Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta36804.10.20226

9412-2022 (10 03 01)

Moikoisten uimaranta ja Vräkinniittu -nimisten puistojen puistosuunnitelma (Moikoinen)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Hirvensalon Moikoisissa Honkaistentien ja Pitkäsalmen välissä sijaitsevien Moikoisten uimaranta ja Vräkinniittu €nimisten puistojen puistosuunnitelma. Suunnitelman toteuttaminen liittyy vuoden 2020 asukasbudjetin yhteydessä tehtyyn ehdotukseen.

Kylk § 368

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, maisemasuunnittelija Johanna Salmela ja maisemasuunnittelija Essi Mäkiö 13.9.2022.

Nykytilanteet ja tavoitteet

Kohteessa on tällä hetkellä Moikoisten epävirallinen uimaranta, Vräkinniitun kenttä ja leikkipaikka, kivituhkapintainen puistokäytävä sekä ranta-aluetta. Honkaistentieltä avautuu avoimia näkymiä suunnittelualueen yli Pitkäsalmelle.

Vuoden 2020 asukasbudjetissa tehtiin ehdotus Merellistä puistoalueesta Hirvensaloon, tavoitteena julkinen ranta-alue, missä voisi pelata pelejä, kokoontua piknikille, tavata ihmisiä ja nauttia kesäilloista. Suunnittelun aikana alueelle toivottiin asukkaiden toimesta myös kirsikkapuita, hyötypuita ja -pensaita ja marjapensaita, pelailualuetta, jossa voi pelata esimerkiksi mölkkyä ja frisbeetä, pöytiä ja penkkejä, alueen raivausta ja nurmikkoa, ulkokuntoilulaitteita, mahdollisuutta lentopallon ja koripallon pelaamiseen sekä laituria. Yhteys merelle koettiin erityisen tärkeäksi.

Suunnittelun tavoitteena on ollut toteuttaa asukastoiveita, kehittää jo alueella olevia toimintoja sekä parantaa alueen viihtyisyyttä.

Suunnitelma

Puistosuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet on sijoiteltu niin, että alueen nykyiset avoimet näkymät merelle sekä monimuotoinen kasvillisuus säilyvät. Suunnittelualueen keskelle, metsäsaarekkeiden väliin rakennetaan pieni nurmialue oleskelua ja pelailua varten. Sen vieressä oleva kalusteryhmä on sijoitettu ympäröivän puuston suojaan. Myös puistokäytävän läheisyyteen sekä rannalle tuodaan lisää penkkejä ja roska-astioita. Alueen pohjoisosassa olevaa polkuyhteyttä rantaan parannetaan kevyesti. Rannalle, kaakkoon avautuvan komean kallioseinämän läheisyyteen, sijoitetaan istuskelukiviä oleskelua varten.

Leikkipaikan vierestä, puistokäytävän varrelta poistetaan kaksi huonokuntoista halavaa. Rannan oleskelualueen puustoa avataan kevyesti. Muuten alueen puusto säilyy ennallaan, nuoren vesakon poistoa lukuun ottamatta. Kasvillisuutta lisätään istuttamalla leikkipaikan läheltä poistettujen halavien tilalle kirsikkapuita. Leikkipaikan sisäpuolelle istutetaan myös marjapensaita. Puistokäytävän varrelle, ojan ylittävän puusillan ja penkkien lähelle istutetaan maisemapuuksi yksittäinen isoriippasalava. Ranta-aluetta siistitään ja osia nykyisestä heinäpellosta lähdetään kehittämään niittymäisempään suuntaan.

Alueella ei ole merkittäviä luonnonarvoja, joihin suunnitelmassa esitetyt ratkaisut vaikuttavat. Suunnitelmassa toteutuu asukasbudjettiin tehty aloite merellisestä julkisesta puistoalueesta, sekä siihen luontaisesti sopivat muut asukastoiveet esimerkiksi nurmipintaisista pelailualueista, penkeistä, kirsikkapuista ja marjapensaista. Ulkokuntoiluvälineitä, koripallo- ja lentopallokenttiä alueelle ei ole suunniteltu, vaan toiminnot painottuvat oleskeluun ja vapaamuotoisempaan pelailuun. Liikuntapalvelukeskus valmistelee parhaillaan tarveselvitystä Syvälahden monitoimitalon ulkoliikuntaolosuhteiden parantamisesta, jossa tarkastellaan uusien liikuntapaikkojen, mm. koripallokentän tarvetta alueella. Koulun lähelle on tulossa myös ulkokuntoilupaikka. Laituria Moikoisten uimarannalle ei voitu turvallisuussyistä suunnitella, koska nimestään huolimatta kyseessä ei ole virallinen uimaranta.

Kustannusarvio

Puistosuunnitelman hankeosatasoinen kustannusarvio on 53.000 euroa (alv 0 %). Urakkasopimus saattaa aiheuttaa muutoksen kustannuksissa. Hankkeelle on varattu rahaa vuoden 2020 osallistavassa budjetoinnissa 80.000 euroa.

Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 129,36 (2015=100, heinäkuu 2022). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Nähtävilläolo

Suunnitelma oli nähtävillä 29.8.-12.9.2022. Nähtävänä olon aikana ei jätetty yhtään muistutusta.

Nähtävillä olon jälkeen on tehty pieniä korjauksia suunnitelman teksteihin. Korjauksilla ei ole vaikutusta suunnitelman sisältöön.

Liite 1Puistosuunnitelma W8218010

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Moikoisten rannan ja Vräkinniitun puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 368
Liite 1:Puistosuunnitelma W8218010