Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39925.10.202213

14388-2021 (10 03 01)

Turun ratapihan kehittäminen ja Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusillan puistokäytävineen toteuttaminen Kupittaa - Turku kaksoisraiteen rakentamisen yhteydessä

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusillan ja siihen liittyvien puistoväylien suunnittelun ja rakentamisen osalta voidaan siirtyä toteutusvaiheeseen Väyläviraston järjestämän tarjouskilpailun voittaneen sekä myöhemmin solmimansa urakkasopimuksen mukaisesti GRK Infra Oyj:n kanssa STk -menettelyn mukaisesti.

Kylk § 399

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen, Antero Mäkilä 20.10.2022:

Kaupunginhallitus on 13.9.2021 § 425 hyväksynyt Turun ratapihan ja Kupittaa – Turku kaksoisraiteen toteuttamista koskevan sopimuksen.

Sopimuksella Turun kaupunki on valtuuttanut Väyläviraston toimimaan hankkeen rakennuttajana ja tilaajana sekä kilpailuttamaan ja vastaanottamaan tarvittavat urakat ja palveluhankinnat myös Turun kaupungin omistukseen tulevien väylien ja rakenteiden osalta.

Turun ratapihan kehittäminen ja Kupittaa - Turku kaksoisraiteen rakentaminen (KUTU), KUTU sillat STk -urakassa uusitaan Aurajoen ratasilta sekä Nummen alikulkusilta paalulaattoineen ja rakennetaan uusi Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusilta tarvittavine väylineen ja valaistuksineen.

KUTU-hankkeen yhteydessä on sovittu laadittavaksi erillinen Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusillan toteutussopimus Väyläviraston ja Turun kaupungin välille, jossa sovitaan Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusillan toteuttamisesta, yhteistyöstä sekä rahoitusjärjestelyistä. Kyseinen toteutussopimus on tämän päätöksen liitteenä.

KUTU sillat STk -kilpailutus on toteutettu yhteishankintana Väyläviraston kanssa. Väylävirasto on lähettänyt hankkeesta tarjouspyynnön 14.6.2022 ja se on julkaistu Hilmassa 16.6.2022. Määräaikaan 15.7.2022 klo 13:00 mennessä saapui 4 tarjousta. Tarjouksen valintaperusteena käytettiin kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaista halvinta hintaa.

Väylävirasto on allekirjoittanut urakkasopimuksen tarjouskilpailun voittaneen GRK Infra Oyj:n kanssa 9.8.2022. Sopimukseen on kirjattu erikseen hinnat kolmelle optiokohteelle, joista kaksi liittyy Raunistulan sillan rakentamiseen. Optiokohde 2 ei kuulu Raunistulan siltaan ja näin ollen Turun kaupungin maksettavaksi.

Urakkasopimuksessa 9.8.2022 esitetyt hinnat optioittain:

- Optiokohde 1, Raunistulan sillan suunnittelu ja rakentaminen: 4.800.000 euroa.

- Optiokohde 3, Raunistulan siltaan liittyvien liikennereittien suunnittelu ja rakentaminen: 210.000 euroa.

Urakkasopimuksen mukainen hinta Raunistulan sillalle sekä siihen liittyvälle puistoväylälle on yhteensä 5.010.000 euroa.

Koska kyseessä on STk -hanke, kuuluu urakkaan erillinen kehitysvaihe, jossa tilaaja ja urakoitsija ovat yhdessä pyrkineet kehittämään lopputuotetta teknisesti ja taloudellisesti paremmaksi.

Kaupunkiympäristölautakunta on 16.8.2022 § 297 päättänyt kehitysvaiheeseen siirtymisestä Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusillan ja siihen liittyvien puistoväylien suunnittelun ja rakentamisen (optiot 1-3) osalta tarjouskilpailun voittaneen GRK Infra Oyj:n kanssa.

Kehitysvaiheen aikana on sillan tyypiksi valikoitunut teräsbetonisilta. Kaidevaihtoehdot on viety 19.10.2022 kaupunkikuvatyöryhmään arvioitavaksi. Kaupunkikuvatyöryhmä päätti lausuntonaan puoltaa hanketta ehdolla, että toteutetaan vaihtoehto kolme (sälekaide, maalattu) siten toteutettuna, että kaide on pystyasennossa, kaiteen väri hyvin tumman harmaa, värimalli tulee hyväksyttää kaupunkikuva-arkkitehdillä. Sillan kannen pintana kiviainekseltaan punainen asfaltti (ei maalattu tai pinnoitettu asfaltti). Valaistuksen tulee olla sävyltään lämmin valkoinen. Lisäksi pidetään tärkeänä, ettei siltaan tule näkyviä putkivetoja.

Raunistulan sillan rakentamisaikataulusta johtuen kehitysvaiheessa on enimmäkseen keskitytty sillan geoteknisiin ratkaisuihin ja näiden asioiden käsittelyä jatketaan edelleen. Geoteknisten ratkaisujen osalta tarvitaan vielä lisäpohjatutkimuksia sekä selvityksiä, joiden jälkeen lopullisten vaihtoehtojen tarkastelu ja valinta on vasta mahdollista.

Raunistulan sillan tulisi valmistua 30.9.2023 mennessä ja tästä syystä on kyseisen option osalta siirryttävä toteutusvaiheeseen, jotta alustavien töiden aloittaminen sekä toteutuman mukainen laskuttaminen on mahdollista.

Myös varsinaisessa STk-urakassa ollaan siirtymässä rakentamista valmistelevien töiden aloittamiseen jo kehitysvaiheen aikana ennen varsinaisen urakan toteutusvaiheeseen siirtymistä aikataulusyistä johtuen. Alustavina töinä tehdään mm. pohjatutkimuksia, työmaatukikohtien perustamista, puuston poistoa, työmaan liikennejärjestelyjä, työmaateiden rakentamista sekä työsiltojen rakentamista. Koko hankkeen kehitysvaiheen on tarkoitus jatkua vuodenvaihteeseen 2022-2023 asti.

Mahdollisten geoteknisten ratkaisujen osalta esimerkiksi sillan paalujen sekä tukimuurien paalujen määrät jne. saattavat vielä muuttua jolloin myös lopulliset sillan kustannukset voivat muuttua urakkasopimuksessa kuvatun hyödynjakomekanismin mukaisesti. Ensisijaisesti on nähtävissä, että Raunistulan sillan osalta kustannukset tulevat mahdollisten pohjanvahvistustapojen ratkaisujen jälkeen hieman laskemaan nykyisestä urakkasopimuksen mukaisesta hinnasta.

Toteutusvaiheeseen siirtymisestä Väylävirasto laatii erillisen päätöksen toteutusvaiheeseen siirtymisestä koko hankkeen osalta. Tällöin urakoitsijan kanssa allekirjoitettua urakkasopimusta päivitetään tarkennettujen urakkahintojen osalta, joka korvaa sopimushetkellä sovitun urakkahinnan.

Turun kaupungin optiokohteet ovat sisältyneet samaan kehitysvaiheeseen varsinaisen urakan kanssa. Optiokohteiden osalta on sopimukseen kirjattu, että erilliset päätökset kunkin optiokohteen toteutusvaiheeseen siirtymisestä tehdään, kun lopullinen urakkahinta optioiden 1-3 osalta on selvillä, kuitenkin viimeistään 30.9.2022. Koska kehitysvaiheen aikana ei kaikkea tarvittavaa aineistoa ollut saatavilla tuohon päivämäärään mennessä on päätöksen tekoa ollut tarpeenmukaista siirtää eteenpäin.

Kaupunginvaltuusto on 14.3.2022 § 47 hyväksynyt Raunistulan sillan sekä siihen liittyvien puistoväylien hankesuunnitelman ja hankkeen hankesuunnitelmatasoisen kustannusarvion 7,38 miljoonaa euroa. Tällöin on ollut tiedossa myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin 31.1.2022 myöntämä valtionavustus Raunistulan kevyenliikenteensillan suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiin. Myönnetyn tuen määrä on puolet toteutuvista kustannuksista, mutta kuitenkin enintään 3.212.100 euroa. Loppuraportti toteutuneista kustannuksista tulee toimittaa hankkeen päättyessä kuitenkin viimeistään 31.10.2023 mennessä. Sillan toteutusaikataulu on laadittu Traficomin avustuksen ehtojen mukaisesti. Urakassa on yhdeksi välitavoitteeksi asetettu, että Raunistulan silta (optio1) on rakennettu ja valmis 30.9.2023.

Raunistulan sillan puistosuunnitelma on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 26.4.2022 § 174 ja silloin on todettu, että silta voidaan toteuttaa hyväksytyn puistosuunnitelman mukaisesti. Samassa päätöksessä on todettu, että Turun kaupungin ja Väyläviraston STk -hankkeessa on optiona mukana puistosuunnitelman W 9215 001 mukainen silta, portaat ja puistokäytävät.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 5.10.2022 myöntänyt vesitalousluvan Turun kaupungille Raunistulan kevyen liikenteen sillan rakentamiselle Aurajoen yli. Kyseisen luvan valitusaika päättyy 11.11.2022.

Vesitalousluvan yhteydessä on aluehallintovirasto oikeuttanut Turun kaupungin ryhtymään hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin jo ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

Liite 1Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusilta: Sopimus toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää,

- että Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusillan ja siihen liittyvien puistoväylien suunnittelu ja rakentaminen (optiot 1 ja 3) osalta voidaan siirtyä toteutusvaiheeseen tarjouskilpailun voittaneen GRK Infra Oyj:n kanssa edellä kuvatun STk -menettelyn mukaisesti.

- hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen,

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArkos Oy
tiedVäylävirasto


Liitteet:

Kylk § 399
Liite 1:Raunistulan pyöräily- ja jalankulkusilta: Sopimus toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä