Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta28416.08.202211

12327-2019 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Poikkeamispäätös: kerrostalon uudisrakentaminen, os. Läntinen Pitkäkatu 13 (P 2019-1263)

Tiivistelmä:

Luvanhakijalle on myönnetty ehdollinen poikkeamispäätös asuin- ja liikerakennuksen rakentamiseksi. Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen, pääasiallisena valitusperusteena on ollut kaavoitukselle aiheutuva haitta. Turun hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan päätöksen ja hylännyt hakemuksen.

Kylk § 284

lakimiesharjoittelija Nadine Nikola, ympäristölakimies Nina Mattila 4.8.2022:

Turun kaupunkiympäristölautakunta on 22.09.2020 § 315 hyväksynyt poikkeamislupahakemuksen vanhan liikerakennuksen purkamiseksi ja uuden viisikerroksisen asuin- ja liikerakennuksen rakentamiseksi asemakaavasta poiketen. Poikkeamispäätöksellä on myönnetty rakennusoikeuden ylittäminen (ylitystä 160 m2:ä eli 10 %:a), asemakaavan mukaisen kerrosluvun muuttaminen (sallittu IIIu3/4, rakennetaan V), autopaikkojen rakentamisen vähentäminen sekä leikki- ja oleskelualueille varatun piha-alueen pienentäminen 3 %:a asemakaavan mukaisesta. Kaupunkiympäristölautakunta on myöntänyt hakemuksen ja asemapiirroksen mukaiset poikkeukset ehdollisina. Ehtona on ollut muun muassa, että uudisrakennuksen kattokulman tulee noudattaa viereisellä tontilla sijaitsevan viisikerroksisen rakennuksen kattokaltevuutta.

Valituksen mukaan lautakunnan päätös on ensisijaisesti kumottava. Toissijaisesti päätös on kumottava kaikilta muilta osin, kuin oleskelualueita ja autopaikoitusta koskevien poikkeusten osalta. Valituksen mukaan poikkeamislupapäätös haittaa kaavoitusta ja kaavan toteumista eikä hakemuksen hyväksymiseksi ole esitetty erityistä syytä. Perusteluissa vedotaan muun muassa asemakaavan tavoitteiden ja tarkoituksen noudattamiseen ja siihen, että kyseessä on uudehko asemakaava. Valituksen mukaan päätös on myös epäselvä ja saattaa maanomistajat eriarvoiseen asemaan. Valittaja on vaatinut myös oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunnon 12.1.2021 mukaan MRL 171 § mukaiset edellytykset rakennusluvan poikkeamispäätökselle täyttyvät. Perusteina esitetään muun muassa keskustan tiivistämisen tavoitteen tukeminen ja aiemmin rakennettujen rakennusten räystäslinjan jatkaminen. Hakemuksen mukainen tonttitehokkuus ei ole poikkeuksellisen suuri keskusta-alueella.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 20.6.2022 kumonnut poikkeamispäätöksen. Hallinto-oikeuden perusteluiden mukaan rakennuspaikan yksityiskohtainen asemakaava sisältää muun muassa rakennusten sijainnin, massoittelun sekä pihajärjestelyt. Rakennuskanta tontilla ja sen viereisillä tonteilla muodostuu eri aikakausilla olevista ja eri kokoisista rakennuksista. Asemakaavassa on osoitettu korkeat rakennusmassat ja vaihtelevan korkuiset rakennukset eri sijainteihin, lähtökohtana ollen ympäröivän rakennuskannan ja suojeltujen rakennusten huomioon ottaminen. Myönnetty lupa sallisi poikkeuksella viisikerroksisen rakennuksen rakentamisen rakennusalalle, jolle on sallittu kolmikerroksisen rakennuksen ja ullakon rakentaminen. Hallinto-oikeuden arvioinnin mukaan poikkeaminen merkitsee olennaista muutosta kaavaratkaisusta, joka johtaa rakennusten kerroslukujen vaihtelevuuden vähenemiseen ja kaupunkikuvan yksipuolistumiseen. Voimassa olevan asemakaavan tarkoitus ja sisältö huomioon ottaen korkeamman rakentamisen toteuttamismahdollisuus tulisi ratkaista kaavalla. Lisäksi keskusta-alueelle sijoittuminen korostaa rakentamisen ohjauksen ja asemakaavoituksen yhteensovittamisen tarvetta. Hallinto-oikeus päätyy arviointiin, jonka mukaan hankkeen sisältämät poikkeamiset kokonaisuutena arvioiden aiheuttavat haittaa kaavan toteuttamiselle ja kaavoitukselle, jonka vuoksi poikkeamisen edellytykset eivät täyty. Hallinto-oikeus ei lausu muista valitusperusteista, koska päätös kumotaan tällä perusteella.

Hallinto-oikeus on hylännyt valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimukset. Ottaen huomioon asian laatu ja asiassa annettu ratkaisu, ei ole kohtuutonta, että asianosaiset itse vastaavat oikeudenkäyntikuluistaan.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen sai hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusaika on päättynyt. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen 41.2 §:n 5 kohdan mukaan hallintojohtaja päätti tuomioistuimen ja viranomaisen päätökseen tyytymisestä ja muutoksenhausta palvelukokonaisuutta koskevissa asioissa. Turun hallinto-oikeuden päätökseen ei haettu kaupungin toimesta muutosta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 20.6.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.