Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta45022.11.20222

7124-2021 (02 08 02, 10 03 01)

Nummenranta -nimisen puiston osan puistosuunnitelma (Nummi)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Nummenranta €nimisen puiston osan puistosuunnitelma. Puistosuunnitelmaan on lisätty monitoimikenttä ja kentän katuliittymät. Rakennussuunnitelmassa on painotettu kentän maisemallisuutta ja istuvuutta ympäristöön.

Kylk § 450

Kaupunkirakentaminen, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Mika Laine 10.11.2022:

Yleistä

Nummenrannan puiston osalle on laadittu puistosuunnitelma. Suunnitelman tavoitteena on siirtää Kylänkulman asemakaava-alueella pääosin 125. korttelin P-1 –korttelialueella olevan Halisten monitoimikenttä Nummenranta -nimiselle puistoalueelle. Suunnitelma on laadittu liikuntapalveluiden pyynnöstä.

Monitoimikenttä sijoittuu alueelle, joka on aiemmin toiminut hiekoitussepelin ja istutusmassojen läjityspaikkana. Alue puhdistetaan Ylioppilaskyläsäätiön toimesta ennen rakennustöiden aloitusta. Nummenrantaa koskeva asemakaava on tullut voimaan 30.9.1972.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät yleiset turvallisuuden ja käytettävyyden laatuvaatimukset. Suunnittelussa on erityisesti pyritty ottamaan huomioon alueen käyttö asuin- ja virkistysalueena. Monitoimikentän valaisu on aikataulutettu ympäristö huomioon ottaen. Alueen erityispiirteitä on pyritty suunnitelmaratkaisuilla säilyttämään mahdollisimman paljon. Kenttä asemoituu korkotasossa alueen luontaisiin muotoihin ja kentän pengerrykset istutetaan nurmeksi sekä perhosniityksi. Alueen olevaa puustoa on säilytetty yhdyspolun linjauksella.

Suunnitelma

Nummenrannan liikuntapaikan järjestelyt on esitetty suunnitellun alueen puistosuunnitelmassa.

Monitoimikenttä on suunniteltu muuttuvia liikuntasuuntauksia palvelemaan. Monitoimikenttä on 45 metriä pitkä ja 25 metriä leveä asvaltoitu kenttä, jonka käyttötarkoitusta voidaan muuttaa tulevaisuudessa. Suunnitelman mukaiselle monitoimikentälle rakennetaan Omnistadium -pelihäkki, valaistus, tapahtumasähköistys ja ulkokuntosali. Omnistadiumilla voidaan pelata esimerkiksi koripalloa, maahockeytä tai jalkapalloa. Monitoimikentälle johtaa kaksi kulkureittiä. Kuraattorinpolun kulkureitillä on pysäköintimahdollisuus. Nummen rantapolun ja monitoimikentän väliin rakennetaan kevyt kulkuyhteys.

Monitoimikenttä valaistaan viidellä LED-valaisimella, jotka sijoitetaan pylväisiin. Valaistusta ohjataan vuodenaikojen ja kellonaikojen mukaan mukautuvasti.

Hulevesiä ohjataan kulkemaan vapaasti luonnollisella maanpinnalla olemassa oleviin painanteisiin.

Nähtävilläolo

Suunnitelma oli nähtävillä 13.6. – 27.6.2022. Suunnitelmasta ei jätetty muistutuksia.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitetyn suunnitelman toteuttamisen kustannusarvio on Maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 129,4 (heinäkuu 2022) (2015 = 100) 232.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio perustuu rakennusosalaskentaan ja sisältää hankevarauksen 15 %. Kustannusarvio ei sisällä kentän varustuksen kustannuksia, jotka kuuluvat liikuntapalveluille.

Kylänkulman asemakaavan hyväksymisen yhteydessä (kv 14.6.2021 § 155) hyväksyttiin kaava-alueen infran kustannusarvio 1.050.000 euroa (alv 0 %). Listatekstin mukaan ”Kaavan toteuttamisesta aiheutuvat infrakustannukset ovat 1.050.000 euroa ja ne pohjautuvat hankeosalaskentaan. Arvio kattaa Uhrimäenkujan rakentamisen, Uhrimäenpolun saneerauksen, Elinanpuiston, Halistentien liittymäalueen saneerauksen liikennevaloliittymäksi, Halistentien uudet bussipysäkit ja Halisten kentän korvaavan kentän rakentamisen hiekkakenttänä. Edellä mainittu kustannus sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %. Kustannuslaskelma on tehty hintatasossa 10/2020. Infrakustannuksiin sisältyvän Halisten kentän korvaavan, kooltaan 40 m x 20 m, hiekkakentän kustannus (80.000 euroa) sisältää kentän valaistuksen ja kentän rakentamisen hiekkapintaiseksi. Liikuntapalvelut on ilmoittanut varustelevansa kentän ja vastaavansa varustelusta aiheutuvista kustannuksista.”

Kylänkulman asemakaavan hyväksymisen yhteydessä arvioitu Halisten kentän siirron kustannus on 101.700 euroa Maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 129,4. Puistosuunnitelman mukainen kustannusarvio ylittää näin ollen 130.300 eurolla asemakaavan yhteydessä arvioidun kustannuksen. Kuten edellä on todettu, kustannusarvioon ei sisälly kentän varustusta.

Liikuntalautakunta on kokouksessaan 25.10.2022 § 94 käsitellyt kustannusasiaa ja päättänyt osallistua hankkeen rakentamisen kokonaiskustannuksiin kentän varustusten, joiden kustannus on 132.000 euroa, osalta.

Liikuntapalvelun tekemän lähtötietokortin mukaisesti suunniteltu kenttä on kooltaan 25 m x 45 m (asemakaavan yhteydessä 40 m x 20 m) eli kentän pinta-ala on suurentunut 40 % kaavan hyväksymisen jälkeen ja lisäksi kentälle sijoitettavat varusteet ovat edellyttäneet asfalttipintaista kenttää (asemakaavavaiheessa hiekkapintainen kenttä). Asfalttipintaiseen kenttään on liittynyt hiekkakenttää tiukemmat muodonmuutosvaatimukset, jotka ovat johtaneet paikalla esiintyvällä pohjamaalla rakenteen keventämiseen.

Asemakaavan yhteydessä hyväksytyt Kylänkulman asemakaava-alueen infran toteuttamisen hankeosatasoiset kustannukset ovat Maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 129,4 1 334.000 euroa (kustannustason noususta johtuva kustannusten nousu on 284.000 euroa). Valmistuneet rakennusosatasoiset Kylänkulman kaava-alueen kustannukset Maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 129,4 ja sisältäen saman 15 % varauksen) on 1.552.000 euroa (alv 0 %). Rakennusosatasoinen kustannusarvio ylittää siis 218.000 euroa asemakaavan yhteydessä hyväksytyn kustannusarvion esitettynä Maarakennuskustannusindeksin pisteluvulla 129,4 (heinäkuu 2022) (2015 = 100). Tästä ylityksestä 130.300 euroa liittyy Halisten kentän siirron suunnittelun yhteydessä liikuntapalveluiden tekemään kentän laajuuden suurentamiseen ja tason nostoon. Loput 87.700 euroa alkuperäisen kustannusarvion ylityksestä liittyy suunnitelmien tarkentumiseen hankeosatasosta rakennusosatasoon.

Liikuntalautakunta on 25.10.2022 § 93 päättänyt esittää kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset vuodelle 2023. Nummenrannanpuiston monitoimikenttä ei sisälly em. päätökseen.

Tarkoituksenmukaista on odottaa Kylänkulman asemakaava-alueen infran rakentamisesta saatavia urakkatarjouksia ennen rakentamiseen hyväksyttyjen kustannusten mahdollista tarkistamista.

Kentän rakentaminen on tarkoitus toteuttaa kesällä 2023.

Kentän laajuuden ja laatutason muutoksesta aiheutuvat lisäkustannukset voidaan tarvittaessa sisällyttää ulkoliikuntapaikkainvestointisuunnitelmaan vuoden 2023 määrärahojen puitteissa.

Mahdolliset kustannustarkistukset tehdään vuoden 2023 ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Liite 1Nummenranta -nimisen puiston puistosuunnitelma W 7855 011 pvm 1.6.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Nummenrannan puistosuunnitelman osan liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi lautakunta toteaa Kylänkulman asemakaava-alueen infrakustannusten mahdollisen tarkastamisen olevan tarkoituksenmukaista vasta urakkatarjousten saamisen jälkeen. Mahdollinen Kylänkulman asemakaava-alueen infrakustannusten tarkastaminen tehdään vuoden 2023 ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 450
Liite 1:Nummenranta -nimisen puiston puistosuunnitelma W 7855 011 pvm 1.6.2022