Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta26821.06.202211

7443-2021 (10 03 01)

Kastehelmenpolun katusuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kastehelmenpolun katusuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun päällysrakenteiden uusiminen, asfaltointi ja valaistuksen rakentaminen.

Kylk § 268

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Ossi Kaila 8.6.2022:

Nykyisellään Kastehelmenpolku on sorapintainen noin 100 metriä pitkä tonttikatu, jonka päädyssä on pieni kääntöpaikka. Kadun varrella on kaksi asuinkiinteistöä sekä kaksi vielä rakentamatonta tonttia. Kadun nykyinen leveys vaihtelee paikoin ja se on leveydeltään noin 3-3,5 metriä. Katu kuuluu kaupungin kunnossapitoalueeseen.

Kadun saneeraukseen liittyvä suunnittelu on käynnistetty kadun kunnossapitoon liittyvien seikkojen takia. Rankkasateiden johdosta kadun sorapintaan muodostuu uria ja sora-ainesta kulkeutuu sadevesien mukana jyrkkärinteistä katua pitkin liittyvälle kadulle, joka aiheuttaa kunnossapitotarvetta. Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitotoimenpiteillä ja asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnitelma

Katusuunnitelmassa esitetään Kastehelmenpolun päällystäminen asfaltilla. Kadun linjaus noudattaa pääosin nykyistä linjausta ja kadun korkeusasemaan ei tule merkittäviä muutoksia. Päällysteen suunniteltu leveys on 3,5 metriä ja kadulle tulee yksipuolinen sivukaltevuus. Päällysteen vasemmalle puolelle tulee 25 cm leveä sorapiennar ja kadun oikealle puolelle 8 cm korkea liimattava betonireunatuki kadun hulevesien hallitsemista varten. Kadun päädyssä oleva kääntöpaikka asfaltoidaan ja sen alle asennetaan rumpu. Kadun kuivatus hoidetaan kallistuksin ja ojanpainantein. Kadun alkupäähän tulee Metsäpolun suuntainen rumpu hulevesien johtamista varten.

Katu valaistaan.

Kustannukset

Kastehelmenpolun rakentamisen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 32 000 euroa (alv 0 %) sisältäen valaistuksen rakentamisen. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 115,9 (2015=100). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 20 % hankevarauksen. Normaalia korkeampi hankevaraus liittyy hankkeen kokoon, sillä pienessä hankkeessa pienikin euromääräinen lisäys määräluetteloon aiheuttaa prosentuaalisesti ison kustannusnousun. Alueen nykyisten sorakatujen kunnossapitoon liittyvä säästö olisi vuodesta ja olosuhteista riippuen arviolta 8 000-10 000 euroa vuodessa, jolloin säästö olisi Kastehelmenpolun pituuteen suhteutettuna arviolta 2000 euroa vuodessa.

Kuuleminen

Kastehelmenpolun katusuunnitelma on ollut nähtävillä 2.5.-16.5.2022 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana suunnitelmaan ei saapunut yhtään muistutusta.

Liite 1Kastehelmenpolku katusuunnitelma K 8786 004 pvm. 20.4.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyn Kastehelmenpolun katusuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 268
Liite 1:Kastehelmenpolku katusuunnitelma K 8786 004 pvm. 20.4.2022