Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta28816.08.202215

4767-2022 (03 06 02)

Oikaisuvaatimus koskien kaupunkiympäristöjohtajan päätöstä 25.5.2022 § 158

Tiivistelmä:

Turun kaupungille on tehty oikaisuvaatimus kaupunkiympäristöjohtajan päätöksestä 25.5.2022 § 158, jolla kaupungille ajoneuvovahingoista esitetty 400,00 euron määräinen korvausvaatimus on hylätty kokonaisuudessaan. Oikaisuvaatimuksella vaaditaan kyseisen kaupunkiympäristöjohtajan päätöksen muuttamista siten, että vaatimus hyväksytään. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on vaadittu korvausta bonusmenetyksistä ja korvausta 12 työpäivältä. Oikaisuvaatimuksessa vahinkojen katsotaan johtuneen kadun kunnossapidon puutteesta. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty korvausvaatimuksen tueksi uusia perusteita tai perusteluja. Konsernihallinnon lakipalvelut katsoo, että oikaisuvaatimus olisi perusteltua hylätä kokonaisuudessaan.

Kylk § 288

Konsernihallinnon lakipalvelut, lakimies Jukka Jyrkinen 7.7.2022:

Oikaisuvaatimuksen tekijä (jälj. myös korvauksenhakija) on vaatinut Turun kaupungilta vahingonkorvausta autonsa vahingoittumisesta 4.3.2022 klo 22.00 ja autonsa vahingoittumisesta 8.3.2022 klo 00.00 samassa paikassa Turussa Kivikartiontiellä. Korvauksenhakijan mukaan autot ovat kaatuneet kuopassa ja molempien autojen etupuskuri on mennyt rikki. Korvauksenhakija on katsonut kaupungin olevan vastuussa vahingoista huonon tiehuollon vuoksi. Molemmat autot on korjattu autojen kaskovakuutuksista ja korvauksenhakijalle on autojen korjauksista jäänyt suoritettavaksi vakuutuksien omavastuuosuutta 200,00 euroa per auto eli yhteensä 400,00 euroa, jonka korvauksenhakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan. Korvaushakemukseen on ollut liitettynä auton XPK-137 korjauksesta Korikorjaamo Autokiilan käteiskuitti päivältä 8.4.2022 vakuutuksen omavastuun suorittamisesta ja auton BPB-693 korjauksesta Autoklinikka-yhtiöt Oy Orikedon maksukuitti päivältä 25.3.2022. Korvaushakemukseen ei ole ollut liitettynä kuvia vahingoista tai vahinkopaikasta.  Kaupunkiympäristöjohtaja on hylännyt korvausvaatimuksen kokonaisuudessaan päätöksellään 25.5.2022 § 158, johon korvauksenhakija vaatii muutosta kaupungille 20.6.2022 jättämällään oikaisuvaatimuksella.  

Oikaisuvaatimuksen tekijä on oikaisuvaatimuksessaan uudistanut aikaisemmin tekemänsä korvausvaatimuksen (400,00 euroa) ja on lisäksi vaatinut autovakuutuksien bonusmenetysten korvaamista sekä korvausta 12 työpäivältä. Oikaisuvaatimuksessa katsotaan, että vahinkojen syy on kaupungin puolella, koska kaupunki ei ole puhdistanut tietä lumesta, minkä vuoksi vahinkopaikalle (parkkipaikka) on syntynyt kuoppa, joka on vahingoittanut oikaisuvaatimuksen tekijän autoja. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty tarkempia euromääriä bonusmenetysten ja työpäiväkorvauksen määristä eikä myöskään tositeselvitystä viimeksi mainittujen vaatimusten tueksi.

Lakipalvelut on pyytänyt oikaisuvaatimuksen tekijää täsmentämään 6.7.2022 mennessä vaatimustensa määrät koskien bonusmenetyksiä ja työpäiväkorvausta, pyytäen samalla myös tositeselvitystä näistä vaatimuksista. Oikaisuvaatimuksen tekijä on 26.6.2022 kaupungille lähettämällään sähköpostiviestillä ilmoittanut, että kaupungilla on jo kaikki tiedot oikaisuvaatimuksen tekijän asiassa eikä lakipalveluiden pyytämää lisäselvitystä ole toimitettu 6.7.2022 mennessä.

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (jälj. kunnossapitolaki) mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapito käsittää myös ne toimenpiteet, jotka talvella ovat tarpeen kadun pitämiseksi tyydyttävässä kunnossa. Talvikunnossapitotoimenpiteitä ovat muun muassa lumen ja jään poistaminen sekä kadun pinnan tasaisena pitäminen.

Kaupungin vastuu kadun kunnossapitäjänä määräytyy vahingonkorvauslain mukaisena tuottamusvastuuna (vahingonkorvauslaki 2 luku 1 §) eikä vastuu ole ns. ankaraa tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti) riippumatonta vastuuta. Kaupungilla ei ole korvausvastuuta, jos vahinkotapahtuma on ollut kaupungille ennalta-arvaamaton ja kun tarpeellisista kadun kunnossapitotoimenpiteistä on huolehdittu.

Tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän yleisenä velvollisuutena on noudattaa liikenteessä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Lisäksi tieliikennelain mukaan ajoneuvoa on kuljetettava siten, että ajoneuvo pysyy kuljettajan hallinnassa ja että ajoneuvo on pysäytettävissä tien näkyvällä osalla.

Vahinkopaikan kunnossapidosta on kaupungin urakoitsijana huolehtinut Kuntec Oy. Urakoitsijan antaman selvityksen mukaan vahinkopaikka on ollut Kivikartiontien parkkipaikka, jonne ilmojen lämmettyä on tullut kuoppa katukaivon kohdalle. Urakoitsijan mukaan kaivo on ollut helposti havaittavissa ja väistettävissä, eikä kenelläkään ole ollut tarvetta ajaa autoaan parkkiin kaivon päälle. Urakoitsija on suorittanut Kivikartiontiellä 28.2.2022 klo 8.21 aurausta, 1.3.2022 klo 13.45 aurausta ja hiekoitusta, 7.3.2022 klo 7.36 hiekoitusta ja 7.3.2022 klo 14.39 hiekoitusta.

Kyseisellä Kivikartiontien parkkipaikalla ollut kuoppa on syntynyt ilmeisestikin sään lämpenemisen ja viemärikannen lämpövaikutuksen vuoksi. Tällaisen yksittäisen kuopan syntyminen on vaikeasti ennakoitava tapahtuma ja kuopasta aiheutuva vahinkotapahtuma on siten kaupungille lähtökohtaisesti ennalta-arvaamaton. Kyseinen kuoppa on urakoitsijan antaman selvityksen mukaan ollut helposti havaittavissa ja väistettävissä. Korvauksenhakijan vahingot olisivat olleet täysin vältettävissä noudattamalla olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta liikenteessä. Korvauksenhakijan vahingot ovat katsottavissa yksin korvauksenhakijan myötävaikutuksesta johtuneiksi. Kaupungin urakoitsija on huolehtinut vahinkopaikan kunnossapidosta kunnossapitolain edellyttämällä tyydyttävällä tavalla.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessaan esittänyt perusteita tai perusteluja, joiden vuoksi kaupunkiympäristöjohtajan päätöstä 25.5.2022 § 158 olisi syytä muuttaa.

Kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa korvausvastuuta korvauksenhakijan vahingoista. 

Edellä esitetyin perustein esitetään, että kaupunkiympäristölautakunta hylkää kysymyksessä olevan oikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 20.6.2022

Oheismateriaali 2Vastaus 26.6.2022 lisäselvityspyyntöön

Oheismateriaali 3Kaupunkiympäristöjohtajan päätös 25.5.2022 § 158

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää edellä esitetyin perustein hylätä kokonaisuudessaan 20.6.2022 kaupungille saapuneen oikaisuvaatimuksen, jolla on haettu muutosta kaupunkiympäristöjohtajan päätökseen 25.5.2022 § 158.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut