Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta46407.12.202213

11976-2020 (10 00 02)

Turun hallinto-oikeuden päätös: omakotitontin myynti, Itäharjun kaupunginosa

Tiivistelmä:

Tontin maanvuokramiehet ovat tehneet ostoanomuksen asuintontin lunastamiseksi vuoden 2020 omakotitonttien hintavyöhykehinnalla. Tonttipäällikkö on päättänyt hylätä ostoanomuksen ja maanvuokramiehet ovat tehneet kaupunkiympäristölautakunnalle oikaisuvaatimuksen, joka on päätetty hylätä. Maanvuokramiehet ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet, että heidän ostoanomuksensa hyväksytään. Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen.

Kylk § 464

Ympäristölakimies Nina Mattila 23.11.2022:

Tontin XXXXX vuokramiehet ovat 27.10.2020 anoneet vuokraamansa asuintontin lunastamista vuoden 2020 omakotitonttien hintavyöhykehinnalla. Tontilla on rakennettu omakotitalon rakennuspaikka ja rakentamaton omakotitalon rakennuspaikka. Tonttipäällikkö on päättänyt 8.3.2021 § 54 hylätä tämän maanvuokramiesten ostoanomuksen ja samalla todennut, että kyseisillä maanvuokramiehillä on mahdollisuus ostaa tontti vuoden 2021 aikana siten, että rakentamattoman rakennuspaikan osuus hinnoitellaan AKA-arvioon perustuvaan markkinahintaan 120.000 euroa ja rakennetun rakennuspaikan osuus vuoden 2020 omakotitonttien vyöhykehintaan perustuvaan hintaan 61 euroa/maa-m2. Maanvuokramiehet ovat tehneet tonttipäällikön päätöksestä kaupunkiympäristölautakunnalle oikaisuvaatimuksen, joka on päätetty hylätä 1.6.2021 § 199. Maanvuokramiehet ovat valittaneet lautakunnan 1.6.2021 § 199 tekemästä oikaisuvaatimusta koskeneesta päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet, että heidän 27.10.2020 tekemänsä ostoanomus tulee hyväksyä.

Turun hallinto-oikeus on hylännyt maanvuokramiesten valituksen. Hallinto-oikeus on todennut, että

kaupungilla on lähtökohtaisesti itsehallintoonsa perustuen laaja harkintavalta päättää maa-alueidensa luovuttamisen ehdoista, mutta huomioon tulee kuitenkin ottaa hallinnon oikeusperiaatteet, kuten yhdenvertaisuuden periaate, tasapuolisen kohtelun vaatimus sekä harkintavallan väärinkäytön kielto. Hallintolain 6 §:n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

Kaupungilla on harkintavaltansa mukaisesti ollut mahdollisuus arvioida käyttämättömän rakennusoikeuden merkitystä myös tontin sijainnin ja kulloisenkin tontti- ja markkinatilanteen näkökulmasta. Näin ollen valituksessa esille tuodut esimerkit muista, vuosia sitten toteutuneista yksittäisistä tonttimyynneistä

eivät merkitse, että kaupungin olisi luottamuksensuojan perusteella tullut tämän tontin kohdalla toimia samalla tavalla. Sille, että nyt kyseessä olevaa vuokratonttia on kohdeltu toisin kuin alueella tehdyissä muissa tonttikaupoissa, on ollut hyväksyttävät ja etukäteen laadituissa yleisissä periaatteissa ilmaistut perusteet, jotka on myös ilmoitettu päätöksessä. Näin ollen päätös olla myymättä vuokratonttia kokonaisuudessaan ostoanomuksessa esitetyllä vyöhykehinnalla ei ole tasapuolisen kohtelun vaatimuksen vastainen, eikä kaupunki ole ostoanomuksen hylätessään käyttänyt väärin harkintavaltaansa.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, mikäli korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 22.11.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.