Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22431.05.202212

6280-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös koskien valitusta kaupunkiympäristölautakunnan päätöksestä: poikkeamispäätös, Linnankatu 42 (P 2021-611)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on päättänyt jättää tutkimatta kaupunkiympäristölautakunnan poikkeamislupaa koskevasta päätöksestä tehdyn valituksen. Hallinto-oikeus on katsonut, ettei valittajalla ole asiassa valitusoikeutta.

Kylk § 224

Oikeudellinen asiantuntija Jenna Härkönen 23.5.2022:

Osoitteeseen Linnankatu 42 on haettu poikkeamislupaa terassin laajennukselle asemakaavan puistoalueelle (VP) ja terassin sijoittamiselle katualueelle. Turun kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellään 15.2.2022 § 60 myöntänyt hakemuksen ja asemapiirroksen mukaiset poikkeukset ehdoilla, että terassin laajennus Sairashuoneenpuistoon sallitaan aidattuna ilman kiinteitä rakenteita ja pysyvää kalustusta enintään viideksi vuodeksi päätöksentekopäivästä lukien ja alueen aitaus tulee toteuttaa kevyillä, matalilla ja hienovaraisilla köysiaidoilla, ja että terassin sijoittaminen katualueelle sallitaan viideksi vuodeksi päätöksentekopäivästä lukien.

Läheisen kerrostalohuoneiston omistaja on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista tai vaihtoehtoisesti sitä, että vain katualueen terassi olisi hyväksyttävä. Valituksessa on muun ohella esitetty, että kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä on huomattava vaikutus asumisympäristön kehitykseen ja viihtyisyyteen, lemmikin ulkoiluttamiseen, puistojen viihtyisyyteen, meluhaittoihin, kotirauhaan ja asunnon tulevaan arvoon.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 12.5.2022 päättänyt jättää valituksen tutkimatta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 81 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaisesti, koska valittajalla ei ole valitusoikeutta. Hallinto-oikeuden päätöksessä on todettu, että valittaja omistaa asuinhuoneiston rakennuksesta, joka sijaitsee rakennuspaikan naapurissa. Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistaja hallitsee kuitenkin ainoastaan omistamaansa asunto-osaketta ja osakeyhtiön puhevaltaa käyttää lähtökohtaisesti yhtiön hallitus tai saamansa valtuutuksen nojalla isännöitsijä. Edelleen osakkeenomistajalla voi poikkeuksellisesti olla itsenäinen valitusoikeus poikkeamispäätöksestä, jos maankäyttö- ja rakennuslain 193 §:n edellytykset täyttyvät. Hallinto-oikeus on katsonut, ettei terassien sijoittaminen estä valittajaa käyttämästä hallitsemaansa asuinhuoneistoa siihen varattuun tarkoitukseen eivätkä tämän valitusoikeuden perusteeksi esittämät seikat merkitse sitä, että poikkeamisella olisi muutakaan säännöksessä tarkoitettua huomattavaa tai välitöntä vaikutusta. Edelleen rakennushankkeen mahdollinen vaikutus asunnon arvoon ei ole sellainen välitön vaikutus, jonka johdosta valittajalle syntyisi valitusoikeus. Edellä mainituin perustein hallinto-oikeus on todennut, ettei valittajalla ole asiassa valitusoikeutta ja valitus on jätettävä tutkimatta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 12.5.2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.