Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23707.06.20228

686-2022 (10 03 01)

Kylänkulma -nimisen asemakaava-alueen uusien katujen ja polkujen sekä Halistentien liittymän katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat sekä Elinanpuiston puistosuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi esitetään Kylänkulma -nimisen asemakaavaa-alueen uusien katujen ja polkujen sekä Halistentien liittymän katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat sekä Elinanpuiston puistosuunnitelma.

Kylk § 237

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelu Eero Paavola ja kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu Hillevi Ahlroth ja Anu Kinnari 1.6.2022:

Suunnitteluhankkeella toteutetaan Kylänkulma -nimistä asemakaavaa, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 14.6.2021 § 155 ja joka on tullut voimaan 7.8.2021.

Kylänkulman asemakaavan mahdollistama Turun Ylioppilaskyläsäätiön uudisrakentaminen edellyttää uuden, kaikkien kulkumuotojen katuyhteyden, Uhrimäenkujan rakentamista ja liittämistä Halistentiehen. Samalla Halistentien liittymä esitetään saneerattavaksi katurakentamisen osalta liikennevalovalmiuteen tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. Halistentien pysäkit esitetään saneerattavaksi kahden bussin mittaisiksi ja odotuskatosten tilavarauksilla.

Jalankululle ja pyöräilylle länteen kohti keskustaa esitetään suunnitelmassa peruskorjattavaa Uhrimäenpolkua, joka liittyy nykyiseen Urho Kulovaaran katuun.

Elinanpuisto rajoittuu pohjois- ja eteläpuolella asutukseen ja itäpuolella Halistentiehen. Puiston pohjoispuolelle on suunnitteilla uudet tilat Kuraattorinpolun päiväkodille. Suunnittelualueen länsipuolella Elinanpuisto jatkuu suunnittelualueen ulkopuolelle rajoittuen Nummenpuistokatuun. Elinanpuiston kaakkoiskulmasta on vuokrattu alue kerrostalon pysäköintialueeksi.

Suunnitelman tavoitteena on kehittää puiston käytettävyyttä ja toiminnallisuutta, parantaa ja monipuolistaa alueen virkistyskäyttöä sekä kehittää alueen ympäristöarvoja ja monimuotoisuutta. Suunnitelman keskeisenä tavoitteena on myös parantaa alueen kuivatusta, joka on ollut puutteellinen.

Puistoon, Uhrimäenpolulta Halistentielle rakennetaan uusi 3 metriä leveä ulkoiluraitti kivituhkapintaisena. Uhrimäenpolun ja uuden raitin risteyksen viereiselle puistoalueelle rakennetaan uusi, pieni leikkialue. Kivituhkapintainen alue aidataan ja sen yhteyteen lisätään pyöräpysäköintiä. Leikkialueelle asennetaan monipuolisesti leikkivälineitä alueen asukkaiden käyttöön. Leikkivälineiden tyypit on esitetty esimerkinomaisesti ja nämä tarkentuvat puistonrakennussuunnittelun yhteydessä. Leikkialueen reunoille istutetaan puita ja pensaita luomaan varjoa ja yleistä viihtyisyyttä.

Puiston keskiosassa on alueelliselle hulevesijärjestelmälle varattu alueen osa, jonka kautta johdetaan kortteleiden hulevesiä ja viivytetään katualueiden hulevesiä allas- ja ojarakentein.

Puistoalueen kuivatusta parannetaan uudella hulevesipainanteella, johon puistoalueen pintavedet johdetaan. Lisäksi painanteelle johdetaan hulevesiä pohjoispuoleiselta uudelta päiväkotialueelta ja eteläpuoleiselta asuinalueelta. Painanteen pohjalle asennetaan erikokoisia kiviä ja ryhmiin istutetaan monimuotoista hulevesikasvillisuutta. Painanteen länsipäädystä ylimenevät vedet ohjataan takaisin nykyiseen hulevesiverkostoon. Uhrimäenpolun kuivatusvedet johdetaan sivuojin nykyiseen hulevesiverkostoon.

Nykyinen puusto säilyy puistosuunnitelmassa poistettavaksi merkittyjä puita lukuun ottamatta. Puistoalueelle istutetaan ryhmiin jaloja lehtipuita sekä kukkivia pikkupuita. Leikkialueen reunoille ja eteläpuolelle istutetaan marjapensaita sekä hedelmäpuita kaupunkilaisten käyttöön. Alueelle voidaan sijoittaa asukkaiden kaupunkiviljelmiä Turun kaupungin laatikkoviljelmä -ohjeen mukaisesti.

Uhrimäenpolku, leikkialue ja uusi raitti valaistaan.

Alueen hoitoluokitus päivitetään leikkialueen ja hulevesipainenteen osalta A2 käyttöviheralueeksi, nurmialueiden osalta A3 käyttö- ja suojaviheralueeksi sekä niittyjen osalta B3 maisemaniityksi. Näin osa puistosta säilyy luonnonmukaisena niittyalueena, mutta keskeisiltä osiltaan se muuttuu käytettävämmäksi intensiivisemmän hoidon myötä. Puiston itäosaan istutetaan suojakasvillisuutta Halistentien suuntaan.

Kustannukset

Kylänkulman asemakaava-alueen katujen, jalankulku- ja pyörätieyhteyden hankeosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on katusuunnitelmavaiheessa täsmentynyt 645 000 euroon ja Elinanpuiston rakennusosalaskenta tasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on katu- ja puistosuunnitelmavaiheessa täsmentynyt 333 500 euroon. Edellä esitetyt kustannukset sisältävät infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 %:n hankevarauksen. Edellä mainitut Kylänkulman kaava-alueen rakentamisen kustannukset ovat yhteensä 978 500 euroa ja alittaa kaupunginvaltuuston asemakaavan hyväksymisen yhteydessä 14.6.2021 § 155 hyväksymän kustannusarvion.  

Nähtävilläolo

Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 31.1. – 14.2.2022. Nähtävänä olon aikana puistosuunnitelmaan jätettiin kaksi muistutusta.

Puistosuunnitelmaan jätetyt muistutukset

As Oy Kuikunkulma

Taloyhtiön asukkaita kiinnostaa Elinanpuiston rakentamisaikataulu suhteessa kaava-alueen muuhun, tulevaan rakentamiseen. Lisäksi esitetään suunnitellun, valaistun raitin siirtämistä uuteen, muistutuksessa liitteenä olevassa kuvassa ehdotettuun paikkaan.

Muistuttajaa huolestuttaa lisäksi kiinteistön pihan kautta Elinantielle oikaiseva pyöräily- ja jalankulkuliikenne. Lisäksi muistuttaja ei usko, että autoliikenne Uhrimäenpolulla loppuu tien kaventamisella.

Vastaus muistutukseen

Elinanpuiston, kuten alueen muu rakentuminen mahdollistuu aikaisintaan alueelle laadittujen suunnitelmien saatua lainvoiman. Tätä tarkemmin puiston rakentamisen aikataulua ei tässä yhteydessä voida määritellä vaan tämä tarkentuu myöhemmin.

Laaditussa puistosuunnitelmassa raitti on asemakaavassa ohjeellisesti osoitetussa paikassa. Raitti näin sijoitettuna palvelee parhaiten eri suunnista puistoon tulevia sekä mahdollistaa puistoalueen kuivatuksen paremmin. Puistosuunnitelmassa esitetyt niitty- ja nurmialueet ovat polun suunnitellulla sijainnilla myös mahdollisimman yhtenäiset ja laajat.

Puistosta kiinteistön kautta Elinantielle oikaiseva pyöräily- ja jalankulkuliikenne ei ole ratkaistavissa pelkästään puistosuunnittelun keinoin. Oikaisemiseen houkuttelevan nykyisen polun alkuosa poistuu leikkipaikan rakentamisen yhteydessä ja muilta osin maastomuotoilun ja nurmetuksen myötä. Kulkua tontille voi lisäksi vaikeuttaa niityn reunaa ja nurmikon rajaa siirtämällä, mutta uuden polun syntymistä tämä tuskin silti estää. Kulun estäviä rakenteita kiinteistön rajalla ei suunnitella eikä rakenneta kaupungin toimesta.

Asemakaava-alueen liikkumisjärjestelmässä uudisrakentamisen autoliikenne liittyy ainoastaan Halistentiehen ja nykyisen asumisen autoliikenne vain Urho Kulovaaran katuun. Yhteys koko asemakaava-alueen poikki Halistentieltä Urho Kulovaarakadulle on jalankululle ja pyöräilylle esteetön. Uhrimäenpolku saneerataan jalankulun ja pyöräilyn vaatimusten mukaiseksi sekä merkitään liikennemerkein vain tähän käyttötarkoitukseen.

Muistutus 2

Muistutuksessa todetaan, että mutainen, epävirallinen polku Hakapellonkadulta Uhrimäenpolulle kaipaa vahvistusta. Lisäksi puistoon toivotaan pölyttäjäystävällistä ja luonnon monimuotoisuutta tukevaa kasvillisuutta sekä istutettavien puiden, pensaiden että niityn lajiston osalta. Nurmikon pinta-ala saisi olla mahdollisimman pieni ja sitä olisi vain siellä missä se palvelee tiettyä tarkoitusta. Muilta osin alue olisi niittyä, jonka läpi voi kulkea polkuja.

Puistosuunnitelmassa poistettavaksi merkityn kookkaan pajun (raidan) toivotaan säilyvän. Puistonrakentamisen yhteydessä toivotaan Halistentien varteen liikenteen haitoilta suojaavaa istutusta.

Vastaus muistutukseen

Mutainen, epävirallinen polku poistuu leikkipaikan rakentamisen, maastomuotoilun ja nurmetustöiden yhteydessä. Kiinteistölle johtavana ja siellä kauttakulkua aiheuttavaa polkua ei olisi perusteltua kunnossapitää.

Kasvillisuuden lajisto määritellään puistonrakennussuunnittelun yhteydessä, jolloin huomioidaan myös muistuttajan mainitsema kasvilajiston pölyttäjäystävällisyys ja luonnon monimuotoisuus. Nurmikkoa on siellä missä se palvelee tiettyä tarkoitusta, kuten pallopelejä, alueella oleskelua sekä Uhrimäenpolun, puistoraitin ja polkujen laitojen hoidettavuutta. Muilta osin alue on niittyä. Niitylle syntyy polkuja sellaisia erikseen puistosuunnitelmassa esittämättä ja rakentamatta.

Puistosuunnitelmassa poistettavaksi merkityn pajun (raidan) säilymistä on suunnittelun aikana tutkittu ja maastomuotoilun takia puu päädyttiin poistamaan. Jotta puu säilyisi on hulevesipainanteen rinnettä muotoiltava hieman jyrkemmäksi puun kohdalla ja puu jää pienelle kummulle, jotta vedet saadaan hulevesiuomaan koko puistoalueelta.

Halistentien varteen liikenteen haitoilta toivottua, suojaavaa istutusta on tutkittava toisessa yhteydessä, tien laajemmalta osuudelta.

Puistosuunnitelmaan tehdyt muutokset nähtävillä olon jälkeen

Muistutusten johdosta on puistosuunnitelmasta poistettu puistosta kiinteistölle ja viereiselle paikoitusalueelle johtavien polkujen merkinnät, myös nurmen ja niityn rajaa on tarkistettu. Länsi-itä- suuntaisen, alueen läpi kulkevan, kartalla viitteellisen polun linjausta on hieman muutettu. Hulevesipainanteen eteläpuolella poistettavaksi merkitty puu on merkitty säilyväksi. Hulevesipainanteeseen sekä sieltä edelleen viemäriverkkoon johdettavien hulevesien putket on lisätty asemapiirrokseen veden kulkusuuntaa havainnollistamaan. Muutokset ovat vähäisiä eivätkä edellytä suunnitelmien uudelleen nähtäville asettamista.

Liite 1Katusuunnitelma K 8248 002 pvm. 19.1.2022 Halistentie väli Halistenkenttä-Hallinkorvanpuistikko, Uhrimäenkuja ja Uhrimäenpolku

Liite 2Katu- ja puistosuunnitelma W 7033 003 pvm. 3.3.2022 Uhrimäenpolku ja Elinanpuisto

Liite 3Liikenteenohjaussuunnitelma L 8248 003 pvm. 19.1.2022

Oheismateriaali 1Hoitoluokituskartta W 7033 004 pvm. 22.2.2022

Oheismateriaali 2Puisto- ja katusuunnitelmaselostus pvm. 19.1.2022

Oheismateriaali 3Muistutus As Oy Kuikunkulma pvm. 14.2.2022

Oheismateriaali 4Muistutus 2, pvm. 14.2.2022

Karttalinkki

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kylänkulman asemakaava-alueelle laaditut katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1-3 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 237
Liite 1:Katusuunnitelma K 8248 002 pvm. 19.1.2022 Halis-tentie väli Halistenkenttä-Hallinkorvanpuistikko, Uhrimäenkuja ja Uhrimäenpolku
Liite 2:Katu- ja puistosuunnitelma W 7033 003 pvm. 3.3.2022 Uhrimäenpolku ja Elinanpuisto
Liite 3:Liikenteenohjaussuunnitelma L 8248 003 pvm. 19.1.2022