Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta38011.10.20227

11521-2022 (10 03 01, 08 00 00)

Talviaukion toteuttaminen Piispankadulla talvikaudella 2022-2023

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle hyväksyttäväksi Piispankadun talviaukiokokeilun periaatteet talvikaudella 2022-2023.

Kylk § 380

Kaupunkiliikkumisen ratkaisut, projektikoordinaattori Katariina Salokannel, keskustan kehittämisen kärkihanke, hankepäällikkö Tuija Alihaanperä 5.10.2022:

Turun kaupunki osallistuu vuosina 2021–2025 kansainväliseen SCALE-UP-hankkeeseen, joka toteutetaan yhdessä Madridin ja Antwerpenin kaupunkialueiden kanssa. Hankkeen päätavoitteena on kehittää datapohjaisia ja käyttäjäkeskeisiä strategioita älykkään, puhtaan ja osallistavan liikkuvuuden nopeuttamiseksi alueellisissa liikenteen solmupisteissä. Hanke edesauttaa ilmastotavoitteiden ja Euroopan liikennepoliittisten tavoitteiden saavuttamista. Turun kaupunki toteuttaa hankkeessa kymmenen kestävään liikkumiseen liittyvää toimenpidettä, joista yksi on T10 Talvi liikkumisvuodenaikana. Talviaukiokokeilu vastaa talvitoimenpiteen osaan, jonka yhtenä tehtävänä on talvikatukonseptin luominen ja pilotoiminen Turun keskustassa.

Kokeilun toteutuspaikaksi on valittu Piispankadulla Svante Dahlströmin puistikon itäpuolen katuosuus. Katu on osa Vanhankaupungin kehittämisen aluetta, ja Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeen nimeämispäätöksessä (kh 22.11.2021 § 519) yksi edistettävä kehittämistoimenpide on selvitystyön käynnistäminen Piispankadun muuttamisesta piha- tai pyöräilykaduksi. Talviaukiokokeilu tukee tämän selvitystyön tekemistä.

Toteutusperiaate ja sen perustelut, tavoitteet ja liikenteelliset vaikutukset on esitelty liitteessä 1 ja oheismateriaalissa 2.

Kokeilun tavoitteet

Kokeilun tavoitteena on luoda talvikaudelle viihtyisä oleilun ja rauhoittumisen paikka, jota on mahdollista hyödyntää pienimuotoisessa, alueen luonteeseen sopivassa toiminnassa ja tapahtumissa. Samalla hyödynnetään puistikossa muutaman vuoden ajan ollutta kausivalaistusta tarjoamalla kaupunkilaisille parempi mahdollisuus nauttia rauhassa valaistuksesta. Lisäksi tavoitellaan Turun kulkutapajakauman muuttumista kestävämpään suuntaan tarjoamalla mahdollisuus lisätä kaupunkilaisten talviaktiivisuutta ja kannustamalla ulkoilemaan ympäri vuoden.

Kokeilu edistää kaupunkilaisten osallistamista, sillä sen suunnittelua ja toteutusta tehdään tiiviissä yhteistyössä alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa.

Talviaukiokokeilu tukee myös Turun kaupunginhallituksen marraskuussa 2020 hyväksymän ja parhaillaan käynnissä olevan kävelyn ja oleilun kehittämissuunnitelmatyön tekemistä. Ohjelman luonnoksessa yhtenä toimenpiteenä on talviolosuhteiden parantaminen kävelyn ja oleilun näkökulmasta.

Kokeilun toteutus tukee Turun keskustan kehittämisen kärkihankkeen tavoitetta saavutettavasta ja helposti kuljettavasta sekä viihtyisästä ja elävästä kohtaamisten keskustasta. Se tukee myös Vanhankaupungin kehittämisen tavoitetta lisätä alueen vetovoimaa ja viihtyisyyttä kehittämällä alueen julkisia kaupunkitiloja sekä viheralueita entistä avoimemmaksi ja toimeliaammaksi. Toteutuksessa huomioidaan myös se, että alueen kehittämisessä tavoitteena on varmistaa alueen rauhallisen ja arvokkaan erityisluonteen säilyminen. Lisäksi kokeilu tukee SCALE-UP-hanketta, jonka yhtenä toimenpiteenä on lisätä kestävää talviliikkumista erilaisin keinoin.

Talviaukiokokeilun kustannukset

Kokeilun kustannukset muodostuvat, kalusteiden kuljetuksista, kasvien istutuksesta ja hoidosta, roska-astioiden tyhjennyksestä ja alueen päivittäisestä puhtaanapidosta sekä alueen ja istutusten purkamisesta kokeilun loputtua. Näiden kustannus on 39.275 euroa. Lisäksi Turun kaupungin kunnossapidon arvion perusteella varataan alueen talvikunnossapitoon 5.000 euroa. Talviaukiokokeilu rahoitetaan kokonaisuudessaan Keskustan kehittämisen kärkihankkeen Vanhankaupungin kehittämisen ja Liikenteen ja liikkumisen budjeteista.

Sidosryhmäyhteistyö ja synergiat

Kokeilun suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Lisäksi tehdään yhteistyötä kaupungin kärkihankkeiden (Kulttuurin kärkihanke, Osaamisen kärkihanke, Yhteisöllinen Turku ja Turun Tiedepuisto).

Piispankadun talviaukiokokeilusta järjestettiin alueen asukkaille ja toimijoille keskustelutilaisuus 4.10.2022. Tilaisuudessa esiteltiin kokeilun tavoitteet ja kuultiin asukkaiden ajatuksia kokeilusta ja sen toteutuksesta (oheismateriaalina yhteenveto tilaisuudesta, oheismateriaali 1). Asukkaat suhtautuivat kokeiluun pääsääntöisesti positiivisesti, mutta osa asukkaista koki, että alueelle ei tarvita muutosta. Alueelle ei kaivata mitään suurieleistä, vaan on arvo itsessään, että alue on rauhallinen ja ympäristö sellainen kuin se on nyt. Vaarana nähtiin, että kokeilu on jatkuva, vaikka se on tarkoitettu määräajaksi.

Asukkaat pitivät tärkeänä sitä, että heidän asumisrauhansa ei häiriintyisi kokeilun aikana. Oleskelukalusteet olisivat heidän mielestään hyvä sijoittaa puistikon laitaan, lumenkeräysalueen paikkaa voisi vielä miettiä uudestaan ja opiskelijoita pitäisi ohjeistaa alueen käytöstä. Monen asukkaan mielestä aukiolla voi olla pienimuotoista toimintaa tai tapahtumia kokeilun aikana, mutta niitä ei saa olla viikoittain. Akustinen musiikki tai joululaulutilaisuus sopisivat heidän mielestään paikalle. Toisaalta joidenkin asukkaiden mielestä alueen arkkitehtuuri ja valot houkuttelevat ihmisiä alueelle jo nyt, eikä lisätoiminnalle ole siksi tarvetta.

Piispankadulta kokeilun ajaksi poistuvat pysäköintipaikat huolettivat asukkaita, sillä osa paikoista on talvella lumen alla. Lisäksi osa Porthaninkadun pysäköintipaikoista on poistettu käytöstä Gadolinia-rakennuksen purkutyön ajaksi. Purkutyö on käynnissä koko talviaukiokokeilun ajan. Pysäköinti alueella on nykyään maksullista, minkä vuoksi pysäköintiongelmia ei ole enää juuri ollut. Paikkojen väheneminen kokeilun aikana voi kuitenkin muuttaa tilannetta. Tämän vuoksi alueen asukkaat toivovat ripeää lumenpoistoa Vanhankaupungin pysäköintipaikoilta, jotta mahdollisimman moni alueelle jäävä pysäköintipaikka olisi talvella käytettävissä.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös vaihtoehtoisista ratkaisuista talviaukion toteuttamiselle. Oleskelukalusteita voisi sijoittaa muullekin katuosuudelle. Yhtenä näkökulmana oli aukion sijasta viedä kalusteita ja valoja alueen eri puistoihin, jolloin ihmiset voisivat kierrellä niiden muodostamaa reittiä pitkin.

Tilaisuudessa sovittiin, että asukkaat pidetään ajan tasalla kokeilun suunnittelun etenemisestä, ja suunnittelua tehdään yhteistyössä heidän kanssaan.

Talviaukion toteutusperiaate

Liitteessä 1 on esitetty karttakuva ja suunnitelma alueesta ja oleskelukalusteiden asettelusta.

Talviaukiokokeilun toteuttaminen edellyttää, että läpiajo Piispankadun toista haaraa pitkin Svante Dahlströmin puistikon kohdalla ei ole sallittu kokeilun aikana 28.11.2022–28.2.2023. Kokeilun liikenteelliset vaikutukset on arvioitu yhdessä liikennesuunnittelun kanssa. Kokeilu edellyttää liikennesuunnittelupäällikön päätöstä väliaikaisista liikennejärjestelyistä lautakunnan asiasta tekemän periaatepäätöksen jälkeen. Kaupunkiympäristön hallinnon järjestämispäätöksen 8 §:n mukaan liikennesuunnittelupäällikkö mm. hyväksyy kaupunkiympäristölautakunnan periaatepäätökseen perustuvat liikennesuunnitelmat katualueiden liikennejärjestelyistä ja liikenteenohjauslaitteista.

Liikenteelliset vaikutukset:

- Piispankadun kadunvarsipysäköinti ja läpiajo Svante Dahlströmin puistikon kohdalla kadun toisessa haarassa poistuu käytöstä. Kokeilualueen 12 maksullista pysäköintipaikkaa on väliaikaisesti poissa käytöstä,

- ei vaikutusta pyöräliikenteeseen.

Vaikutukset viihtyisyyteen ja elävään katukuvaan:

- puistikon yhteyteen tuodaan talviaukiokokeilu, joka mahdollistaa pienimuotoisen toiminnan järjestämisen punaisten pallojen alla,

- talviaukiosta luodaan oleilun ja rauhoittumisen paikka asukkaille ja matkailijoille,

- talviaukion tunnelma on rauhallisempi ja ympäristö turvallisempi, kun kadun toinen haara suljetaan autoliikenteeltä ja

- kokeilu on tilapäinen (n. 3 kk), joten vaikutukset eivät ole pysyviä.

Kokeilun arviointi

Tavoitteena on talviaukiokokeilun aikana dokumentoida kadun käyttöä yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Kyselyn ja haastattelujen avulla selvitetään niin asukkaiden, alueen toimijoiden kuin kaupunkilaisten näkemyksiä kokeilusta. Arvioinnin osa-alueet ovat:

1) Kokeilun vaikutukset ihmisten liikkumiseen ja käyttäytymiseen.

2) Asukkaiden ja toimijoiden tyytyväisyys ja kokemukset kokeilusta.

3) Toteutusprosessin, vuorovaikutuksen ja tiedotuksen onnistuminen.

Liite 1Talviaukiokokeilun toteutusperiaate

Oheismateriaali 1Yhteenveto keskustelutilaisuudesta 4.10.2022

Oheismateriaali 2Kaaviokuva liikenteestä

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Piispankadun talviaukiokokeilun ajanjaksolle 28.11.2022-28.2.2023 liitteessä 1 esitetyn periaatteen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiliikkumisen ratkaisut
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
tiedKonsernihallinto, kärkihankkeet
tiedKonsernihallinto, strateginen maankäyttö, liikkuminen ja asuntopolitiikka


Liitteet:

Kylk § 380
Liite 1:Talviaukiokokeilun toteutusperiaate