Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40325.10.202218

7772-2022 (03 06 02)

Oikaisuvaatimus koskien kaupunkiympäristöjohtajan päätöstä 25.8.2022 § 268

Tiivistelmä:

Turun kaupungille on tehty oikaisuvaatimus kaupunkiympäristöjohtajan päätöksestä 25.8.2022 § 268, jolla kaupungille auton vahingoittumisesta esitetty korvaushakemus on hylätty kokonaisuudessaan. Oikaisuvaatimuksella vaaditaan kyseisen kaupunkiympäristöjohtajan päätöksen muuttamista ja uudistetaan vahingonkorvausvaatimus, joka perustuu viheralueen hoidossa käytetystä trimmerikoneesta lentäneestä kivestä korvauksenhakijan autolle aiheutuneeseen vahinkoon. Kyseinen trimmerikone on ollut kaupungin palveluntuottajan kone, jota urakoitsija on käyttänyt kaupungin viheralueen kunnostustyössä. Kaupunki ei ole vastuussa urakoitsijansa työnsä yhteydessä tekemästä vahingosta, kun kysymys ei ole kadun tai yleisen alueen kunnossapidon laadullisen puutteen aiheuttamasta vahingosta. Konsernihallinnon lakipalvelut katsoo, että oikaisuvaatimus olisi perusteltua hylätä kokonaisuudessaan.

Kylk § 403

Konsernihallinnon lakipalvelut, lakimies Jukka Jyrkinen 3.10.2022:

Korvauksenhakija (jälj. myös oikaisuvaatimuksen tekijä) on vaatinut Turun kaupungille lähettämällään korvaushakemuksella kaupungilta vahingonkorvausta autonsa vahingoittumisesta Turussa Puistokatu 18 kohdalla 25.5.2022 klo 9.30, kun korvauksenhakijan mukaan kivi oli lentänyt pyörätien ja ajoradan välistä nurmikkoa siistimässä olleesta trimmerikoneesta rikkoen auton oikean takaoven maalipinnan. Korvauksenhakijan mukaan vahinkopaikalla oli ollut Entti Viheryksikön autoja kolme Enttin työntekijää, joiden kanssa korvauksenhakija oli todennut auton vahingon tultuaan vahinkopaikalle Incar/Autofix Team liikkeestä. Korvaushakemukseen on ollut liitettynä Incar Oy Turun 31.5.2022 luotu korjauskustannuslaskelma, jonka mukaan kyseisen vahingon korjaus tulisi maksamaan 891,87 euroa ja korvauksenhakijan omavastuu korjauksesta olisi 200,00 euroa, jos vahingon korjaamiseen käytetään auton kaskovakuutusta.  Korvauksenhakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan mainitun auton korjauskulun (891,87 euroa) ja lisäksi auton korjauksen aikaisen sijaisauton kulun 257,50 euroa eli korvausvaatimus on ollut yhteensä 1.149,37 euroa. Korvaushakemukseen on ollut liitettynä kuvia vahinkopaikalta. Kaupunkiympäristöjohtaja on päätöksellään 25.8.2022 § 268 hylännyt kokonaisuudessaan korvauksenhakijan vaatimukset. Korvauksenhakija on tehnyt kaupunkiympäristöjohtajan päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka on saapunut kaupungille 11.9.2022 oikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetyn määräajan kuluessa. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä uudistaa oikaisuvaatimuksessaan aikaisemmin kaupungille asiassa tekemänsä vahingonkorvausvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan viheryksikkö Enttiä korvaamaan vahinko kokonaisuudessaan.

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (jälj. kunnossapitolaki) mukaan kadun ja yleisen alueen kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Lain 6 §:n mukaan kunnan hallussa oleva tori, katuaukio, puisto ja muu näihin verrattava yleinen alue on kunnan pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.

Kaupungin kunnossapitolain mukainen korvausvastuu koskee kadun tai yleisen alueen kunnossapidon laadullisesta puutteesta johtuvaa vahinkoa. Kaupunki voi joutua korvausvastuuseen, jos katu tai yleinen alue ei ole ollut kunnossapitolain tarkoittamassa kunnossa ja vahinko on seurausta tästä. Nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa vahinko liittyy kiinteästi kaupungin urakoitsijan varsinaiseen työntekoon, jolloin vahingosta vastaa urakoitsija, joka tässä tapauksessa on Turun kaupungista erillinen oikeushenkilö. Vahinkopaikan kunnossapidosta on korvauksenahakijan vahinkohetkellä huolehtinut Destia Oy:n ja Entti Oy:n tarjousyhteenliittymä, jolta korvauksenhakijan tulisi hakea korvausta.

Kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa korvausvastuuta kyseisestä korvauksenhakijan vahingosta.    

Edellä kuvatuista syistä kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että korvauksenhakijan oikaisuvaatimus hylätään.

Liite 1Oikaisuvaatimus 11.9.2022

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristöjohtajan päätös 25.8.2022 § 268

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että Turun kaupunki hylkää kokonaisuudessaan 11.9.2022 kaupungille saapuneen oikaisuvaatimuksen, jolla korvauksenhakija on hakenut muutosta kaupunkiympäristöjohtajan päätökseen 25.8.2022 § 268.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Kylk § 403
Liite 1:Oikaisuvaatimus 11.9.2022