Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24307.06.20222

2611-2022 (10 03 01, 02 08 00)

Pihlajaniemen asemakaava-alueen katu-, puisto- ja vesihuoltosuunnittelu, suunnittelukonsultin valinta (Pihlajaniemi)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Pihlajaniemen asemakaava-alueeseen liittyvän katu-, puisto- ja vesihuoltosuunnittelun suunnittelukonsultin valinta.

Kylk § 243

Kaupunkirakentaminen, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen 31.5.2022:

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu on pyytänyt tarjouksia Pihlajaniemen asemakaava-alueen katujen, puistojen ja vesihuollon toteutussuunnittelusta.

Pihlajaniemen asemakaavan laadinnan yhteydessä on laadittu infran yleissuunnitelmat, jotka toimivat pohjana jatkosuunnittelulle ja ovat olleet suunnittelun kilpailutuksen liitteenä. Nyt kyseessä olevan suunnittelutyön sisältönä on laatia asemakaava-alueen infran rakentamisessa sekä suunnitteluun liittyvässä päätöksenteossa tarvittavat suunnitelmat. Tarjouspyyntö on laadittu yhteistyössä Turun Vesihuolto Oy:n kanssa ja tarjouspyynnön mukaiseen suunnittelutehtävään on tarkoituksenmukaisuussyistä sisällytetty Turun Vesihuolto Oy:n vesi- ja jätevesiviemärijohdtojen suunnittelu erillishintana. Turun kaupunki on Senaatti-kiinteistöjen kanssa solmitussa maankäyttösopimuksessa sitoutunut viemään sopimusalueen katu- ja puistosuunnitelmat nähtäville 12 kuukauden kuluttua siitä, kun asemakaava on saanut lainvoiman. Suunnittelutyön aikataulu on laadittu tätä tavoitetta tukevaksi.

Tarjouspyyntö julkaistiin 8.3.2022. Hankinta on EU-kynnysarvon ylittävä palveluhankinta ja hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.

Tarjoukset

Annettuun määräaikaan 8.4.2022 kello 15.00 mennessä tarjouksen jätti Sweco Infra & Rail Oy.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on selvittää tarjoajan edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioidaan tarjouspyynnössä esitetyillä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoaja täytti tarjoajalle asetutut kelpoisuusvaatimukset ja tarjous sisälsi kaikki pyydetyt selvitykset ja liitteet

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkastaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa tarkistettiin ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus. Tarjousta tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta edellytetään. Tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset hylätään.

Tarjous oli tarjouspyynnön mukainen ja sisälsi pyydetyt selvitykset.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se, joka on kokonaistaloudellisesti edullisin. Arviointiperusteena oli palvelun hinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi, tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen sekä hyväksyttyjen tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu on tehty kaupunkiympäristön toteutussuunnittelussa.

Tarjoushinnat

Sweco Infra & Rail Oy

1.356.600 euroa (alv 0 %), josta Turun Vesihuolto Oy:n osuus on 75. 000 euroa (alv 0 %).

Tilanteen tarkastelua

Suunnittelusta on jätetty vain yksi tarjous, joka on korkeahko verrattuna ennalta arvioituun tarjoushintaan. Tarjouspyynnössä suunnittelualueeksi on määritetty koko asemakaava-alue. Rajaus on ollut tarkoituksenmukainen ottaen huomioon hulevesien johtamisen ja vesihuollon tarvittavan suunnittelulaajuuden. On ilmeistä, että rajaamalla suunnittelualue vain asemakaava-alueen pohjoisosaan ja uudella kilpailutuksella ei saada edullisempia tarjouksia. Uudelleen kilpailutukseen liittyy suurehko risti siitä, saadaanko lainkaan tarjouksia.

Sekä a semakaavapäätöksestä että maankäyttösopimuksesta on valitettu hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeusprosessien ratkettua kaupungin kannalta myönteisesti, infran toteutus on aloitettava mahdollisimman nopeasti. Tällöinon kaupungilla luonnollisesti oltava suunnitelmat valmiina ja lainvoimaisina.

Liite 1Avauspöytäkirja

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää

- hyväksyä Pihlajaniemen asemakaava-alueen katu-, puisto- ja vesihuollon suunnittelukonsultiksi Sweco Infra & Rail Oy:n kokonaishintaan 1.356.600 euroa (alv 0 %),

- kaupunkirakentamisjohtaja valtuutetaan tekemään vähäisiä muutoksia sopimukseen ja allekirjoittamaan sopimus.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella. Hankintapäätös voidaan panna täytäntöön ja hankintasopimus tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSweco Infra & Rail Oy
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 243
Liite 1:Avauspöytäkirja