Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta35227.09.20225
Kaupunkiympäristölautakunta36504.10.20223

799-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Karhunaukion yhtenäiskoulu (23/2022)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Karhunaukion yhtenäiskoulun asemakaavanmuutoksen tavoitteet, jotka perustuvat kaupunginhallituksen tekemään periaatepäätökseen 5.10.2021 § 456 Lauste-Skanssi alueen kouluverkkoratkaisusta.

Kylk § 352

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 19.9.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Huhkolan ja Lausteen kaupunginosissa Poronpuistoon, osalle Voudinpuistoa, Kivalterinpuistikkoon sekä Kivalterinpolkuun, Karhunaukiolle ja osalle Karhunkatua. Työnimeltään kaavanmuutos on Karhunaukion yhtenäiskoulu. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin.

Kaupunginhallituksen periaatelinjaus Lauste – Skanssi alueen kouluverkkoratkaisusta

Kaupunginhallitus päätti 5.10.2021 § 456, että Lauste – Skanssin alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun.

Periaatepäätös pitää sisällään, että Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston / Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet ja jonka mitoituksen lähtökohtana on 700 oppilaan yhtenäiskoulu. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Karhunaukion yhtenäiskoulun mahdollistava asemakaavanmuutosprosessi käynnistetään ja hanke sisällytetään kaavoitusohjelmaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi Karhunaukion tarveselvityksen 20.6.2022 § 306 ja tällä hetkellä yhtenäiskoulun suunnittelu on hankesuunnitteluvaiheessa. Uuden yhtenäiskoulun on tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2026.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa uuden yhtenäiskoulun rakentaminen Karhunaukion-Poropuiston alueelle 700 oppilaalle kaupunginhallituksen 5.10.2021 § 456 tekemän periaatepäätöksen mukaisesti. Yhtenäiskoulun yhteyteen on tarkoitus rakentaa uudet lähikentät ja parannetaan olemassa olevia Rummunlyöjänpuiston ulkoliikuntakenttiä. Yhtenäiskouluun sijoittuu myös lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelut sekä lähikirjasto. Poropuistossa sijaitseva lasten leikkipaikka säilyy.

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen yhtenäiskoulukokonaisuus, jossa huomioidaan opetussuunnitelman mukainen toiminnallisuus ja esteettömyys. Uuden yhtenäiskoulun sijainti on saavutettavuudeltaan hyvä sekä keskeinen ja joukkoliikenneyhteydet toimivat alueella hyvin. Jaaninojan varren luontoarvot pyritään säilyttämään. Uuden yhtenäiskoulun on tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2026.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Karhunaukion yhtenäiskoulu

Oheismateriaali 2Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvitys, Tilapalvelut 24.5.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Karhunaukion yhtenäiskoulu.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hellstenin Toivarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 365

Pöydältä 27.9.2022 § 352

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus