Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta32706.09.20227

10058-2022 (02 05 00)

Vastaanottomaksu ruoppausmassoille

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että ruoppausmassojen vastaanotolle vahvistetaan maksut, jotka on esitetty kaupunginvaltuuston 11.4.2022 § 72 hyväksymässä Hirvensalon pohjoisrannan hankesuunnitelmassa.

Kylk § 327

Kaupunkirakentaminen, massakoordinaattori Anne Savola 31.8.2022:

Kaupunginvaltuusto on 11.4.2022 § 72 hyväksynyt Hirvensalon pohjoisrannan esirakentamisen hankesuunnitelman sekä esirakentamisen vaiheiden 1-2b infran kustannusarvioksi 12,4 miljoonaa.

Hirvensalon pohjoisrannan (Lauttarannan) esirakentamisen ja siihen liittyvän läjitysalueen ensisijainen tavoite on toteuttaa turvallinen sijoituspaikka ruoppaussedimenttien sijoittamiselle ja mahdollistaa niiden hyödyntäminen alueen esirakentamisessa. Samalla edistetään kaupungin Itämeren suojelun strategian toteutumista luopumalla meriläjityksestä. Hankealue on meritulva-aluetta, joten alueen myöhempää mahdollista asuinrakentamista varten maanpintaa on nostettava riittävälle tasolle.

Hirvensalon pohjoisrannan hankesuunnitelmassa (oheismateriaali 1) on esitetty vastaanottomaksut ruoppausmassoille, joilla katetaan osa hankkeesta aiheutuvista menoista.

Aluetta rakennetaan vaiheittain tarvittava kapasiteetti huomioiden. Läjityskennoihin vastaanotossa taksaa vastaan kaupunki (Kiertomaa operaattorina) ohjeistaa ja valvoo läjittäjää. Laskutus tapahtuu toteutuneiden määrien perusteella. Lisäksi alueen tarkkailuohjelman mukaisesti suoritetaan vesitalousluvan ja ympäristöluvan mukainen tarkkailu ruoppausmassojen ja ympäristön osalta ja tehdään mahdolliset huoltotoimenpiteet vesien hallinnassa. Ylläpitoon sisältyy myös stabilointiaineiden soveltuvuustestaukset ja hankintaprosessista aiheutuvia menoja. Myös alueelle sijoitettavien pengerrakenteiden ja hulevesialtaan ylläpitomateriaaleista syntyy kustannuksia. Laiturilta vastaanottoon sisältyy edellä mainittujen tehtävien lisäksi massojen siirtokustannukset laiturilta altaisiin tarvittavine töineen.

Ruoppausmassojen vastaanotto sovitaan tapauskohtaisesti siten, että massat toimitetaan joko läjityskennoihin saakka taikka ne vastaanotetaan laiturilta. Vastaanottoon vaikuttaa eri lupien toiminta-ajat ja niistä aiheutuvat kustannukset. Ensisijaisesti alueelle otetaan vastaan kaupungin ruoppaushankkeiden ja Turun Satama Oy:n ruoppausmassoja. Massojen tulee olla AVIn lupaehdot täyttäviä. Muiden tahojen tuottamia massoja arvioidaan hankkeen edetessä tapauskohtaisesti läjitysalueen kapasiteetin riittävyyden ja massojen soveltuvuuden mukaan.

Mikäli massat toimitetaan suoraan läjityskennoihin, vastaanottomaksuksi esitetään 12 eur/m3 ja se sisältää massojen toimittamisen altaisiin kaikkine tarvittavine töineen ja toimenpiteineen. Mikäli massat vastaanotetaan jo laiturilta, vastaanottomaksuksi esitetään 15 eur/m3 ja se sisältää edellä mainittujen töiden lisäksi sen, että kaupunki (Kiertomaa operaattorina) hoitaa massojen siirron läjitysaltaisiin.  Esitetyt hinnat ovat arvonlisäverottomia ja vastaanottomaksun suuruus tarkistetaan vuosittain.

Esitetyillä vastaanottomaksuilla katetaan edellä kuvattuja menoja, joita aiheutuu mm. alueen tarkkailuohjelman mukaisista toimenpiteistä, ruoppausmassojen vastaanotosta, alueen ylläpidosta ja seurannasta (kennojen, hulevesialtaan ja ojien toimivuuden seuranta sekä huoltotoimenpiteisiin liittyvät menot) sekä allasrakenteiden materiaalikustannuksista.

Hallintosäännön 38 §:n mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää asiakasmaksujen, palvelujen ja tuotteiden hinnoittelusta kaupunginvaltuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.4.2022 § 72 Hirvensalon pohjoisrannan esirakentamisen hankesuunnitelman, jossa tuloina esitettiin edellä kuvatut vastaanottomaksut ruoppausmassoille. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että esitetty vastaanottomaksu tulee voimaan 15.9.2022 lähtien vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen maksun suuruus tarkistetaan.

Liite 1Ruoppausmassojen vastaanottomaksu määräytymisperusteineen

Oheismateriaali 1Hirvensalon pohjoisrantaa koskeva päätös (kv 11.4.2022 § 72) ja hankesuunnitelma

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan vastaanottomaksun.

Samalla lautakunta päättää, että muutettua taksaa sovelletaan 15.9.2022 alkaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni, Sundqvist, Kallio ja Lappi ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, järjestämisen tuki
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tiedKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kylk § 327
Liite 1:Ruoppausmassojen vastaanottomaksu määräytymisperusteineen