Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta32906.09.20229

2851-2021 (10 03 01)

VR:n konepaja alueen Tenderinpuistoon esitetty puistosuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Tenderipuiston puistosuunnitelman hyväksymistä. Osittain pysäköintikannen päällä rakennettavan julkisen puiston suunnittelut-taa, rakentaa ja hoitaa kustannuksellaan puistoa ympäröivät talot toteuttava YIT. Velvoitteesta on sovittu VR:n konepaja-alueen maankäyttösopimuksessa.

Kylk § 329

Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu maisemasuunnittelija Johanna Salmela, 25.8.2022:

Tenderinpuistoon on laadittu puistosuunnitelma W9183 001 suunnitelmaselostuksineen 25.5.2022.

Tenderinpuisto on entistä VR:n konepajan ratapiha-aluetta, joka sijaitsee tapahtumakeskus Logomon ja Konepajanaukion koillispuolella, Veturikadun ja Vaunukadun välissä olevan asuinkerrostalojen korttelialueen keskellä. Asemakaavamääräyksissä Tenderinpuisto on VP-2 eli puisto, jolle saa sijoittaa pysäköintiä maan alle. Puiston läpi kulkeva Poventsanpolku on asemakaavassa osoitettu sijainniltaan ohjeellinen yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varattu alueen osa. Kaavamääräyksen mukaan puiston suunnittelussa tulee huomioida jalankulku- ja pyöräily-yhteyden toteuttaminen Veturikadulta Brahensillalle. Alueen toteuttamis- ja ylläpitovastuu, mukaan lukien hulevesijärjestelyt ja valaistus, voidaan kaava-alueen 29. ja 30. kortteleiden muille kiinteistöille. Puiston toteuttamissuunnitelman hyväksyy Turun kaupunki.

Puisto on luonteeltaan lähivirkistysalue. Pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat, sekä puiston halki kulkevat ulkoilijat. Asfalttipintainen Povetsanpolku johtaa Veturikadulta Brahensillalle ja toimien samalla myös pohjois- ja itäpuolisten asuinrakennusten pelastusreittinä. Raitti on valaistu ja talvikunnossapidettävä. Puiston itäpää sijoittuu asuinrakennusten autohallin kannen päälle. Kannen päältä, puiston pohjoiskulmasta on porrasyhteys asuinkorttelin pihatasolle.

Leikki-, kuntoilu- ja oleskelutoiminnot on sijoitettu pääasiassa puiston itäpäähän autohallin kannen päälle. Poventsanpolun levennyksissä on pöytä-penkkiryhmiä ja penkkejä istuskeluun. Toiminta-alueella on leikkialue sekä kuntoilu- ja tasapainoiluvarusteita. Tasaisella osalla kannen päällä on pieni alue pihapeleille ja aurinkoisimmassa kohdassa nurmialue. Toiminta-alueet ovat tekonurmipintaisia ja oleskelualueet kivettyjä. 

Puiston kasvillisuus on lajistoltaan ja ilmeeltään monipuolista. Kansialueen kuivan kasvupaikan lajisto vaihtuu maavaraisella alueella rehevämpään kasvillisuuteen, johon istutetaan myös isoja lehtipuita ja pikkupuita huomioiden pelastusautojen nostosuunnat. Lisäksi suositaan rautatieympäristöjen perinnekasveja. Kansialueella kasvualustat muotoillaan laakeiksi kumpareiksi riittävän kasvualustan saamiseksi rungollisille pensaille. Leikki-, oleskelu ja pihapelialueet rajataan pensasistutuksin. Pohjoisreunan rakennusten korkea sokkeli verhoillaan köynnösistutuksin. Köynnöstuet on kiinnitetty rakennuksiin ja pensaat istutetaan puiston puolelle. Kansialueelle sijoittuvat ilmanvaihto- ja savunpoistorakenteet maisemoidaan kasvillisuuden avulla. Maanvaraisen alueen hulevedet viivyttyvät ja imeytyvät pääosin maaperään sekä länsipään viivytyspainenteeseen, ennen ylivuodon ohjaamista viemäriverkkoon. Kannen alueella sadevedet viivyttyvät kasvualustakerroksissa ja ylimääräiset vedet ohjataan kannen käännetyn katon kaivoihin.

Puiston kiintopisteenä toimii vanha veturi, joka sijoitetaan Konepajanaukion reunaan. Veturille tehdään lasiseinäinen suojakatos. Veturi valaistaan kohdevaloin. Poventsanpolku sekä leikki-, oleskelu ja pihapelialueet valaistaan puistovalaisimilla.

VR:n konepaja-alueen asemakaavanmuutoksen maankäyttösopimuksen mukaan kiinteistön omistaja vastaa kustannuksellaan Tenderipuiston suunnittelusta rakentamisesta, kunnossa- ja puhtaanapidosta. Puiston suunnitelmat tulee tehdä kaupungin antamien ohjeiden mukaisesti ja ne tulee hyväksyttää lautakunnassa ennen rakennustöiden aloittamista. Kohteen suunnitteluttaa, rakentaa ja hoitaa kustannuksellaan puistoa ympäröivät kerrostalot toteuttava YIT Oy.

Nähtävilläolo

Suunnitelma on ollut nähtävillä 30.5. – 16.3.2022. Nähtävänä olon aikana suunnitelmasta ei tullut muistutuksia.

Puistosuunnitelmaan tehdyt muutokset nähtävillä olon jälkeen

Veturikatoksen suunnitelmaa on päivitetty materiaalien osalta. Noin 80 m2 suuruisen veturin suojakatoksen toteuttaminen edellyttää lainvoimaista rakennuslupaa.

Liite 1Puistosuunnitelma W9183 001 Tenderipuisto, pvm. 25.5.2022

Oheismateriaali 1Puistosuunnitelmaselostus pvm. 25.5.2022

Oheismateriaali 2Havainnekuva Veturikatos pvm. 12.5.2022

Oheismateriaali 3Veturikatos pvm. 23.5.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Tenderipuiston puistosuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 329
Liite 1:Puistosuunnitelma W9183 001 Tenderinpuisto, pvm. 25.5.2022