadun katuesityksiä Turku 2029 -säätiön avustuksilla ja järjesti nuorten kesäyrittäjyystorin. Vuonna 2022 kesäkadun tapahtumat, kuten avajaiset, Taiteiden yön myyjäiset, katukirppikset ja katutanssit, ovat olleet kesäkadun yrittäjien järjestämiä. Kaupunki on järjestänyt kesällä 2022 kesäkadulla nuorten kesäyrittäjyystorin sekä Kesä Turussa -valokuvanäyttelyn.

Lähtökohta on, että kaupunki toimii kesäkadun tapahtumien osalta mahdollistajana luomalla puitteet kesäkadulle, mutta ei tuota erityisesti kesäkadulle tapahtumia tai anna rahallista tukea yrittäjille tapahtumien järjestämiseen.

Kuuleminen

Kesäkatuun rajatuville taloyhtiölle lähetettiin kuulemiskirjeet. Määräaikaan 29.11.2022 mennessä ei saapunut mielipiteitä.

Kesäkadun yrittäjien kanssa varataan suunnittelutapaaminen päätöksen jälkeen.

Kesäkadun toteutusperiaate vuonna 2023

Kesäkatukokeilua esitetään jatkettavaksi myös kesällä 2023 siten, että kesäkatu on kesäkuun alusta elokuun loppuun (1.6.-31.8.2023). Ajankohdan aikaistaminen on kesäkadun yrittäjien toive ja ottaa myös paremmin huomioon koululaisten lomakauden.

Kesäkadun sijainniksi esitetään Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu välistä osuutta. Sijainti mahdollistaa parhaiten kesäkadun hyödyntämisen alueen yrittäjille. Kristiinankatua on esitetty keskustan liikenneskenaarioissa kehitettävän kävelypainotteisena ja kesäkadun avulla saadaan tietoa käytännön vaikutuksista niin liikenteeseen kuin kaupunkitilan hyödyntämiseen ja elävöittämiseen.

Liikenteellinen toteutusperiaate pidetään samankaltaisena, kun aikaisempina vuosina. Läpiajoliikenne Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu osuudella kielletään kesäkadun ajaksi 1.6.-31.8.2023. Tontille ajo ja huoltoajo osuudella sijaitseville kiinteistöille ovat edelleen sallittuja. Pyöräliikenne sallitaan edelleen kesäkadulla. Eerikinkatu-Linnankadun väliset kadunvarsipysäköintipaikat otetaan pois käytöstä kesäkadun ajaksi. Kivijalkaliiketilojen jakeluliikenteelle varataan tarvittavat kuormauspaikat. Suunnitelmassa huomioidaan pelastusreitit ja -paikat. Kristiinankadun päädyn pysäköintilaitoksille pääsee edelleen Eerikinkatua pitkin.

Kesäkadulle tuodaan penkkejä ja istutuksia alueen viihtyisyyden ja oleskelumahdollisuuksien lisäämiseksi. Kesäkatua suunnitellaan tiiviisti yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa ja kesäkadulta varataan tilaa kesäkadun yrittäjien käyttöön.

Toteutusperiaate esitetään kaaviokuvana liitteessä 1. Mikäli lautakunta tekee esitetyn periaatepäätöksen kesäkadun toteutuksesta kesälle 2023, tämän jälkeen laaditaan kesäkadun liikenteenohjaussuunnitelma. Kaupunkiympäristön hallinnonjärjestämispäätöksen 8 §:n mukaan liikennesuunnittelupäällikön toimivaltaan kuuluu hyväksyä kaupunkiympäristölautakunnan periaatepäätökseen perustuvat liikennesuunnitelmat katualueiden liikennejärjestelyistä ja liikenteenohjauslaitteista.

Tulevalle kesällä tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää tarkempia menetelmiä liikennelaskennoissa ja oleskelijoiden havainnoinnissa. Ensimmäisenä kokeilukesänä liikennelaskennat toteutettiin käsinlaskentana ennen kokeilua ja kokeilun aikana yhteensä neljänä päivänä lounasaikaan ja iltapäivällä. Oleskelijoiden havainnoinnit toteutettiin Gehlin menetelmin kolmena päivänä ennen kokeilua ja kokeilun aikana. Helsingissä kesäkatujen liikennelaskennat ja oleskelijoiden havainnoinnit on toteutettu samankaltaisin menetelmin. Mahdollisia datalähteitä voivat olla projektia varten hankittavat bluetooth-majakat, videokuvatulkinta tai perinteisemmät liikennemittauslaitteet, kuten tutkat ja letkulaskimet.

Kesäkadulle on vuoden 2023 talousarviossa varattu 150000 euron määräraha. Kesäkadun jatkovuosista päätetään Kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman päätöksenteon yhteydessä kaupunginhallituksessa alkuvuodesta 2023.

Liite 1Toteutusperiaate 2023 kaaviokuvana

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kristiinankadun kesäkatukokeilun ajanjaksolle 1.6.-31.8.2023 edellä esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 462
Liite 1:Toteutusperiaate 2023 kaaviokuvana