Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19617.05.20226
Kaupunkiympäristölautakunta21531.05.20223

5687-2021 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Rakentaminen rakentamattomalle rantaan rajoittuvalle rakennuspaikalle, Tila Rauma (os. Raumanpääntie) Satava (P 2021-478)

Tiivistelmä:

Rakentaminen rantavyöhykkeelle rakentamattomalle rakennuspaikalle. Rakennuspaikka on vanha itsenäinen kiinteistö, jolla on yksi kantatilaselvitykseen perustuva rakennusoikeus. Esitetään hakemuksen hyväksymistä asuinrakennuksen, saunan ja venevajan osalta ja esitetään hakemuksen hylkäämistä ateljee- ja aittarakennuksen osalta.

Kylk § 196

Ympäristölakimies Ville Erkkola 3.5.2022: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Sampaan kylän (506), Rauma-niminen tila, rek.nro. 1:151, pinta-ala 3,4 ha.

Osoite: Raumanpääntie

Hakijat

XXXXX

Rakennushanke

- Kaksiasuntoinen, kaksikerroksinen asuintalo, 300 k-m2

- Ateljee, yksikerroksinen, 75 k-m²

- Rantasauna 25 k-m²

- Aitta 50 k-m²

- Venevaja

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA

Kaupunginvaltuusto on 14.12.2020 § 217 hyväksynyt Satava-Kakskerran osayleiskaavan (ei lainvoimainen), jossa tilaa koskee merkintä M-1: Maa- ja metsätalousvaltainen alue.

Alueella on sallittu ainoastaan haja-asutusluonteinen sekä maa- ja metsätaloutta palveleva rakentaminen. Rakentaminen alueelle edellyttää suunnittelutarveratkaisua tai poikkeamispäätöstä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Hakemuksen liitteeksi tulee esittää lähiympäristön alueellinen suunnitelma, jossa huomioidaan muun muassa vesihuolto, ajotiet, pyöräily- ja ulkoilureitit, virkistystarpeet, luonnon monimuotoisuusarvot ja ekologiset käytävät, kuten hirvieläinten kulkureitit, sekä maiseman ja rakennetun ympäristön arvot.

Osayleiskaavalla osoitettujen uusien asuinrakentamispaikkojen enimmäismäärä perustuu tilan koko maapinta-alaan. Jos tila ei sisällä AT-1-kyläaluetta, uudet asuinrakennuspaikat tulee sijoittaa M-1-alueelle. Rakentamisen tulee perustua 6.11.2017 voimassa olleeseen tilajaotukseen.

Rakennuspaikkojen muodostaminen M-1-alueelle voidaan sallia seuraavasti:

- yksi rakennuspaikka vähintään 2 hehtaarin - alle 6 hehtaarin suuruisille tiloille

- kaksi rakennuspaikkaa vähintään 6 hehtaarin - alle 10 hehtaarin suuruisille tiloille

- 10 hehtaarin ja sitä suuremmille tiloille lisäksi yksi rakennuspaikka jokaista täyttä kymmentä hehtaaria kohden.

Rakennuspaikkojen määrään sisältyvät tilan alueen AT-1-, AT-1/s-, AM-1- ja RA-1-rakennuspaikat. Rakennuspaikat on sijoitettava mahdollisuuksien mukaan olevien rakennuspaikkojen sekä rakennettujen teiden läheisyyteen. Pääsaarten ulkopuolisille saarille ja ranta-alueelle ei saa sijoittaa rakennuspaikkaa. Rakennetun rakennuspaikan pinta-alaksi tulee jäädä vähintään 1500 m². Uuden rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 2000 m².

Rakennuspaikalle saa rakentaa yhden enintään kaksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 400 k-m2, sekä lisäksi talousrakennuksia enintään 150 k-m2.

ma-1 aluemerkintä: ”Airiston-Pukinsalmen merimaisema. Alueella tapahtuvan rakentamisen ja ympäristönhoidon tulee sopia alueen valtakunnallisesti merkittäviin maisemallisiin ja kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Rakennusten ja muiden rakennelmien koko, sijainti ja väritys tulee suunnitella siten, että rakennukset sopivat pienipiirteiseen, huvilamaiseen merenrantaympäristöön. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden huviloiden näkymistä merelle voidaan edistää puustoa harventamalla jalopuita kuitenkin säilyttäen. Maisemaa muuttava maanrakennustyö, puiden kaataminen, kaivamis-, louhimis-, tasoittamis- ja täyttötyöt tai niihin verrattavat toimenpiteet ovat alueella luvanvaraisia, kuten MRL:n 128 §:ssä on säädetty, lukuun ottamatta puiden kaatamista osayleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaisiksi osoitetuilla alueilla.”

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (YM 23.8.2004), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Rakennuspaikkaa koskee myös kaavamääräys V: Virkistysalue. Valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät ulkoilu-, retkeily-, urheilu- ja muut virkistysalueet.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

TURUN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYS

13 § Rakentamisen määrä rantaan rajoittuvalla rakennuspaikalla

Tämän pykälän määräyksiä noudatetaan, ellei oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa ole toisin määrätty. Rantaan rajoittuvalla rakennuspaikalla ympärivuotiseen asumiseen osoitetun asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m² ja loma-asunnon enintään 200 k-m². Rakennuspaikalle saa lisäksi rakentaa enintään kolme sen käyttötarkoitukseen liittyvää yksikerroksista talousrakennusta, joiden yhteenlaskettu kokonaisala saa olla enintään 150 k-m².

14 § Rakennuksen sijainti ja sopeutuminen rantaan rajoittuvalla rakennuspaikalla 

Rakennettaessa ranta-alueelle tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen. Rakennuspaikan rantavyöhykkeen kasvillisuus tulee pääosin säilyttää.

Rakennuksen vähimmäisetäisyyteen keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta ja sijaintiin rakennuspaikalla vaikuttavat maaston muoto ja muut luonnonolosuhteet. Rakennuksen etäisyyden rantaviivasta tulee olla sellainen, että maiseman luonnonmukaisuus mahdollisuuksien mukaan säilyy, kuitenkin vähintään 50 metriä, ellei edellä olevasta vaatimuksesta muuta johdu.

Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 25 m2 ja johon ei liity vähäistä suurempaa terassia tai katosta, saa rakentaa vähintään 15 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta.

Venevajan saa rakentaa lähemmäs rantaa edellyttäen, että vaja soveltuu ympäristöön.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. (MRL 72.1 §)

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit itse. Naapurit on kuultu kaikista kolmesta hakijan esittämistä vaihtoehdoista. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Osa naapureista on tehnyt muistutuksen. Hakija on antanut vastineen muistutuksiin.  

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Museokeskus on antanut asiassa lausunnon.

Varsinais-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus on antanut asiassa lausunnon.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Satavan Erikvallassa. Kyseessä on rantaan rajoittuva rakentamaton kiinteistö, Rauman tila, joka on vanha itsenäinen kiinteistö, jolla on yksi kantatilaselvitykseen perustuva rakennusoikeus. Kiinteistölle on haettu poikkeamislupaa 300 k-m²:n kaksikerroksisen ja kaksiasuntoisen asuinrakennuksen, 75 k-m²:n ateljeen, 25 k-m²:n rantasaunan ja 50 k-m²:n aitan rakentamiseksi. Ely-keskus toteaa lausunnossaan, että rakennuspaikka sijoittuu osayleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M-1). Rakennuspaikalle on lisäksi osoitettu meritulva-aluetta, jolla on otettava huomioon tulvimisvaara. Uuden rakennuspaikan muodostaminen pienentää yleiseen virkistyskäyttöön jäävää aluetta maakuntakaavassa virkistysalueeksi osoitetun ranta-alueen kohdalla. Tämä ei puolla poikkeamista. ELY-keskus katsoo myös, että mikäli rakennuspaikalle on edellytykset, mahdollisessa jatkosuunnittelussa rakennukset, rakennelmat ja toimenpiteet tulee huolellisesti sijoittaa ja sovittaa ympäristöönsä, ottaen huomioon etenkin virkistysalueiden ja -reittien tarpeet sekä hyväksytyn yleiskaavan ma-1-kaavamääräys. Erityisesti rakennusten korkeusasemaan ja myös rakennuskorkeuteen sekä rakennuspaikan kelvollisuuteen tulvan vaaran kannalta tulee kiinnittää huomiota.

Turun museokeskus toteaa lausuntonaan, että suunniteltujen rakennusten tulee olla kooltaan, muodoltaan ja ominaispiirteiltään sellaisia, että ne sopivat luontevasti kyseiseen merenrantaympäristöön.

Hakijat ovat esittäneet kolmea eri vaihtoehtoa rakennusten sijainniksi. Kaikki kolme vaihtoehtoa esitellään tässä päätöksen perusteluissa koska naapurit ovat muistuttaneet kaikista kolmesta vaihtoehdosta ja muistutukset tukeutuvat toisiinsa.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa (vaihtoehto 1, asemapiirros päivätty 5.4.2021) asuinrakennus on sijoitettu kiinteistön yläosaan rinteeseen, noin 150 m:n päähän rantaviivasta ja ateljee/rantatupa on sijoitettu kiinteistön etelälaitaan noin 25 metrin etäisyydelle rantaviivasta. Rakennusten keskinäinen etäisyys toisistaan on noin 180 m. Kun otetaan huomioon ateljee/rantatuvan sijoittuminen tilan asuinrakennukseen nähden, kysymyksessä ei ole asuinrakennuksen kanssa samaan pihapiiriin kuuluvasta talousrakennuksesta, tilalle muodostuisi kaksi rakennuspaikkaa. Ateljee/rantatupa sijoittuu tilalla maakuntakaavassa V virkistysalueeksi osoitetun ranta-alueen kohdalle.

Hakijat ovat esittäneet toisen vaihtoehdon (vaihtoehto 2, asemapiirros päivätty 3.11.2021). Vaihtoehto 2:ssa rantasaunan koko on pienentynyt 25 k-m²:öön ateljee/rantatuvan koko on kasvanut 125 k-m²:öön ja asuinrakennuksen koko on pysynyt samana, kaksiasuntoisena, 400 k-m². Kaavan mukaiselle M-1 rakennuspaikalle saa rakentaa yhden enintään kaksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrosala saa olla enintään 400 k-m², sekä lisäksi talousrakennuksia enintään 150 k-m². Vaihtoehto 2:n asemapiirustuksessa asuinrakennuksen paikka on muutettu tilan etelälaitaan noin 40 m:n etäisyydelle ateljee/rantatuvasta samalle kalliorinteelle. Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa rakennuspaikka sijoittuu rannan puolelle osoitetulle virkistysalueelle (V). Ely-keskus ei puolla rakentamista V alueelle.

Hakijat ovat esittäneet myös kolmannen vaihtoehdon (vaihtoehto 3, asemapiirros päivätty 5.2.2022), jonka mukaan hakijat haluavat hakemuksen nyt käsiteltävän. Vaihtoehto 3:ssa rantasaunan koko (25 k-m²) ja sijainti on pysynyt samana kuin vaihtoehto 2:ssa. Saunarakennus ja venevaja ovat rannan tuntumassa tulvavaara-alueella. Tulvavaara-alueelle rakentaminen on rakennusluvassa ratkaistava rakennustekninen ja maisematyöluvallista harkintaa edellyttävä toimenpide. Asuinrakennuksen kerrosala on pienentynyt rakennusjärjestyksen sallimaksi 300 k-m² ja sijainti on sama kuin vaihtoehto 1:ssä. Ateljeen (75 k-m²) sijainti on pysynyt samana kaikissa kolmessa vaihtoehdossa. Ateljeen kanssa samalle rakennuspaikan etelärajalle sijoittuvaan reunaan on esitetty aittarakennusta (50 k-m²). Kun otetaan huomioon ateljeen ja aitan sijoittuminen tilan asuinrakennukseen nähden, kysymyksessä ei ole asuinrakennuksen kanssa samaan pihapiiriin kuuluvasta talousrakennuksesta, tilalle muodostuisi kaksi rakennuspaikkaa. Ateljee sekä aitta sijoittuu tilalla maakuntakaavassa V virkistysalueeksi osoitetun ranta-alueen kohdalle. Ely-keskus ei puolla rakentamista V alueelle. Edellä esitetyn perusteella hakemusta esitetään hylättäväksi aitta- ja ateljeerakennuksen osalta, mutta hyväksyttäväksi muilta osin. Mikäli aitta- ja ateljeerakennus jätetään toteuttamatta, maakuntakaavassa virkistysalueeksi merkitty osa tilasta jää rakentamatta ja vapaa yhteys rantaan on mahdollinen.

Rakennuspaikka tullaan liittämään kaupungin vesijohtoon ja osuuskunnan viemäriin.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy (kantatilaselvitykseen perustuva rakennusoikeus). Hakemuksen mukainen poikkeaminen ei hyväksytyiltä osin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1Asemapiirros 5.2.2022

Oheismateriaali 1Asemapiirros (1) 5.4.2021

Oheismateriaali 2Asemapiirros (2) 3.11.2021

Oheismateriaali 3Sijaintikartta

Oheismateriaali 4Muistutukset

Oheismateriaali 5Vastineet muistutuksiin

Oheismateriaali 6ELY-keskuksen lausunto 20.9.2021

Oheismateriaali 7Turun museokeskuksen lausunto 20.10.2021

Oheismateriaali 8Hakijan täsmennys päätösesitykseen 13.4.2022

Karttalinkki

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä hakemuksen asuinrakennuksen, saunan ja venevajan osalta.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä hakemuksen ateljee- ja aittarakennuksen osalta.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 950 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ålandin Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 215

Pöydältä 17.5.2022 § 196

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvXXXXX
tpvXXXXX
tpvXXXXX


Liitteet:

Kylk § 196
Liite 1:Asemapiirros 5.2.2022