Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta30830.08.202210

588-2020 (10 02 03, 00 01 05)

Asemakaavanmuutoksen suunnittelualueen laajennus ja tavoitteiden täydennys, Itäharjun Voimakatu (2/2020)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle tuodaan hyväksyttäväksi asemakaavanmuutoksen täydennetyt tavoitteet.

Kylk § 308

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 12.8.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Itäharjun kaupunginosan kortteleille 39, 42, 46, 62, 67, osalle kortteleita 34 ja 41, Kimmonpuistikkoon, osalle Mikkolanmäen puistoaluetta, osalle Sammonpuistoa, Kalevanpuistoon ja Tapionpuistoon sekä liittyville katualueille. Työnimeltään kaavanmuutos on Itäharjun Voimakatu. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö ja kaavoituskonsultti Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.

Kaavan laatiminen perustuu kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 8.6.2020 § 8 hyväksymään yhteistyösopimukseen maanomistajien, -haltijoiden ja maanvuokralaisten välillä. Suunnittelualue sisältyy Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alueelle, joka on koko kaupunkiseudun merkittävin osaamisen ja korkean teknologian työpaikkojen kasvukeskus.

Asemakaavanmuutosluonnos hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 22.6.2021 § 256 tietyin jatkosuunnittelulle asetetuin ehdoin.

Kaavan tavoitteet

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet 16.6.2020 § 233. Tavoitteissa todettiin yleiset suunnittelun tavoitteet Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alueella ja lisäksi yksilöidymmät Voimakadun asemakaavan tavoitteet.

Kaavanmuutosaluetta muutetaan suhteessa aikaisempaan, 10.6.2020 päivättyyn ja 3.9.2020 muutettuun osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. Aluerajauksen laajentuessa myös kaavanmuutoksen tavoitteita tulee lisää.

Kaavaehdotuksen suunnittelun aikana suunnitellaan myös alueen yleiset alueet kuten kadut ja puistot. Jalankulku- ja polkupyöräily-yhteyksien kattavuuden parantamisen vuoksi Kalevantien katualuetta on tarpeen laajentaa pohjoispuolella olevien puistojen reuna-alueille. Samalla tulee tutkittavaksi mahdollisuus osoittaa rakennusalat Kalevanpuistossa ja Tapionpuistossa poikkeusluvilla toimiville kioskeille. Osa Mikkolanmäen puistoa on tarpeen sisällyttää kaavaan raitiotien sähkönsyöttöaseman sijoittamisen mahdollistamiseksi.

Täydennetyt tavoitteet:

- osoitetaan tilavaraus raitiotien sähkönsyöttöasemalle

- tutkitaan mahdollisuutta osoittaa rakennusalat Kalevanpuistossa ja Tapionpuistossa poikkeusluvilla toimiville kioskeille.

Voimakadun eteläpuolelle sijoittuvaa osaa korttelista 41 ei ole tarpeellista kaavateknisistä syistäkään sisällyttää kaava-alueeseen.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Itäharjun Voimakatu

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen täydennetyt tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Itäharjun Voimakatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus