Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen 
Infran rakennuttamispäällikkö10117.06.2022 

7540-2022 (02 08 00)

Turun kaupungin alueella käyttöön otettavan hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmän (HALI) suunnittelu- ja koordinointityö

Kaupunkiympäristön kunnossapito Olli Tirroniemi 13.6.2022:

Ajoneuvojen satelliittipaikannus ja nykyaikainen tiedonsiirtotekniikka ovat avanneet kokonaan uudenlaisia mahdollisuuksia hälytysajoneuvojen liikennevaloetuuksien toteuttamiseksi. Oulun seudulla on toteutettu ensimmäisenä Suomessa tällainen uuteen tekniikkaan perustuva järjestelmä, jossa hälytysajoneuvojen sijaintitiedon perusteella järjestetään liikennevaloissa vihreä valo niitä lähestyvälle hälytysajoneuvolle. Järjestelmän avulla voidaan hälytysajoneuvojen kulkua nopeuttaa ja parantaa liikenneturvallisuutta, kun hälytysajoneuvoille saadaan jokaisissa liikennevaloissa vihreä, ja muille suunnille on punainen valo. Hälytysajoon lähtevän ajoneuvon kuljettaja asettaa etuuspyynnön päälle ajoneuvossa olevalla kytkimellä. Muuten järjestelmä toimii kuljettajan kannalta automaattisesti.

Vuonna 2021 on laadittu esiselvitys ”Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuudet Turun seudulle”, jossa on selvitetty miten Turun seudulle saataisiin toteutettua vastaava uuteen tekniikkaan perustuva hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmä (HALI). Selvityksessä on käyty läpi etuusjärjestelmän edellyttämiä muutoksia liikennevaloissa ja hälytysajoneuvoissa, järjestelmän aiheuttamia kustannuksia sekä järjestelmän hyötyjä ja haittoja. Selvitykseen sisältyy esitys HALI-järjestelmän toteuttamistavaksi ja aikatauluksi sekä esitys jatkotoimiksi.

Esiselvityksen valmistumisen jälkeen Sairaanhoitopiiri, pelastuslaitos, Finntraffic sekä Turun kaupunki ovat päättäneet edistää liikennevalojen hälytysajoneuvoetuuksien toteuttamista Turun seudulle. Turun kaupungin kustannusosuudelle on varattu rahoitus vuoden 2022 liikenneverkon turvallisuuden ja toimivuuden hankelistalla.

Hälytysajoneuvoetuudet pitää suunnitella Turun jokaisen liikennevaloliittymän (178 kpl) jokaiselle tulosuunnalle ja tarvittaville liittyville väylille valoliittymän lähialueella. Alueille määritellään ominaisuustiedot, kuten ohjattavat ryhmät ja kulkusuunnat. Aineisto suunnitellaan paikkatietomuodossa, joka sisältää geometrisen muodon ja ominaisuustaulukon. Aineistosta tuotetaan HALI-järjestelmän kanssa yhteensopiva siirtoformaatti.

Suunnittelu- ja toteutustyö ajoittuu alustavan aikataulun mukaan vajaan vuoden ajalle. Ensimmäisen toteutusvaiheen pyyntöalueiden suunnittelutyötä ja ohjelmointia tehdään vuoden 2022 kesän ja syksyn aikana ja toisen vaiheen töitä loppuvuoden aikana. Testaus ja koekäyttö seuraa ohjelmointivaihetta. Projekti päättyy näillä näkymin vuoden 2023 keväällä.

Turun Kaupunkiympäristötoimialan toteutussuunnittelu on kilpailuttanut suunnittelupalveluiden puitejärjestelysopimuksen (12642-2017) ja ottanut sopimuksen option käyttöön 23.10.2020 § 135. Kaupunkiympäristötoimialan kunnossapidon –palvelualue on pyytänyt sopimustoimittaja Ramboll Finland Oy:ltä tarjousta Turun kaupungin alueella käyttöön otettavan hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmän (HALI) suunnittelu- ja koordinointityöstä.

Ramboll Finland Oy on tehnyt tarjouksen edellä mainitusta asiantuntijapalveluista arvonlisäverottomaan 79 300,00 € hintaan. Tarjous perustuu arvioituihin tuntimääriin ja puitesopimuksen mukaisiin veloitusperusteisiin. Tarjoushinta on kattohinta, jota ei saa ilman tilaajan suostumusta ylittää.

Liite 1Ramboll Finland Oy:n tarjous 30.5.2022

Infran rakennuttamispäällikkö Jukka Mäenpää

PäätösPäätin tilata Turun kaupungin alueella käyttöön otettavan hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmän (HALI) suunnittelu- ja koordinointityön Ramboll Finland Oy:ltä 30.5.2022 annetun tarjouksen mukaisesti hintaan on 79 300,00 € (alv 0%).

Hankintayksikköä sitova päätös ei synny tällä päätöksellä vaan erikseen tehtävällä kirjallisella tilausvahvistuksella. Tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Jukka Mäenpää

infran rakennuttamispäällikkö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoRamboll Finland Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedXXXXX


Liitteet:

Kypakyra § 101
Liite 1:Ramboll Finland Oy:n tarjous 30.5.2022