Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39125.10.20226

13021-2021 (10 02 03, 03.04)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Pukkila 2.0 (25/2022)

Tiivistelmä: -

Kylk § 391

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 18.10.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Pitkämäen kaupunginosan korttelin 88 tontille 4 osoitteessa Kalsiittikuja 12. Työnimeltään kaavanmuutos on Pukkila 2.0. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin.

Asemakaavan muuttaminen perustuu yksityisen maanomistajan kaavoitusaloitteeseen, jossa esitetään vuonna 2020 voimaan tulleessa asemakaavassa suojelumerkinnällä sr-1 osoitetun rakennuksen purkamista ja korvaamista uudisrakentamisella. Käsitellessään kaavoituksen esiselvitystä kaupunkiympäristölautakunta päätti 21.6.2022 § 263, että asemakaavanmuutos käynnistetään suojelumerkinnän poistamiseksi ja kaavahanke Pukkila 2.0 sisällytetään kaavoitusohjelmaan, kaavanmuutoksen yhteydessä tarkastellaan mahdollisuutta osoittaa tontille jotain ensisijaisesti alueen palvelurakennetta parantavaa maankäyttöä ja, että kaavoitus tehdään hakijan kanssa kumppanuuskaavoituksena, koska tarkoituksena on mahdollistaa vaaralliseksi osoittautuneen massalaitoksen purku mahdollisemman nopeasti. Kaupunginhallitus päätti 12.9.2022 § 383, että kaavahankkeen Pukkila 2.0 priorisointia muutetaan siten, että kaavahanke lisätään kaavoitusohjelmaan ja asemakaavanmuutos käynnistetään kumppanuushankkeena vielä tämän vuoden aikana.

Kaava laaditaan hakijan kanssa kumppanuuskaavoituksena. Kaupungilta kaavaa laatii kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin yhdessä hankkeen omistajan nimeämien konsulttien, Sirpa Salmen, arkkitehti / Kaawa Oy ja Esa Ristisuon, arkkitehti / Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners kanssa.

Kaavan tavoitteet

Tavoitteena on korttelissa sijaitsevan rakennuksen suojelumerkinnän kumoaminen uudella asemakaavalla. Perusteluna kaavanmuutokselle on se, että rakennus on korjauskelvoton laadittujen selvitysten perusteella eikä sitä pystytä korjaamaan kaavan määräämää käyttöä varten sen rakenteissa sijaitsevien haitta-aineiden vuoksi ja sen rakenneteknisistä mitoituksista johtuen.

Kaavanmuutoksen yhteydessä tarkastellaan mahdollisuutta osoittaa tontille jotain ensisijaisesti alueen palvelurakennetta parantavaa maankäyttöä sekä selvitetään mahdollisuuksia parantaa alueen sisäisiä kävelyn ja pyöräilyn kulkuyhteyksiä.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Pukkila 2.0

Oheismateriaali 2Asemakaava-aloite liitteineen pvm 28.9.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Pukkila 2.0.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

Lisäksi lautakunta päättää, että kaavaehdotuksen tulee olla valmis helmikuun 2023 mennessä ja lautakunnalle tiedotetaan valmistelutilanteesta joulukuussa.

Päätös asiassa syntyi äänin 10-3 kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Jakobssonin Harjuniemen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaavan tavoitteet (korvaa nykyisen "Kaavan tavoitteet" tekstin)

Tavoitteena on ensisijaisesti tutkia korttelissa sijaitsevan rakennuksen käyttötarkoitusta siten, että suojelumerkintä voidaan säilyttää. Toissijainen tavoite on suojelumerkinnän tarkastaminen siten, että varmistetaan mahdollisimman suuren osan säilyttäminen tai replikan toteuttaminen alkuperäistä rakennusta kunnioittaen. "

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Nieminen, Toivari, Kallio, Kaunislahti, Åland, Muurinen, Perho, Vierimaa, Manni ja Pälve.

Jakobssonin Harjuniemen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen el-Khatib.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 10-3.

2. äänestys

Toisessa äänestyksessä äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Mannin Toivarin kannattamana tekemän seuraavan sisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Lisäksi lautakunta päättää, että kaavaehdotuksen tulee olla valmis helmikuun 2023 mennessä ja lautakunnalle tiedotetaan valmistelutilanteesta joulukuussa."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät el-Khatib, Jakobsson ja Harjuniemi.

Mannin Toivarin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Nieminen, Kallio, Kaunislahti, Åland, Muurinen, Perho, Vierimaa ja Pälve.

Mannin muutosehdotus tuli päätökseksi äänin 10-3.

Jakobssonin muutosehdotuksen perustelut:

"Laadittujen selvitysten fokuksena ei ole ollut kaikkien käyttömahdollisuuksien selvittäminen, vaan mahdollisimman taloudelliset joko-tai vaihtoehdot. Osasäilyttäminen voi näin ollen olla aito mahdollisuus. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee paikalle toteuttaa uutta rakentamista vanhan mukaisesti (ns. replika), jotta alueen kaupunkikuvassa säilyy muisto Turun kaakelitehtaasta ja sen ikonisesta massalaitosrakennuksesta."

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus