Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta42615.11.20223

6657-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Markulantie 4 (24/2022)

Tiivistelmä: -

Kylk § 426

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström, 7.11.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos laaditaan Kastun kaupunginosaan kiinteistöille 433:12:696 (Kirves) ja 433:2:5 (Taskula), tontille 853-82-15-2 sekä Kirveenpuiston puistoalueelle (osa). Työnimeltään kaavanmuutos on Markulantie 4. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström.

Asemakaavan valmistelu perustuu TVT Asunnot Oy:n aloitteeseen. Alueelle aiemmin jätetty aloite on rauennut kiinteistön vaihtaessa omistajaa.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on muuttaa Markulantien ja Mullintien kulmassa sijaitseva teollisuusrakennusten korttelialue asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Alueella sijaitsee Kirveen tilan päärakennus 1850-luvulta. Kyseessä on historiallisesti arvokas rakennus, jonka suojeluarvot ja suojelutarve selvitetään kaavaprosessin yhteydessä. Alustavissa maankäyttöluonnoksissa rakennukseen on sijoitettu uusien asuinkerrostalojen aputiloja, kuten juhla- ja kokoontumistiloja, yhteiset saunatilat sekä kellariin mm. pyörävarastoja.

Mullintien varrella sijaitsee Taskulan ruumiskalmisto, joka on kiinteä muinaisjäännös. Ruumiskalmiston ulkopuolella on myös todettu merovingi- ja viikinkiajalle ajoittuva polttokenttäkalmisto. Kalmistoa saattaa olla jäljellä tutkitun alueen itäpuolella rinteessä. Kaavan yhteydessä tutkitaan mahdollisuutta järjestää ajo Kirveen tilalle kalmiston eteläreunaa pitkin. Kaavanmuutoksen hakija on jo alustavasti neuvotellut museoviranomaisen kanssa arkeologisista tutkimustarpeista alueella.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Markulantie 4

Oheismateriaali 2Asemakaava-aloite, 26.5.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Markulantie 4.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jäsen Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus