Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21931.05.20227

4635-2022 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, S:t Olofsskolan (20/2022)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään S:t Olofsskolanin asemakaavan tavoitteiden hyväksymistä. Kaavanmuutos perustuu kaupunginhallituksen 4.4.2020 § 162 hyväksymään tilatarveselvitykseen.

Kylk § 219

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie 23.5.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos kolmannen (III) kaupunginosan korttelin 1 tontille 6 osoitteessa Luostarinkatu 11. Työnimeltään kaavanmuutos on S:t Olofsskolan. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie.

Taustaa

S:t Olofsskolan on Turun ainoa ruotsinkielinen yläkoulu, ja sen oppilaat saapuvat koko Turun alueelta sekä viereisistä kunnista.

Koulu on vuosien varrella kasvanut oppilasmäärältään hieman yli kolmestasadasta nyt n. 450:een. Kolmannes oppilaista on ollut pysyvästi väistötiloissa jo useamman vuoden. Oppilasmäärä tulee kasvamaan entisestään ja on syksyllä jo lähellä 500:aa. Oppilasmäärän kasvun vuoksi koulun tilantarve on kaksinkertaistunut nykyisestä.

Vuonna 1966 valmistunut koulurakennus on huonokuntoinen. Rakennukseen on vuosien varrella tehty lähinnä teknisiä korjauksia ja lisäyksiä mm. lämmityksen ja ilmanvaihdon osalta. Varsinaista peruskorjausta kohteeseen ei ole aiemmin tehty. Kesällä 2021 tehdyn sisäilma ja rakennetutkimuksen sekä asbesti ja haitta-aine kartoituksen perusteella rakennus osoittautui niin huonokuntoiseksi, että koulu joutuu siirtymään väistötiloihin syksyllä 2022.

Tutkimusraporttien perusteella rakennus on niin laajojen ja haastavien korjausten tarpeessa, ettei peruskorjausta nähdä enää taloudellisesti kannattavaksi. Myös rakennuksen kerroskorkeus on aikakauden rakennusten tapaan melko matala, joten nykypäivän talotekniikan sijoittaminen tiloihin on vaikeaa. Kaikkien suositeltujen ja vaadittavien korjaustoimenpiteiden sekä toiminnallisten ongelmien korjaamisen jälkeen rakennuksen korjausaste lähenee sataa prosenttia ja on kalliimpaa kuin uudisrakentaminen. Tämän johdosta Tilapalveluiden laatimassa tilatarveselvityksessä on ensisijaisena tutkittu vaihtoehtoa, jossa vanha koulurakennus puretaan ja nykyiselle koulutontille rakennetaan uudisrakennus.

Turun museokeskuksen mukaan S:t Olofsskolanin rakennus on edustava ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen esimerkki 1960-luvun koulusuunnittelusta ja rakennuksen arvot on tunnistettu valmisteilla olevassa yleiskaava 2029:ssä. Koulurakennus sisältyy Luostarinkadun kouluympäristön arvokkaiden rakennetun ympäristön kokonaisuuteen.

Asemakaavanmuutoksessa tulee arvioida Luostarinkadun kouluympäristön arvokkaaksi luokitellun rakennetun ympäristön ominaispiirteet ja museokeskuksen esiin tuomat arvot. Maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n mukaan asemakaava on laadittava siten, että luodaan edellytykset terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle elinympäristölle. Rakennettua ympäristöä tulee vaalia eikä siihen liittyviä erityisiä arvoja saa hävittää.

Uudisrakentaminen tai nykyisen rakennuksen laajentaminen edellyttää asemakaavan muuttamista rakennusoikeuden lisäämiseksi ja mahdollisesti myös rakennuksen korkeuden vuoksi.

Alustava huonetilaohjelma on esitetty tilatarveselvityksessä. Tarkempi suunnittelu aloitetaan hankesuunnitteluvaiheessa. Koulurakennuksen hankesuunnittelu ja sen edellyttämä asemakaavanmuutos valmistellaan rinnakkain.

Asemakaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksella tavoitellaan S:t Olofsskolanin kasvaneiden tilantarpeiden tyydyttämistä ja rakennusoikeuden lisäämistä nykyisellä koulutontilla kaupunginhallituksen 4.4.2022 § 162 hyväksymän tilatarveselvityksen mukaisesti. Tavoitteena on mahdollistaa koulurakennuksen uusiminen, ensisijaisesti uudisrakennuksella tai vaihtoehtoisesti laajalla peruskorjauksella ja laajennuksella.

Asemakaavanmuutoksella tavoitellaan kaupunkikuvallisesti korkeatasoisen ja 2020-luvun ajallisen kerrostuman tuomista arvokkaaseen koulurakennuksista muodostuvaan ympäristökokonaisuuteen. Tavoitteena on tämän päivän vaatimukset täyttävä laadukas ja arkkitehtuuriltaan moderni koulurakennus, jossa huomioidaan uuden opetussuunnitelman mukainen toiminnallisuus ja esteettömyys, ja joka huomioi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen arvot ja kunnioittaa Luostarinkadun koulukokonaisuutta. Lisäksi tavoitteena on Samppalinnan vuoren kansanpuiston reunalle sijoittuvan lehtipuurinteen säästäminen mahdollisimman suurilta osin puuston hyvän kunnon ja puiston ilmeen vuoksi.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma S:t Olofsskolan

Oheismateriaali 2S:t Olofsskolanin tilatarveselvitys (Kh 4.4.2022 § 162)

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä edellä kuvatut asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman S:t Olofsskolan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus