Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22331.05.202211

4237-2022 (02 08 02, 00 01 05)

Kristiinankadun kesäkadun toteutusperiaate kesällä 2022, välillä Eerikinkatu - Linnankatu

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että Kristiinankadun Eerikinkatu - Linnankatu välin läpiajoliikennettä rajoitetaan aikavälillä 1.7. - 18.9.2022.

Kylk § 223

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaavoitus, maisema-arkkitehti Marie Nyman 19.5.2022:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitettiin 3.5.2022, että kesäkatu toteutetaan Kristiinankadun osuudelle Linnankatu – Läntinen Rantakatu.

Ehdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

"Lisäksi lautakunta päättää, että valmistellaan liikennesuunnittelupäällikön päätös ajoneuvoliikenteen katkaisusta Kristiinankadulla viime vuoden tapaan välillä Eerikinkatu – Linnankatu siten, että kadun katkaisu mahdollistaa tapahtumien järjestämisen kadulla viimeistään 1.7.2022 ja että katu on katkaistuna tästä ajankohdasta eteenpäin aina 18.9.2022 asti.

Lisäksi lautakunta päättää, että Kristiinankadun Eerikinkadun ja Linnankadun väliselle osuudelle tuodaan istutuksia sekä oleskelua mahdollistavia penkkejä. Näiden toteutusperiaate tulee tuoda kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi mahdollisimman pian, kuitenkin siten, että kyseinen kesäkatuosio on mahdollista ottaa käyttöön viimeistään 1.7.2022. Toteutusperiaatteen suunnittelussa tulisi osallistaa katuosuuden yrittäjiä."

Kesäkadun suunnitelmaa on laajennettu koskemaan myös Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu välistä osuutta. Eerikinkatu - Linnankatu osuuden toteutusperiaate tuodaan päätettäväksi kaupunkiympäristölautakuntaan edellä olevan päätöksen mukaisesti. 

Tavoitteet

Kristiinankatu on keskustan vilkkaimpia kävely- ja pyöräily-yhteyksiä yhdistäen jokirannan Yliopistonkadun kävelykatuun. Keskustan liikenneskenaarioissa (ja yleiskaavaehdotuksessa) Kristiinankatu on esitetty kehitettävän tulevaisuudessa kävelypainotteisena. Kesäkadun tavoitteena on tehdä yhteydestä viihtyisämpi ja houkuttelevampi mm. tuomalla alueelle istutuksia ja penkkejä sekä rajoittamalla läpiajoliikennettä.  

Vuorovaikutus

Kristiinankadun Linnankatu – Läntinen Rantakatu osuuden kiinteistöjä on kuultu aikaisemmin 4.4.2022 päivätyllä kuulemiskirjeellä. Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu osuudella sijaitseville kiinteistöille lähetettiin kuulemiskirjeet 9.5.2022. Kuulemiskirjeet lähetettiin neljälle kiinteistönomistajalle, joista vain yksi vastasi määräaikaan mennessä. Mielipiteessä kerrotaan viime vuonna tontille ajon olleen hankala, koska ajoa häirittiin tahallisesta kesäkadun käyttäjien taholta. Mielipiteessä toivotaan selkeämpää ja leveämpää ajoreittiä, lisää toiminnallista sisältöä kesäkadulle sekä esteettömyyden parantamista. Mielipide löytyy kokonaisuudessaan oheismateriaalissa 1.

Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu välin yrittäjien kanssa järjestettiin tapaaminen 17.5.2022, jossa keskusteltiin yrittäjien mahdollisuuksista osallistua kesäkadun toteutukseen ja toiminnallisen sisällön tuottamiseen. Tapaamisessa yrittäjät ideoivat erilaisia tapahtumia, joita he voisivat järjestää kesäkadulla. Suurempia investointeja yrittäjät eivät kuitenkaan pysty toteuttamaan, koska kesäkadun jatkosta vuodesta 2023 eteenpäin ei ole vielä päätetty.

Hansakortteli, Stockmann, Aimo Park Finland Oy, Turun Osuuskauppa, KOP-kolmio ja K-Supermarket Centrum osoittivat kaupunkiympäristölautakunnalle kirjeen 13.5.2022, jossa toimijat esittivät huolensa läpiajoliikenteen rajoittamisen vaikutuksista keskustan liikenteeseen ja pysäköintilaitoksien saavutettavuuteen. Viime vuoden kokemusten perusteella läpiajoliikenteen rajoittaminen Kristiinankadun Eerikinkadun ja Linnankadun välisellä osuudella ei aiheuttanut liikenneruuhkia ympäröivillä kaduilla. Kristiinankadun pysäköintilaitoksille pääsee edelleen Eerikinkatua pitkin. Viime vuoden tapaan pysäköintilaitosten nykyinen viitoitus Linnankadulla muutetaan kesäkadun ajaksi. Pysäköintilaitosyrittäjän kanssa käydään myös keskusteluja mahdollisista lisäviitoitustarpeista. Pysäköintilaitoksien saavutettavuutta voidaan korostaa myös viestinnässä.

Kesäkadun toteutusperiaate välillä Eerikinkatu - Linnankatu 2022

Kristiinankadun Eerikinkatu - Linnankatu välin pohjoisosaan tehdään oleskelualue tuomalla alueelle Parklyn moduuleista koottava penkki- ja istutuskokonaisuus, viherseinäke infokyltteineen sekä asfalttimerkinnällä toteutettava hyppyruudukko. Kesäkadun yrittäjille varataan noin 200 m2 kokoinen alue, jota he voivat hyödyntää kesäkadun toiminnallisen sisällön tuottamiseen. Yrittäjille varattu alue rajataan värikkäillä istutustynnyreillä (n. 20 kpl) ja sen yhteyteen tuodaan myös jäteastia. Kaupunki toteuttaa Koulun aitaan valokuvanäyttelyn ja -kilpailun yhteistyössä Know your hoodsin kanssa. Lisäksi kaupunki järjestää nuorten kesäyrittäjyystorin heinäkuussa, jonka alustavaksi sijainniksi on suunniteltu Kristiinankadun Linnankatu – Läntinen Rantakatu välistä osuutta.

Läpiajoliikenne välillä Eerikinkatu – Linnankatu kielletään ajanjaksolla 1.7.-18.9.2022. Tontille ajo ja huoltoajo ovat edelleen sallittuja. Kiinteistöille saavutaan autolla vain Linnankadun suunnasta, mutta poistuminen voi tapahtua sekä Linnankadun että Eerikinkadun suuntaan. Ajorata on kapeimmillaan noin 5 metriä leveä. Suunnitelmassa on huomioitu pelastusreitti ja pelastuspaikat. Kadunvarsipysäköinti poistetaan väliaikaisesti Eerikinkatu-Linnankatu väliseltä osuudelta. Jakeluliikenteelle merkitään yksi pysähtymispaikka Kristiinankadulle ja toinen Eerikinkadulle. Kristiinankadun päädyn pysäköintilaitoksille pääsee Eerikinkatua pitkin.

Mikäli lautakunta hyväksyy esitetyn periaatepäätöksen kesäkadun toteutuksesta kesälle 2022, tämän jälkeen laaditaan kesäkadun liikenteenohjaussuunnitelma. Kaupunkiympäristön hallinnonjärjestämispäätöksen 8 §:n mukaan liikennesuunnittelupäällikön toimivaltaan kuuluu hyväksyä kaupunkiympäristölautakunnan periaatepäätökseen perustuvat liikennesuunnitelmat katualueiden liikennejärjestelyistä ja liikenteenohjauslaitteista.

Toteutusperiaate esitetään liitteessä 1.

Kokeilun arviointi

Kokeilun arviointi on mahdollista toteuttaa asukas- ja yrityskyselyillä, Kerro kantasi -kuulemisella, liikennelaskennoilla ja oleskelijoiden havainnoinnilla.

Liite 1Kristiinankadun kesäkadun toteutusperiaate välillä Eerikinkatu - Linnankatu

Oheismateriaali 1Kuulemisen mielipiteet (1 kpl)

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi: 

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä edellä ja liitteenä 1 esitetyn periaatepäätöksen Kristiinankadun Eerikinkatu-Linnankatu välin kesäkadun toteutuksesta 1.7.-18.9.2022 väliseksi ajaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 223
Liite 1:Kristiinankadun kesäkadun toteutusperiaate välillä Eeri-kinkatu - Linnankatu