Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta35527.09.20229

1969-2020 (10 03 01)

Turun hallinto-oikeuden päätös / katusuunnitelma, Yhdyspolku

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on jättänyt osittain tutkimatta ja osittain hylännyt Yhdyspolun katusuunnitelmasta tehdyt valitukset.

Kylk § 355

Ympäristölakimies Nina Mattila 19.9.2022:

Kaupunkiympäristölautakunta on 7.4.2020 § 117 hyväksynyt Hirvensalon Oriniemessä sijaitsevan Yhdyspolun katusuunnitelman. Katusuunnitelman laatiminen käynnistettiin alkuvuodesta 2020 tarkoituksena toteuttaa kiinteistölle 853-464-3-55 kulku asemakaavan mukaisen katualueen kautta.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 12.9.2022 jättänyt toisen valituksista tutkimatta. Valittaja ei ole katualueeseen rajoittuvan kiinteistön omistaja tai haltija. Kun otetaan huomioon suunnitellun katualueen ja valittajan asuinkiinteistön välinen etäisyys (n.120 m), valituksenalainen päätös ei muutenkaan vaikuta välittömästi valittajan oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun.

Hallinto-oikeus on hylännyt toisen valituksen. Hallinto-oikeus on todennut, että katusuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen ja sopeutuu siten asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä. Alueelle laaditulla uudella osayleiskaavalla ei ole vaikutusta asemakaavojen voimassaoloon eikä katusuunnitelmalta edellytetä, että se olisi mahdollisesti tulevaisuudessa tehtävien asemakaavamuutosten mukainen. Katusuunnitelmaa hyväksyttäessä ei ole myöskään tarpeen arvioida asemakaavan ajanmukaisuutta eikä hallinto-oikeudella ole toimivaltaa velvoittaa kaupunkia saattamaan asemakaava ajan tasalle. Asemakaavassa on jo ratkaistu läpiajoliikenteen mahdollistaminen, eivätkä läpiajon kielteiseksi koetut vaikutukset siksi voi tulla uudelleen arvioitavaksi katusuunnitelma-asiassa. Katua ei myöskään voida sen pituussuuntaisen kaltevuuden takia pitää sillä tavalla vaarallisena, ettei se täyttäisi turvallisuuden vaatimusta. Asiassa ei muutenkaan ole ilmennyt syytä katsoa, etteikö katusuunnitelma täyttäisi myös toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimuksia. Katusuunnitelmasta ilmenee myös asetuksen edellyttämällä tavalla muun ohella kadun kuivatus ja sadevesien johtaminen sekä kadun päällystemateriaali. Hallinto-oikeus on todennut myös, ettei sen toimivaltaan kuulu lausuntojen antaminen kaupungin vahingonkorvausvelvollisuudesta. Valittajan pyyntöä asiaa koskevan lausunnon antamisesta ei siksi voida tutkia.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 12.9.2022

Oheismateriaali 2Kaupunkiympäristölautakunta 7.4.2022 § 117

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.