Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39425.10.202211
Kaupunkiympäristölautakunta41501.11.20225

1438-2018 (02 08 02)

Turun kaupungin keskustan alueurakka -palveluallianssin teknisen hinnan korottaminen

Tiivistelmä:

Turun keskustan alueen infran kunnossapidosta vastaa Destia Oy:n, Entti Oy:n ja kaupungin muodostama palveluallianssi Desentti. Keskustan kunnossapidon allianssisopimus on voimassa 1.10.2019 - 30.9.2027. Sopimuskauden hinta on 37,3 milj. euroa. Allianssin johtoryhmä esittää kaupunkiympäristölautakunnalle allianssisopimuksen teknisen hinnan nostoa sopimuksen mukaisesti 40,5 milj. euroon.

Kylk § 394

Kaupunkirakentaminen, vastaava rakennuttaja Anu Nuora, infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 10.10.2022:

 

Turun keskustan alueen infran kunnossapidosta vastaa Destia Oy:n, Entti Oy:n ja kaupungin muodostama palveluallianssi Desentti (kaupunkiympäristölautakunta 12.2.2019 § 61). Keskustan alueurakka -palveluallianssi allianssisopimus on voimassa 1.10.2019 - 30.9.2027. Sopimuskauden hinta on 37,3 miljoonaa euroa. Allianssin johtoryhmä (AJR) esittää allianssisopimuksen teknisen hinnan nostoa sopimuksen mukaisesti 40,5 miljoonaan euroon.

 

Hankintalain 136 §:n 2 momentin mukaan 1. kohdan mukaan hankintasopimukseen voidaan tehdä muutoksia, jotka perustuvat hankintamenettelyn aikana tiedossa olleisiin ja hankinta-asiakirjoissa mainittuihin sopimusehtoihin tai niiden muuttamista koskeviin ehtoihin, niiden rahallisesta arvosta riippumatta, ja nämä ehdot ovat selkeät, täsmälliset ja yksiselitteiset, eivätkä ne muuta hankintasopimuksen tai puitejärjestelyn yleistä luonnetta.

 

Allianssisopimus (Allianssisopimus kohta 8.2 Oikeus Laajuuden muutoksiin) sallii tavoitebudjetin tarkastamisen, jos sopimukseen liittyvien töiden laajuus tai laatu on olennaisesti muuttunut. Olennainen laajuuden muutos on, kun määrästä, laatutasosta tai toiminnan muutoksesta johtuen resursseja on muutettava. Sopimuskauden aikana on tullut esiin seuraavia laajuudenmuutostarpeita:

 

Kasvillisuuden takuuhoito kahden ensimmäisen vuoden aikana istutuksesta, ei kuulu allianssisopimukseen. Takuuhoidosta allianssin kunnossapitoon siirtyy mm. uudet istutusalueet Kurjenkaivon kentältä ja Samppalinnan vuorelta. Lisäksi allianssisopimuksen puhtaanapidon määrä on kasvanut mm. uusien roska-astioiden myötä, joita on asukastoiveiden perusteella lisätty.

 

Allianssin johtoryhmä esittää allianssisopimuksen teknisen hinnan (korvattavien kustannusten) nostoa sopimuksen mukaisesti seuraavasti:

 

kasvillisuuden hoito

35.500 € / toimintavuosi

liikenne- ja viheralueiden puhtaanapito

140.249 € / toimintavuosi

      

Lisäksi allianssin johtoryhmä esittää asuntokatujen talvikunnossapidon laadun nostamista ja glyfosaatin käytön lopettamista keskustan alueurakka-alueella. Nykyisen sopimuksen mukaisesti asuntokatujen eli III -luokan katujen talvikunnossapito aloitetaan vasta I ja II -luokan katujen hoidon jälkeen. Laatutasoa nostetaan siten, että talvikunnossapito aloitetaan koko katuverkostolla samanaikaisesti kunnossapitoluokasta riippumatta. Laatutason nostaminen vaatii lisäresurssointia.

 

Rikkaruohojen torjuntaan käytettävän glyfosaatin käyttölupa on voimassa vuoden 2022 loppuun asti, jonka jälkeen EU päättää jatketaanko käyttölupaa. Turun kaupunki on mukana Itämeri -toimenpideohjelmassa 2019-2023, jossa kaupunki on sitoutunut toimenpiteisiin millä mm. vähennetään vesistöille haitallisten ja vaarallisten aineiden käyttöä. Vuodesta 2021 lähtien uusiin kunnossapidon alueurakka-alueiden sopimusasiakirjoihin on kirjattu glyfosaatin käyttökielto. Allianssin johtoryhmä esittää, että keskustan urakka-alueella glyfosaatin käyttö kielletään kesken sopimuskauden. Käyttökielto edellyttää lisäresurssointia.

 

Allianssin johtoryhmä esittää allianssisopimuksen teknisen hinnan (korvattavien kustannusten) nostoa sopimuksen mukaisesti seuraavasti:

 

asuntokatujen talvikunnossapito

173.250 € / toimintavuosi

glyfosaatin käyttökielto

215.000 € / toimintavuosi

 

Allianssisopimuksessa (Allianssisopimus, Liite Toteutussuunnitelma 2019-2020) on sovittu indeksin muutoksen vaikutus tekniseen hintaan, jos indeksi nousee yli 2,5 %. Maarakennuskustannusindeksin (2015=100) vaikutus on 7,3 % tarkastelujaksolla elokuu 2021- elokuu 2022. AJR on hyväksynyt kertaluonteisena korvauksena indeksin vaikutuksen 330.910 euroa.

 

Teknisen hinnan ja indeksin tarkastamisen jälkeen allianssisopimuksen tavoitebudjetti on 40,5 miljoonaa euroa. Hinnan nousu pakollisten korotusten osalta sisältyy Kaupunkirakentamisen palvelualueen, kaupunkiympäristön kunnossapidon vastuualueen vuoden 2023 talousarvioon.

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus         Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä keskustan palveluallianssin tavoitehinnan noston sopimuskaudelta 37,3 miljoonasta eurosta 40,5 miljoonaan euroon esittelytekstistä ilmenevin perustein.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösAsia pantiin pöydälle Toivarin Ålandin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 415

Pöydältä 25.10.2022 § 394

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja pöydällepanon välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Hellsten, Kallio, Jakobsson, Sundqvist, Perho, Vierimaa, Manni ja Pälve.

Ålandin Toivarin kannattamana tekemän pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Kaunislahti, el-Khatib ja Muurinen.

Asian käsittely jatkui äänin 8-5.

Ennen päätöksentekoa jäsen Toivari teki hylkäysehdotuksen, joka kuitenkin raukesi kannatuksen puuttuessa.

Toivarin hylkäysehdotuksen perustelut:

Päätöksellä hyväksyttiin Desentti Oy:lle todella suuret korotukset ilman, että tarjouksen alkuperäiset tavoitehinnat olisivat olleet esittelyssä. Esim. liikenne- ja viheralueiden vuosihinnat nousseet nyt kahden korotuksen jälkeen 490.539 €/ vuosi eli loppusopimuskaudelta yht. 2,33 milj. €. Tähän loppusummaan lisättynä edellisen kaorotuksen 350 290 €:a vuoden vaikutus ennen uutta korotusta olisi tämän hetkinen hinta n. 2,7 milj. enemmän kuin tarjouksen tavoitehinta, jota lautakunnalla ei ollut tiedossa.

Asian jäädessä pöydälle (25.10.2022) saatiin lautakunnassa suullinen esittely asiakohdasta. Esittelyssä todettiin: ”Bonus- ja sanktiojärjestelmä arvioidaan uudelleen. Nyt ei makseta mitään. Rahaa ei ole. Viheralueiden luokitusta on pudotettu. Vähennetään nurmikon leikkausta. Arvona ei enää ole niin hyvän laadun takaaminen kuin ennen.” Tällä lausumalla on suuri ristiriita nyt listalla olevan korotuksen ja sen perustelujen kanssa. Tosin lausuttu voi koskea neljän muun alueen hoitoa. Alueiden (asukkaiden) ja yritysten (Kuntec Oy, YIT Oy ja Infraroad Oy) tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus sivuutettin tällä päätöksellä täysin.

Jakelu

aoDestia Oy
aoEntti Oy
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut