Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25014.06.20226

6500-2022 (10 03 02)

Lausunto Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelut on pyytänyt lausuntoa Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, liikuntalautakunnalta, kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Pelkän Lausteen alakoulun korvaavasta ratkaisusta on laadittu uusi, myös Vasaramäen yläkoulun suljetut tilat korvaava tarveselvitys. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään esitystekstin mukaisen lausunnon antamista Tilapalveluille.

Kylk § 250

Kaupunkiympäristö, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 9.6.2022:

Syksyllä 2019 Lausteen koulu joutui sisäilmaongelmien takia väistöön ja koulua esitettiin laaditun tarveselvityksen perusteella liitettäväksi Skanssin monitoimitalon yhteyteen joko kokonaan tai osittain sekä vaihtoehtoisesti uudisrakennusta nykysijaintiinsa. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 4.5.2020 asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi yksimielisesti.

Palautusta perusteltiin seuraavasti: "Valmistelussa otetaan huomioon, että Lausteen elinvoimaisuus tulee turvata omalla alakoulun yksiköllä ja siihen kuuluvilla palveluilla sekä samalla tulee pohtia uudelleen Skanssin monitoimitalon paikka ja laajuus. Samalla tulee tehdä selvitys siitä, että miten kauan Vasara-mäen koulun Syreenikujan yksikössä voidaan koulutyötä jatkaa ja sitoa tämä kokonaisvaltaiseen suunnitelmaan koko alueen (Vaala, Lauste, Huhkola, Skanssi, Vasaramäki) kouluverkosta alakoulusta yläkouluun.”

Vasaramäen yläkoulu joutuikin sisäilmaongelmien takia tarkempien tutkimus-ten jälkeen väistöön syksyllä 2021.

Kaupunginhallitus hyväksyi 5.10.2021 periaatelinjauksen Lauste – Skanssi alueen kouluverkkoratkaisusta. Tällä linjauksella päätettiin, että alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun. Periaate-päätös pitää sisällään, että Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston / Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet ja jonka mitoituksen lähtökohtana on 700 oppilaan yhtenäiskoulu. Karhunaukion yhtenäiskoulun mahdollistava asemakaavanmuutosprosessi käynnistetään ja hanke sisällytetään kaavoitusohjelmaan. Lausteen koulun tilatarveselvitys päivitetään vastaamaan Karhunaukion yhtenäiskoulun tarpeita ja saatetaan käsittelyyn mahdollisimman pian.

Tässä tarveselvityksessä käsitellään nyt uutta kokonaisuutta, mikä pitää sisällään avoimen päiväkotitoiminnan, eli perhetuvan, esiopetuksen, ap-ip-kerhotoiminnan, kirjaston, alakoulun sekä yläkoulun. Skanssin kauppakeskukseen väistöön heinäkuussa 2019 siirretyn nuorisotilan toimintaa on päätetty jatkaa kauppakeskuksessa, sillä näin se tavoittaa nuoria huomattavan laajalta alueelta ilman paikkasidonnaisuutta. Tilat on nykyisellään vuokrattu 30.6.2027 saakka (Kulnuolk16.2.2022 § 24).

Karhunaukion yhtenäiskoulun kokonaislaajuutta on tarkasteltu tulevien toimi-joiden kanssa sekä nykyisen tarpeen pohjalta että tulevan kasvutarpeen kannalta. Kasvussa on väestöennusteen lisäksi huomioitu uuden koulurakennuksen houkuttelevuus ja Skanssin alueen tuleva kasvu.

Lausunto

Karhunaukion yhtenäiskoulun sijoittaminen Huhkolan ja Lausteen kaupunginosiin Itäkaaren eteläpuolelle on hyvin saavutettavissa ja maasto- ja luonto-olosuhteiltaan koulutoimintaan hyvin soveltuva. Alueen voimassa olevassa kaavassa alueet ovat puistoalueita: Poropuisto, Kivalterinpuistikko ja osa Voudinpuistoa.

Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksessä on tuotu esiin muutostarpeita liikennejärjestelmän suhteen. Jalankulku- ja pyörätien rakentaminen, kadunylityskohtien parantaminen mm. liikennevalojärjestelyin ja jättö- ja saattoliikenteen tarpeet tulee ottaa huomioon ja arvioida tarkemmin hankesuunnitteluvaiheessa siten, että niiden toteuttamiseen oikea-aikaisesti ennen koulun toiminnan alkamista voidaan varautua katusuunnittelussa ja infran investointiohjelmassa. Myös mahdolliset melusuojaustarpeet on tarpeen tutkia ja suunnitella riittävän aikaisin.

Fölin järjestämän joukkoliikenteen näkökulmasta Karhunaukion yhtenäiskoulun sijainti on hyvä. Alueen ohi kulkevat tiheään liikennöidyt linjat Varissuon, Vaalan ja Lausteen sekä Vasaramäen, Skanssin ja Kupittaan suunnista. Runkolinjaston myötä, vuoden 2025 syksystä alkaen, erityisesti poikittaisyhteydet paranevat merkittävästi. Alue sijaitsee joukkoliikenteen linjaston näkökulmasta keskeisellä paikalla, joka tarkoittaa hyvä joukkoliikenneyhteyksiä ilman erillisiä koululaislinjoja. Koska normaali joukkoliikenne palvelee aluetta luonnostaan hyvin, on joukkoliikennettä alueella hyvin myös iltaisin ja viikonloppuisin muita toimintoja silmällä pitäen. Jatkotyössä tulee kiinnittää huomiota, että alueen läheisyydessä sijaitsevat pysäkkialueet on sijoitettu hyvin, ja turvallisten kävely-yhteyksien päähän yhtenäiskoulusta.

Rakennuspaikkaa on tarkasteltu monelta kantilta. Teknisen rakennettavuuden selvittämistä varten teetettiin pohjatutkimukset analyyseineen. Luontoarvot ja liikenneyhteydet on käyty läpi yhdessä kaavoituksen kanssa. Myös alustavia sijaintitarkasteluja rakentamiselle on tutkittu, jotta on voitu todeta mm. piha-alueiden riittävyys, ja toisaalta se, että suojellut luontoarvot eivät vaarannu.

Korkeita energia- ja elinkaarivaatimuksia tutkitaan ja kehitetään mm. ilmastokestävän kaupunkisuunnittelun Canemure-hankkeen ja Turku Energia Oy:n kanssa. Skanssin monitoimitalohankkeessa aloitettu yhteistyö käynnistettiin tässä hankkeessa välittömästi uudelleen ja tulee jatkumaan läpi koko uudenkin hankkeen. Toimitilojen rakennuttamisen rakennuttajainsinööri on otettu mukaan näiden vaatimusten määritysten tekemiseen, jotta tiedonkulku tarve- ja hankesuunnitteluvaiheesta siirtyy toteutuksen ohjaukseen saumattomasti.

Perustusolosuhteiden vaativuutta tarkastellaan hankesuunnitteluvaiheessa tarkemmin (alustava arvio vaativa tai erittäin vaativa) ja vaativuuden kustannusvaikutukset huomioidaan rakennuskustannusten määrittelyissä.  Samoin johtosiirtojen tarve, pilaantuneiden maa-ainesten vaatimien puhdistusten kustannukset sekä melusuojauksen tarve.

Osa siirtokustannuksista ja vaadittavan infran rakentaminen ei ole mukana tässä kustannusarviossa vaan ne selvitetään erikseen, samoin erillisenä kustannuksena mahdollinen kentän huoltorakennuksen rakentaminen. Näiden asioiden jatkoselvitykset tehdään hankesuunnittelussa.

Infran rakentamisen tarve ja kustannukset tarkentuvat asemakaavaprosessissa ja kaava-alueen yleisten alueiden kustannusarvio hyväksytään asemakaavan hyväksymisen yhteydessä. Kaava-alueen ulkopuolelle sijoittuvien isojen ulkoliikuntakenttien osalta on tarve laatia erillinen hankekortti tai hankesuunnitelma. Kaavoitusohjelmaan Karhunaukion yhtenäiskoulun asemakaavan hyväksyminen on ohjelmoitu vuodelle 2023. Kaavanmuutoksen valmistelu käynnistetään syksyllä 2022 ja asemakaava valmistellaan samanaikaisesti hankesuunnittelun kanssa.

Liite 1Karhunaukion tarveselvitys

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta antaa Tilapalveluille edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kylk § 250
Liite 1:Karhunaukion tarveselvitys