Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39325.10.20228

11525-2022 (10 03 01)

Talvihoidon varautumissuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle ehdotetaan talvihoidon varautumissuunnitelman hyväksymistä ja käyttöönottoa talvikaudesta 2022-2023 alkaen. Suunnitelma on laadittu talven poikkeusolosuhteita varten.

Kylk § 393

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito, Mari Helin 12.10.2022:

Kaupunkiympäristön kunnossapidon vastuualueella ryhdyttiin laatimaan talvikunnossapidon varautumissuunnitelmaa runsaslumisen ja poikkeuksellisen haastavan talven 2021-2022 jälkeen. Varautumissuunnitelma on talven poikkeusolosuhteita varten luotu suunnitelma, jonka tarkoitus on parantaa Turun kaupungin yleisten alueiden talvihoidosta vastaavien tahojen valmiutta toimia ääriolosuhteissa, yhteistyötä sekä olosuhteiden edellyttämää viestintää ja tiedottamista.Suunnitelma sisältää periaatteet ja toimenpiteet Turun kaupungin talvihoidon varautumiseen poikkeuksellisten keliolojen varalta.

Poikkeuksellisten olosuhteiden kriteerien ja raja-arvojen määritellyssä on hyödynnetty Ramboll Finland Oy:n Kaupunkiympäristön kunnossapidolle vuodesta 2014 alkaen laatimaa talven vaativuuden arviointia sekä tutkimalla useamman vuoden osalta Turun säähistoriaa.

Varautumissuunnitelman keskeiset periaatteet:

·      kriteerit talvihoidon varautumiselle

·      toimintatavat poikkeuksellisiin talviolosuhteisiin

·      varautumiseen liittyvä organisointi

·      yhteydenpito ja viestintä

·      tilannetieto ja dokumentointi

Talvihoidon varautumissuunnitelmassa määritettyjen poikkeuksellisten talviolojen kriteerien täyttyminen käynnistää suunnitelmassa esitetyn prosessin. Suunnitelmassa määritetään lisäksi poikkeuksellisten talviolosuhteiden toimintatavat ja toimenpiteet, varautumiseen liittyvä organisointi sekä organisaatioiden keinot yhteydenpitoon, viestintään sekä tilannetiedon hankintaan ja tapahtumien dokumentointiin.

Varautumissuunnitelmaan on myös koottu tehtäväkuvaus talvihoidon perustehtävistä normaaliolosuhteissa. Normaalin talvikelin aikana ovat voimassa Turun kaupungin tehtäväkorttien mukaiset laatuvaatimukset. Tehtäväkortit löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Talven aikana lumi- ja liukkaustilannetta seurataan jatkuvasti konsulttityönä Ramboll Finland Oy:n toimesta. Kriteerien täyttymisen lähestyessä kaupunkiympäristön kunnossapitopäällikkö kutsuu koolle johtoryhmän. Päätöksen poikkeuksellisen lumisateen vuoksi käynnistettävistä erityistoimenpiteistä tekee koolle kutsuttu talvihoidon poikkeustilanteen johtoryhmä. Käynnistettäviä toimenpiteitä ovat:

·      talvihoitotyön priorisointi

·      poikkeustilanteen viestinnän käynnistäminen (ulkoinen ja sisäinen viestintä)

·      tilannetiedottaminen ja yhteydenpito sidosryhmiin

·      poikkeuksellisten pysäköintijärjestelyiden käyttöönotto

·      lumen väliaikainen läjitys

·      todetaan mahdollinen lisärahoituksen tarve talvihoitoon

Erityistoimenpiteiden johdosta käynnistettävien toimenpiteiden kustannukset eivät kuulu normaaleihin talvikunnossapidon perustehtäviin. Lumen kuormaukseen ja kuljetukseen on budjetoitu kaupunkiympäristön kunnossapidon talousarvioon noin 0,3 milj. euroa vuodessa, jonka on arvioitu riittävän normaalista talvesta aiheutuviin kuluihin. Alkuvuoden lumikustannusten selvittyä anotaan vakiintuneen käytännön mukaisesti tarvittaessa kaupunginhallitukselta lisämäärärahaa osavuosikatsaus 2:ssa talousarvion ylittävän osuuden kattamiseksi.

Erityistoimet ja niiden vaatimat lisäresurssit kohdistetaan koko kaupunkiin. Ensisijaisesti turvataan liikenteen sujuvuus vilkkaimmin liikennöidyillä pääväylillä ja joukkoliikenteen reiteillä. Käytettävyyden ja turvallisuuden palauttamiseksi lumikasat ja -vallit kuljetetaan mahdollisimman nopeasti lumen vastaanottopaikoille. Siirtokehotuskylttejä ja tilapäisiä pysäköintikieltoja lisätään niille kaduille, joilta ei muuten lunta pystytä poistamaan.

Poikkeuksellisissa talviolosuhteissa voidaan sallia poikkeaminen alueurakoiden sopimusasiakirjojen talvihoidon laatuvaatimuksista.

Liikennesuunnittelun kanssa jatketaan talvikunnossapidon kannalta kriittisten alueiden tarkastelua, muun muassa talviaikaisten pysäköintikieltojen mahdollista lisäämistä ja pysäköintialueiden ottamista väliaikaisesti lumitila-alueiksi. Kriittiseksi muuttuvista olosuhteista ja poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan aktiivisesti talvikauden aikana.

Varautumissuunnitelma on tarkoitus ottaa käyttöön talvikautena 2022-2023 ja suunnitelma tullaan päivittämään vuosittain. Varautumissuunnitelma ja sen liitteet on liitetty esitykseen. Varautumissuunnitelman liitteet 1-5 ovat salassa pidettäviä ja ne ovat tarkoitettu kaupungin sisäiseen käyttöön.

Liite 1Talvihoidon varautumissuunnitelma, 4.10.2022

Liite 2Varautumissuunnitelman liitteet 1-5 (salassa pidettävä, salauksen peruste laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 § 1 momentti 8 kohta)

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1 ja 2 mukaisen talvihoidon varautumissuunnitelman ja käyttöönottamisen talvikaudesta 2022-2023 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito


Liitteet:

Kylk § 393
Liite 1:Talvihoidon varautumissuunnitelma
Liite 2:Varautumissuunnitelman liitteet (salassa pidettävä, salauksen peruste laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 § 1 momentti 8 kohta)