Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta30730.08.20229

2822-2020 (10 02 03)

Asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotus; Takakirveen yhteishanke 2, Kastu (os. Takakirves) (3/2020)

Tiivistelmä:

Takakirveen Omakotiyhdistyksen yhteishanke. Aloitteiden tekijöiden tavoitteina on mahdollistaa kunkin omakotitontin jakaminen kahdeksi omakotitontiksi. Yhden aloitteentekijän tavoitteena on vahvistaa nykytilanne eli liittää vuokrattu puiston osa omakotitonttiin.

Kylk § 307

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Sofia Korte 22.8.2022:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaavoitus on laatinut 6.6.2022 päivätyn ja 22.8.2022 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Kastun kaupunginosan kortteleihin 7 (osa) ja 26 (osa).

Osoitteet: Kastuntie 58, Lemmontie 7, Lemmontie 15, Suovantie 27.

Alueen pinta-ala on n. 0,6 ha.

Nykytilanne

Suunnittelualueet ovat 1083–1896 m2:n kokoisia omakotitalotontteja, jotka sijaitsevat erillispientaloille tarkoitetuilla korttelialueilla. Lemmontien asuinrakennukset ovat perinteisiä 1½ -kerroksisia harjakattoisia omakotitaloja. Lemmontie 15 asuinrakennusta on laajennettu tasakattoisella lisäosalla, myös Kastuntie 58:n 1½ -kerroksista mansardikattoista asuinrakennusta on laajennettu pulpettikattoisella lisäosalla. Kastuntien tontin lounaiskulman osa sekä kiinteistön käyttöön vuokrattu alue Virusmäki-puistosta on puustoista koillisrinnettä, muut ovat tasamaan puutarhatontteja.

Nykytilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat.

Kaavatilanne

Oikeusvaikutteinen Turun yleiskaava 2020 on tullut voimaan 28.7.2001 niiltä osin, joihin ei kohdistunut valituksia ja 29.5.2004 koskien niitä osia, joiden valitukset hylättiin. Yleiskaavassa Lemmontien alueet ovat pientalovaltaista asuntoaluetta AP. Alue varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön. Kastuntien alue on kerrostalovaltaista asuntoaluetta AK. Alue varataan pääasiassa kerrostalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Valmisteilla olevassa yleiskaava 2029:ssä alueet ovat asuinaluetta A. Aluevaraus sisältää asuinkorttelit, kadut sekä lähipuistot. Alueelta on varattava asemakaavoituksessa riittävästi tilaa asumiselle tarpeellisia julkisia ja yksityisiä palveluja varten. Alueelle saa sijoittaa myös sellaisia pienimuotoisia työtiloja, joista ei aiheudu melua, raskasta liikennettä, ilman pilaantumista tai näihin verrattavia ympäristöhaittoja. Kaupunginhallitus on 20.12.2021 (§ 582) hyväksynyt yleiskaavaehdotuksen ja päättänyt asettaa sen nähtäväksi muistutusten esittämistä varten. Yleiskaavaehdotus oli nähtävillä 31.1.–23.3.2022.

Asemakaavanmuutosalueilla voimassa olevat asemakaavat 5/1949 ja 23/1995 ovat tulleet voimaan 4.10.1949 ja 8.3.1997.

Kaavatilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3.2 Suunnittelutilanne.

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Asemakaavanmuutokset laaditaan yksityisten tontinomistajien aloitteista. Tavoitteena on asemakaavanmuutos, jolla mahdollistetaan useamman pientalotontin jakaminen samalla kaavanmuutoksella, jolloin saavutetaan kustannussäästöjä. Kaava toteuttaa myös valtuuston 23.8.2021 hyväksymän pormestariohjelman pientalotonttitarjonnan lisäämistavoitetta.

Kastuntie 58:aa koskevalla asemakaavanmuutoksella vahvistetaan nykytilanne eli mahdollistetaan tontille vuokratun 73 m2 suuruisen puiston osan liittäminen yksityisessä omistuksessa olevaan omakotitalotonttiin.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavanmuutosehdotukseen sisältyy neljä erillispientalotonttia, joista tontinomistajien aloitteesta yhdelle tehdään tonttijako asemakaavanmuutoksen yhteydessä (Suovantie 27) ja kahdelle voidaan tehdä erillinen tonttijako myöhemmin tarpeen vaatiessa (Lemmontie 7 ja 15). Kastuntie 58:ssa tontille vuokrattu 73 m2 suuruinen puiston osa liitetään kyseiseen tonttiin.

Suunnittelualueiden pinta-alat ovat yhteensä 0,6 ha. Alueiden tontit ovat kooltaan 1083–1896 m2.

Nykyistä rakennusoikeutta on yhteensä 949 k-m2. Rakennusoikeuden lisäys muutosalueella on 747 k-m2. Kastuntie 58 säilyy ennallaan. Asemakaavanmuutoksen jälkeen rakennusoikeutta on 1696 k-m2 tehokkuusluvun ollessa e = 0,28.

Lemmontien varren tonteille on merkitty uudet rakennusalat omakotitalolle ja erilliselle autotallille (kaksi ohjeellisena). Asuinrakennukset voivat olla yksi- tai puolitoistakerroksisia, riippuen rakennusalan sijainnista. Jokaiselle tontille sallitaan yksi autotalli tai autokatos.

Kaava-alueelle ei anneta julkisivumääräyksiä, mutta kaavoittajan tavoitteena on ollut pitää vaikutukset rakennettuun ympäristöön hallittuina rakennusalojen sijoittelulla, maltillisilla rakennusoikeuksien lisäyksillä sekä rakennusten korkeuksien säätelyllä.

Ellei kulkuyhteys taaimmaisille tonteille sisälly asemakaavanmuutoksen yhteydessä tehtävään tonttijakoon, siitä sovitaan tonttijaon jälkeisen tontin lohkomisen yhteydessä tehtävällä kulkurasitteella. Kulku korttelin sisäosaan Markulantien puolelle muodostuville tonteille tulee järjestää Lemmontieltä, sillä Markulantieltä ei voi osoittaa tonttiliittymää.

Kastuntie 58:ssa puiston osa liitetään tonttiin, muuten nykyinen toteutunut tilanne säilyy pääosin ennallaan.

Kaavahankkeen ansiosta syntyy 3 uutta pientalon rakennuspaikkaa sekä vahvistetaan yhden tontin nykytilanne.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavan muuttaminen perustuu 6.2.2017, 23.4.2019, 20.4.2020 ja 28.5.2020 päivättyihin asemakaavanmuutosaloitteisiin.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 5.5.2020 § 158.

Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kirjeitse osallisille 11.5.2020.

Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella 16.5.2020.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 12.6.2020 mennessä.

Mielipiteitä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan saatiin yhteensä kolme kappaletta: asukkailta Leipäläntieltä ja Turku Energia Sähköverkot Oy:ltä. Asukkaiden mielipiteissä tuotiin esiin Laihasmäentie 5:n lohkomisesta aiheutuvia haittoja sekä esitettiin toiveita uusien rakennusten sijoittumisista tontilla sekä puuston säilymisestä. Turku Energia Sähköverkot Oy:n mielipiteessä todettiin, että kaavan tulee sallia katualueesta kauempana sijaitsevien tonttien sähköliittymäkaapelien sijoittaminen tarvittaessa katua lähempien tonttien lävitse.

Vastineena asukkaiden mielipiteisiin todettiin, että Laihasmäentie 5 tontin omistaja on perunut aloitteensa asemakaavan muuttamiseksi, mutta nykyiseen voimassa olevaan asemakaavaan perustuvaa erillistä tonttijakoa voidaan hakea tarvittaessa. Turku Energia Sähköverkot Oy:n mielipide otettiin huomioon kaavan yleisissä määräyksissä.

Mielipiteet vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.3 Alkuvaiheen kuuleminen.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa on päivitetty 27.4.2022, sillä kaavanmuutosaluetta on kaavoitusprosessin aikana muutettu lisäämällä hankkeeseen Kastuntie 58 ja poistamalla Laihasmäentie 5.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä päivitettyyn osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan 27.5.2022 mennessä. Päivitettyyn osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan ei saatu mielipiteitä.

6.6.2022 päivätty kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 13.6.-19.7.2022. Muistutuksia ei tullut.

6.6.2022 päivätty kaavaehdotus oli lausunnoilla 10.6.-5.8.2022. Ehdotuksesta saatiin viisi lausuntoa.

Lausuntonsa antoivat Turku Energia Kaukolämpö Oy, Turku Energia Sähköverkot Oy, Turun Vesihuolto Oy, Vapaa-aika museopalvelut sekä Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos.

Museokeskus sekä Turun Vesihuolto Oy totesivat lausunnoissaan, ettei niillä ole huomautettavaa suunnitelmista. Turku Energia Kaukolämpö Oy toi lausunnossaan esiin, että alueella ei ole kaukolämpöä eikä se ole lähitulevaisuuden rakennusohjelmassa. Turku Energia Sähköverkot Oy toivoi lausunnossaan kaavaselostukseen lisättäväksi tekstiä liittymäkaapelien siirtokustannuksista ja käytännönjärjestelyistä. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos totesi lausunnossaan, että pelastusyksikön operoinnin kaava-alueella on oltava mahdollista onnettomuustilanteessa sekä toi esiin pelastuslaitoksen kaluston mitoituksen sekä sammutusvedestä tehdyn sammutusvesisuunnitelman.

Lausunnot merkittiin tiedoksi selostukseen. Vastineena Turku Energia Sähköverkot Oy:lle lisättiin ehdotettu teksti kaavaselostukseen. Vastineena aluepelastuslaitoksen lausuntoon todettiin mainitut asiat jo tutkituiksi kaavoituksen yhteydessä.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.4 Lausunnot.

6.6.2022 päivättyä kaavaehdotusta on muutettu nähtävillä ja lausunnoilla olon jälkeen Lemmontie 15 osalta tontinomistajan toiveesta siten, että tontille ei tehdä sitovaa tonttijakoa vielä asemakaavanmuutoksen yhteydessä, vaan tonttijako voidaan tehdä myöhemmin tarvittaessa erillisenä tonttijakona.

Lisäksi kaavan yleisiin määräyksiin on lisätty kohta 7. koskien kulkua korttelin sisäosaan muodostuvalle tontille.

Kaavaselostuksen kohtaa 5.1 Kaavan rakenne ja mitoitus on tarkennettu vastaamaan tilastolomakkeen tietoja.

Kaavaehdotukselle tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Seuraava vaihe

Asemakaavanmuutos on valmisteltu ns. vaikutuksiltaan vähäisenä, jonka hyväksyminen kuuluu hallintosäännön 48 § mukaan kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaan. Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Takakirveen yhteishanke 2

Oheismateriaali 1Selostus Takakirveen yhteishanke 2

Oheismateriaali 2Tilastolomake Takakirveen yhteishanke 2

Oheismateriaali 3OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 6.6.2022 päivätyn ja 22.8.2022 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Takakirveen yhteishanke 2. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset: Kastu-7.-34, -26.-17-18.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus
tiedKaupunkiympäristö, tonttipalvelut


Liitteet:

Kylk § 307
Liite 1:Kartta Takakirveen yhteishanke 2