Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö10602.12.2022 

14280-2022 (02 08 00, 11 02 07)

Hyöty- ja suurikokoisten kotieläinten praktiikka- ja päivystyspalvelujen ostosopimus

Ympäristölakimies Nina Mattila 24.11.2022:

Turun kaupungin terveystoimi on vuonna 2008 tehnyt sopimuksen Liedon ympäristöterveydenhuollon seutukunnan kanssa hyöty- ja isokokoisten kotieläinten hoidosta. Sopimukseen kuului silloisen eläinlääkintähuoltolain (685/1990) määrittelemät peruseläinlääkäripalvelut päivystyksineen. Sopimusta on päivitetty vuonna 2015 ja sopimus on ollut voimassa toistaiseksi. Lieto on irtisanonut sopimuksen päättymään vuoden 2022 loppuun.

Eläinlääkintähuoltolain 11 §:n mukaan kunnan on järjestettävä arkipäivisin virka-aikana saatavilla oleva peruseläinlääkäripalvelu asukkaidensa pitämiä kotieläimiä varten sekä sellaisten yhteisöjen pitämiä kotieläimiä varten, joilla on kotipaikka sen alueella. Muita kotieläimiä kuin hyötyeläimiä varten tämä palvelu on kuitenkin järjestettävä vain, jos palvelua ei ole muuten saatavilla yhteistoiminta-alueella. Lisäksi kunnan on järjestettävä eläinlääkärin käynnin eläintenpitopaikassa arkipäivisin virka-aikana mahdollistava peruseläinlääkäripalvelu alueellaan pidettäviä hyötyeläimiä varten.

Eläinlääkintähuoltolain 13 §:n mukaan kunnan on järjestettävä kiireellistä eläinlääkärinapua alueellaan olevia kotieläimiä varten kaikkina vuorokauden aikoina. Kunnan on järjestettävä päivystyspalvelu virka-ajan ulkopuolella tarvittavaa kiireellistä eläinlääkärinapua varten yhteistoiminnassa muiden kuntien kanssa yhtä tai useampaa seutu- tai maakuntaa vastaavalla päivystysalueella. Kiireellinen eläinlääkärinapu on järjestettävä päivystysalueella siten, että kotieläimiä, jotka ovat pienikokoisia ja voidaan siten vaikeuksitta kuljettaa eläinlääkärin vastaanotolle, ja kotieläimiä, joille annettava eläinlääkärinapu edellyttää eläinlääkärin käyntiä eläimenpitopaikassa, hoitaa pääasiassa eri henkilökunta. Tästä vaatimuksesta voidaan kuitenkin poiketa päivystysalueella, jonka eläintiheys on pieni tai jossa sellaisten kotieläinten, jotka ovat pienikokoisia ja voidaan siten vaikeuksitta kuljettaa eläinlääkärin vastaanotolle, osuus kaikista päivystysalueella pidettävistä kotieläimistä on vähäinen tai se on muusta erityisestä syystä perusteltua. Päivystysaluetta varten on järjestettävä keskitetty palvelu yhteydenottoja varten.

Pieneläinten osalta eläinlääkintähuoltolain 13 §:n mukaiset päivystyspalvelut on hankittu yksityiseltä toimijalta.

Eläinlääkintähuoltolain 7.2 §:n mukaan kunta voi sopia toisen kunnan tai kuntayhtymän kanssa, että kunnalle eläinlääkintähuoltolaissa säädetty tehtävä, jossa toimivalta kuuluu tai voidaan siirtää viranhaltijalle, annetaan virkavastuulla toisen kunnan tai kuntayhtymän viranhaltijan hoidettavaksi.

Turun kaupunki on selvittänyt vaihtoehtoja hyötyeläinten peruseläinlääkäripalveluiden järjestämiseksi. Yhtenä vaihtoehtona on ostopalvelu, mutta hankinta sitä koskien ei tule valmistumaan 1.1.2023 mennessä. Näin ollen asiassa on tarpeen solmia uusi sopimus hyötyeläinten peruseläinlääkäripalveluiden järjestämiseksi. Sopimus käsittää hyötyeläinten sekä muiden isokokoisten kotieläinten päivä-ajan ja päivystysajan praktiikan. Sopimus on voimassa 1.1.-31.12.2023 ja irtisanottavissa 6 kk irtisanomisajalla tai yhteisestä sopimuksesta myös lyhyemmällä irtisanomisajalla. Turun kaupunki maksaa Turun osuuden viimeisen tilinpäätöksen suoritteisiin perustuen (päivä- ja päivystyskäynneistä, noin 4 %) neuvotellun hinnan eli 50 t € vuodessa. Henkilöstö on toimivaltaista Turun kaupungin alueella ja virkaeläinlääkärit voivat tarvittaessa myös hoitaa eläintautilain mukaisia valtion toimeksiantotehtäviä kuten vientitodistuksia.

Kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden viranhaltijoiden hankintavaltuuksista 11.1.2022 § 12. Päätöksen mukaan ympäristöterveyspäälliköllä on toimivalta päättää suunnittelu-, urakka- ja hankintasopimuksista, joiden arvonlisäveroton hankintahinta ei ylitä 100.000 euroa ottaen huomioon, että yli 60.000 euron hankintojen tarjouspyyntöä ei saa julkaista ennen kuin siitä on ilmoitettu valvontajohtajalle tämän edellyttämällä tavalla.

Liite 1​Sopimusluonnos

Päätös​Päätän hyväksyä sopimuksen hyötyeläinten ja suurikokoisten kotieläinten peruseläinlääkäripalvelujen ja kiireellisen eläinlääkärin avun ostamisesta Liedon kaupungilta. Sopimus on voimassa 1.1-31.12.2023.

Sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella.

Päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päivi Nurmi

ympäristöterveyspäällikön varahenkilö​

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoLiedon kaupunki
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta


Liitteet:

Kypayter § 106
Liite 1:Sopimusluonnos