Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta42201.11.20221

12523-2022 (02 08 02)

Wäinö Aaltosen koulu, Ylikylän uudisrakennus -hankkeen rakennusurakoitsijan valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistäminen (kansallisen kynnysarvon ylittävä hankintakokonaisuus)

Tiivistelmä:

Wäinö Aaltosen koulu, Ylikylän uudisrakennus -hankkeen suunnitelmat ovat valmistumassa ja urakat tulee kilpailuttaa. Urakkamuodoksi esitetään jaettua urakkaa. Hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa. Kaikkien urakoitsijoiden tulee täyttää esitetyt vähimmäisvaatimukset. Urakoitsijalle asetetaan minimivaatimuksia ja edellytetään yhteiskuntavelvoitteiden täyttämistä.

Kylk § 422

Salassa pidettävä, salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 § 1 momentin 2 kohta

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Iiro Tainio 24.10.2022:

Wäinö Aaltosen koulu, Ylikylän uudisrakennus -hanke on kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden investointiohjelmassa vuosilla 2022-2024. Hankkeen kustannusarvio on hankekuvauksen mukaisesti 4.689.000,00 euroa (Haahtela-indeksi 97,0,  1/2020). Hankkeessa on käytössä rakentamisen aikana indeksiehto.

Hankkeen on tarkoitus valmistua syyslukukaudeksi 2024.

Wäinö Aaltosen koulun Ylikylän uudisrakennuksen hankesuunnitelma on valmistunut 30.4.2021. Hankkeessa toteutetaan suunniteltu uudisrakennus piha-alueineen.

Pääurakan toteutus on teknisesti sekä hallinnollisesti haastava ja siihen tulee saada urakoitsija, jolla on riittävät edellytykset työn suorittamiselle.

Pääurakoitsijan valinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Kohteesta on pyydetty Yrva-lausunto 28.10.2022 mennessä.

Urakkamuoto

Urakkamuotona on jaettu urakka, jossa rakennusurakoitsija toimii pääurakoitsijana päätoteuttajan velvoittein ja jolle alistetaan putki-, ilmanvaihto-, sähkö- ja automaatiotöiden sivu-urakoitsijat.

Rakentamisessa ja suunnittelussa noudatetaan Kuivaketju 10 -kosteudenhallintajärjestelmää.

Pääurakoitsijan valintakriteerit

Päästääkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien tulee täyttää seuraavat minimivalintakriteerit:

Valittavalla rakennus-/pääurakoitsijalla tulee olla omaan henkilökuntaan kuuluva täysipäiväinen vastaava työnjohtaja hankkeessa. Vastaavalla työnjohtajalla tulee olla vähintään 5 vuoden työkokemus työnjohtotehtävistä. Vastaavan työnjohtajan tulee täyttää Ympäristöministeriön rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokan vaativa -taso.

Työnjohtajalla tulee olla sijainen loma-aikoina ja mahdollisen sairasloman aikana.

Rakennusurakoitsijan tai konsernin johon urakoitsija kuuluu, toteutuneen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään 4 miljoonaa euroa kolmen viimeisen vuoden keskiarvona.

Tarjoajien ja niiden taustakonsernien luottokelpoisuusluokituksen tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -suosituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava.

Tarjoukseen on liitettävä Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -yritysraportti tai muun luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunto.

Tarjoajalla (pääurakoitsijalla) tulee olla referenssinä vähintään yksi 1500 brm2 kokoisen vaatimustasoltaan vastaavan toimitilarakennuksen (esim. koulut, päiväkodit, sairaalat, hoivakodit, palvelutalot) uudiskohteen rakennusurakka pääurakoitsijavelvoittein (ei varastot, hallit, asunnot, kaupat/kauppakeskukset). Referenssi saa olla korkeintaan 5 vuotta vanha laskettuna urakan valmistumisesta. Käynnissä olevista urakoista referensseiksi kelpaavat helmikuun 2023 alkuun mennessä valmistuvat kohteet. Referenssistä tulee olla tilaajan todistus/suositus onnistuneesta suorituksesta.

Hankkeen kieli on suomi ja urakoitsijan tulee käyttää suomen kieltä rakennuttajan kanssa.

Hankinnasta tullaan ilmoittamaan julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa kansallisen kynnysarvon ylittävänä hankintana.

Tarjoajalla tulee olla voimassa oleva toiminnan vastuuvakuutus, joka on riittävä hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, kuitenkin vähintään 500.000 euroa/vahinko, ja joka kattaa tilaajalle, tämän omaisuudelle ja kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot. Tarjoukseen on liitettävä vakuutusyhtiön todistus toiminnan vastuuvakuutuksen olemassaolosta ja maksetuista vakuutusmaksuista.

Tarjouksen yhteydessä tulee toimittaa todistus tilaajavastuulain 1233/2006 mukaisten yhteiskuntavelvoitteiden täyttämisestä sekä todistus työterveyshuollon järjestämisestä.

Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Edellä esitettyjen todistusten ja selvitysten lisäksi on urakoitsijan toimitettava myös:

- selvitys tai riittävä vakuutus siitä, ettei urakoitsijaa työmaalla edusta tai sen johto- ja hallintotehtävissä muutoin toimi liiketoimintakiellossa oleva henkilö

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä tarjousasiakirjojen mukaisesti.

Lisäksi hankintayksikkö pyytää vakuutuksen siitä, ettei tarjoajaa koske Euroopan unionin ja Yhdistyneiden kansakuntien asettamia pakotteita.

Liite 1Tarjouspyyntö

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- että Wäinö Aaltosen koulun Ylikylän uudisrakennuksen hankinta voidaan käynnistää edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin ja liitteen 1 mukaisesti,

- että hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa

- valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtajan tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä ja allekirjoittamaan tarjouspyynnön

- valtuuttaa toimitilojen rakennuttamispäällikön allekirjoittamaan mahdolliset hankintaa koskevat tarjouspyynnön lisäkirjeet, ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 422
Liite 1:Tarjouspyyntö, Wäinö Aaltosen koulu, Ylikylän uudisrakennus -hanke