Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta41025.10.20221

11873-2022 (10 03 01, 02 08 02)

Pukkilan asemakaava-alueen rakentaminen: urakan urakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Pukkilan asemakaava-alueen rakentamisen urakoitsijan valinta valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistämistä.

Kylk § 410

Salassa pidettävä, salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6 §:n 1 momentin 2 kohta

Kaupunkiympäristö, vastaava rakennuttaja Ulla Salonen 18.10.2022

Kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen on valmistelemassa urakkaa Pukkilan asemakaava-alueen rakentamiseksi. Urakassa toteutetaan rakennussuunnitelmien osoittamassa laajuudessa muun muassa kaava-alueen vanhojen katujen ja pintarakenteiden peruskorjaamista, uusien katualueiden ja niihin liittyvän kunnallistekniikan rakentamisen, puistojen, valaistuksen, vesihuollon ja hulevesialtaiden rakentaminen. Urakka-aika on suunniteltu alkavaksi tammikuussa 2023 ja päättyvän kesäkuussa 2025.

Kaupunginvaltuusto päätti 24.8.2020 § 125 hyväksyä Pukkilan asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 10,0 milj. euroa (alv 0 %).

Arvio on laadittu käyttäen Turun kaupungin infrarakentamisen kustannushallinnan ohjetta. Kustannukset on laskettu Foren hankeosaohjelmalla. Kustannuksiin sisältyy 25 % hankevaraus (suunnittelu/rakentaminen). Vesi- ja energiahuollon kustannukset eivät sisälly laskelmiin, muuten kuin hulevesien osalta.

Vesihuollon kustannusarvio on noin 1 M€ (alv 0 %).

Turku Energia Kaukolämpö on arvioinut alueen kaukolämmön muutoskustannukset Klinkkerikadulla noin 80.000-100.000 euroa. Inkilänkadun muutoskustannukset ovat arviolta noin 40.000-50.000 euroa.

Kaupunkiympäristön investointiohjelmassa 2022-2025 on vuosille 2021-2025 varattu yhteensä 9.800.000 euroa.

Pilaantuneiden maiden puhdistus suoritetaan töiden yhteydessä. Kustannukset osoitetaan maankäyttösopimuksen mukaisesti kiinteistönomistajalle.

Kaupungin omistamien kiinteistöjen pilaantuneiden maiden puhdistuksen kustannusarvio on noin 200.000 euroa.

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta.

Hankinnasta tullaan tekemään hankintalain edellyttämä hankintailmoitus.

Urakkamuotona on kokonaishintaurakka.

Urakkahinta sidotaan indeksiin Maanrakennuskustannusindeksin 2015=100 M-osaindeksi. Indeksin peruspisteluku on sopimuksen allekirjoitushetkellä viimeisin virallinen julkaistu pisteluku.

Urakan maksuerät maksetaan urakoitsijalle siten, että kukin maksuerä suoritetaan sopimuksen mukaisena, mutta tarkistetaan jälkeenpäin heti, kun on saatu lasketuksi sen kuukauden indeksitarkistus, minkä aikana maksuerään tai sen osaan oikeuttava työ on valmistunut.

Korjaus suoritetaan urakan maksuerille sekä yksikköhinnoille. Indeksikorjausta ei suoriteta bonuksille eikä välitavoitteiden viivästyssakoille.

Urakan hankinta suoritetaan käyttäen avointa menettelyä ja valintaperusteena on halvin hinta.

Tarjousten tekijöille asetetaan seuraavat kelpoisuusvaatimukset, joiden on täytyttävä, jotta tarjoajan tarjous otetaan mukaan tarjousvertailuun:

Tarjoajalla tulee olla Y-tunnus.

Tarjoajan tulee olla huolehtinut verojen, sosiaaliturvamaksujen ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laiminlyötyjen maksujen osalta on maksunsaajan hyväksymä maksusuunnitelma.

Tarjoajalla tulee olla hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tarjoajan Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa–suosituksen mukaisen luottokelpoisuuden tulee olla vähintään tyydyttävä (A). Muun vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) luottokelpoisuusluokitus tulee olla vähintään tätä vastaava.

Tarjoajan vuosittaisen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään neljä (4) miljoonaa euroa kahdella viimeisellä kahdentoista kuukauden pituisella tilikaudella. Liikevaihtovaatimuksen tulee täyttyä molemmilla tilikausilla.

Tarjoajan tulee olla merkitty kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos lainsäädäntö edellyttää rekisteröitymistä.

Urakoitsijan tulee noudattaa kaikkien työntekijöiden työsuhteissa voimassa olevaa alan valtakunnallista työehtosopimusta.

Tarjoajalla on voimassa oleva vastuuvakuutus, joka on riittävä suhteessa hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden ja joka kattaa tässä työssä tilaajalle, kolmannelle osapuolelle tai tämän omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Tarjoajan tulee olla ottanut tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) tarkoitetun vakuutuksen.

Tarjoajan on esitettävä tarjouslomakkeella, miten se tulee järjestämään urakkaohjelman mukaisen vakuuden. Lomakkeessa on ilmoitettava vakuuden muoto ja vakuuden antaja.

Tilaaja hyväksyy ulkomaisen vakuudenantajan vain siinä tapauksessa, että vakuudenantajalla on sivukonttori tai muu tilaajan hyväksyttävissä oleva edustaja Suomessa.

Tarjoajan tulee toimittaa yllä mainittujen vaatimusten täyttymisestä tarjouspyynnössä tarkemmin määritellyt todistukset, jotka eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia.

Tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-PÄTEVYYSTODISTUS ("sininen todistus") tähän urakkaan soveltuvasta toimialapätevyydestä 18.3a Pääurakointi; putkilinjat ja johtoverkot, 18.6a: Pääurakointi; tiet ja kadut sekä 18.11 Pääurakointi; viher- ja ympäristörakentaminen.

RALA-pätevyyden puuttuessa voidaan pätevyys osoittaa riittävin referenssitiedoin.

Tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä tähän urakkaan soveltuva yritystason RALA-TOIMINTATAPOJEN HYVÄKSYNTÄTODISTUS ("keltainen todistus") tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta, esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti.

Euroopan Unionin neuvosto on antanut 8.4.2022 Neuvoston päätöksen (YUTP) 2022/578 rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta annetun päätöksen 2014/512/YUTP muuttamisesta.

Sen johdosta EU:n hankintadirektiivien piirissä olevien hankintasopimusten tekeminen on kielletty 9.4.2022 alkaen ja hankintasopimuksen täytäntöönpanon jatkaminen on kielletty 10.10.2022 alkaen, silloin kun toisena osapuolena on

1. Venäjän kansalainen tai Venäjälle sijoittautunut luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, yhteisö tai elin;

2. oikeushenkilö, yhteisö tai elin, jonka omistusoikeuksista tämän kohdan 1 alakohdassa tarkoitettu yhteisö omistaa suoraan tai välillisesti yli 50 prosenttia; tai

3. tämän kohdan 1 tai 2 alakohdassa tarkoitetun yhteisön puolesta tai johdolla toimiva luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, yhteisö tai elin,

myös silloin kun niillä on yli 10 prosentin osuus kyseisen sopimuksen arvosta tai niistä alihankkijoista, tavarantoimittajista tai yksiköistä, joiden voimavaroja käytetään hyväksi direktiiveissä 2014/23/EU (käyttöoikeussopimuksia koskeva direktiivi), 2014/24/EU (klassinen hankintadirektiivi), 2014/25/EU (erityisalojen hankintadirektiivi), 2009/81/EY tarkoitetulla tavalla

Palveluntuottajien on toimitettava pyydettäessä vakuutus siitä, että niiden alihankkija, tavarantoimittaja tai voimavarayksikkö, jonka osuus hankintasopimuksen arvosta on yli 10 %, ei ole pakotteiden piirissä.

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- Pukkilan asemakaava-alueen rakennusurakan hankinta voidaan käynnistää edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin,

- hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

- kaupunkirakentamisjohtaja oikeutetaan tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä ja allekirjoittamaan tarjouspyyntö ja

- pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkistetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen