Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta31230.08.202214

3742-2022 (10 03 02)

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto Wäinö Aaltosen museon (WAM) hankesuunnitelmasta ja toteutusvaiheeseen siirtymisestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelut on yhdessä Museopalvelujen kanssa valmistellut Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman, jonka mukaan vanha rakennus peruskorjataan ja rakennetaan uudet lastaus-, huolto- ja toimistotilat sisältävä laajennus entisen asuinrakennuksen paikalle. Tilapalvelut pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa asiasta.

Kylk § 312

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola ja kaavoitusarkkitehti Paula Aantaa 22.8.2022:

 

Tilapalvelut on 12.8.2022 pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Wäinö Aaltosen museon peruskorjausta ja laajennusta koskevasta hanke-suunnitelmasta ja toteutusvaiheeseen siirtymisestä. Lausuntoaineistoksi on toimitettu hankesuunnitelma (päivätty 23.3.2022), luonnossuunnitelmat (Arkki-tehtitoimisto Ark´Aboa Oy, päivätty 23.3.2022) sekä tavoitehintalaskelma 7.7.2022.

 

Hankesuunnitelman laadinnasta on vastannut Vapaa-aika palvelukokonaisuuden Museopalvelut, kaupunkiympäristön toimitilojen rakennuttaminen, Arkkitehtitoimisto Ark´Aboa Oy ja joukko teknisiä asiantuntijoita.

 

WAM on moderniin ja nykytaiteeseen keskittynyt taidemuseo, jonka profiiliin kuuluvat paikallinen taide, kolmiulotteinen taide sekä kansainvälisyys. Museo toimii myös Turun kaupungin taidekokoelman esittelypaikkana. Wäinö Aalto-sen museo on valmistunut vuonna 1967 arkkitehtitoimisto Irma ja Matti Aaltnen suunnitelmin. Museorakennus on yksi Turun modernin arkkitehtuurin helmistä ja Suomessa yksi merkittävistä 1960-luvulla toteutetuista museorakennuksista.

 

Wäinö Aaltosen museon peruskorjausta ja laajennusta koskeva hanke-suunnitelma perustuu Turun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 18.6.2018 § 64 hyväksymään tilatarveselvitykseen ja alkuvuodesta 2022 tehtyihin kuntoarvioon ja haitta-ainetutkimuksiin.

 

Museorakennus kuntoarvion mukaan rakennus on teknisesti tyydyttävässä/ välttävässä kunnossa. Hankesuunnitelman mukaisella rakentamisella kohde peruskorjataan teknisesti ja vastataan toiminnallisiin tilatarpeisiin liittyen mm. teoskuljetusten turvaamiseen, esineturvallisuuteen, sosiaalitilojen puutteeseen ja esteettömyyteen. Taidekuljetuksille tehdään toimiva reitti ja lastaustila joelta katsottuna rakennuksen taakse. Näyttelytiloja laajennetaan kellarikerrokseen n. 410 m2:llä.

 

Hankesuunnitelman tilaohjelman laajuus on yhteensä 4875 brm2, josta vanha peruskorjattava osa on n. 3535 brm2 ja laajennus 1340 brm2. Purettavaksi tulee vanha asuntorakennus 165 brm2.

 

Kaupunkiympäristön lausunto

 

Wäinö Aaltosen museota varten laaditussa asemakaavassa, vahvistettu vuonna 1965, museon kortteli on museoiden ja niihin verrattavien rakennusten korttelialuetta (YM). Asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 5000 k-m2, josta käyttämättä on 1348 k-m2. Taidekuljetusten järjestäminen lastaustiloineen edellyttää tontin laajentamista urheilupuiston suuntaan, myös korttelin 16 tontin 9001 puolelle. VU kaavamääräyksen mukaan puistoalue on Urheilu- ja virkistyspalvelualuetta. Korttelin 16 vuonna 1934 vahvistetussa asemakaavassa, alue on varattu yleisille rakennuksille. Suunnittelualue kuuluu Kansalliseen kaupunkipuistoon, jota koskee hoito- ja käyttösuunnitelma, joka on otettava huomioon aluetta koskevissa toimenpiteissä.

 

Hankesuunnitelman mukainen rakentaminen edellyttää asemakaavanmuutosta Kaavamuutos on kuulutettu vireille 30.4.2022. Kaavanmuutosehdotus arvioidaan saatavan nähtäville ja lausunnoille marraskuussa 2022, kaupunkiympäristölautakuntaan tammikuussa 2023, kaupunginhallitukseen ja valtuustoon keväällä 2023.

 

Huonoon kuntoon päässeen museon säilyttäminen ja peruskorjaus osana kaupunkikuvallisesti arvokasta Aurajoen kulttuurirantaa on erittäin tervetullut hanke. Esitetty ratkaisu, jossa museon toiminnalle tarpeelliset lastaustilat ja huoltoreitti viedään rakennuksen taakse, takaa rakennuksen säilymisen joen puolelta ennallaan. Liikenteellisesti ratkaisu on perusteltu, liittymä Myllyahteeseen olisi vaarallinen ja jokirannan rauhoittaminen huoltoliikenteeltä tukee kulttuurirannan kehittämistä. Uusi huoltoreitti Paavo Nurmen puistotiellä helpottaa myös Musiikkitalon huoltotilaan peruuttamista. Lastaustilojen paikalta purettava entinen asuntorakennus ei ole oleellinen osa hienosti rinteeseen porrastettua museon rakennusmassaa.

 

Laajennusosan soveltuvuutta vanhaan museorakennukseen sekä Aurajoen kaupunkikuvaan on tutkittava jatkosuunnittelussa. Laajennusosan tulee noudattaa portaittain nousevan rakennusmassan periaatetta, eikä se saa nousta vanhaa rakennusta korkeammalle. Samppalinnan myllyn asema jokimaise-massa on säilytettävä. Uudistettava talotekniikka on sovitettava huolellisesti rakennuksen ulko- ja sisäarkkitehtuuriin. Rakentamatta jäävälle tontin osalle Myllyahteen puolella tulee suunnitella väliaikaiskäyttöä osana hanketta ja tutkia voidaanko pysäköintipaikkoja saada tontille esimerkiksi pihakannen alle.

 

Liite 1                                  Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma

 

Oheismateriaali 1               Lausuntopyyntö

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman sekä toteutusvaiheeseen siirtymisen ja antaa konsernihallinnon Tilapalveluille yllä olevan mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kylk § 312
Liite 1:Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma