Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19317.05.20223

9433-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Herttuankulman linnakortteli (16/2022)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Herttuankulman linnakorttelin asemakaavan tavoitteiden hyväksymistä. Asemakaavanmuutos perustuu joulukuussa 2020 myönnettyyn poikkeamispäätökseen. Asemakaava valmistellaan vaikutuksiltaan vähäisenä.

Kylk § 193

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie 12.5.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan vähäinen asemakaavanmuutos Sataman (061) kaupunginosan korttelin 20 tonteille 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 14 osoitteessa Nosturinkatu 6, sekä Amtmanninkadun, Kreivinaukion ja Turnajaispolun yleisille alueille. Työnimeltään kaavanmuutos on Herttuankulman linnakortteli. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Iiris Talvitie.

Herttuankulman asemakaava-alueen korttelille 20 on myönnetty poikkeamispäätös (853-2020-664, 30.12.2020) kymmenen asuinkerrostalon ja pihakannen muodostamalle kokonaisuudelle. Päätöksessä oli edellytetty, että asemakaava tulee muuttaa ja kaavan valmistelusopimus allekirjoittaa ennen ensimmäisen rakennusluvan myöntämistä. Kiinteistö Oy Herttuankulma ja Ålandsbanken ovat 10.6.2021 jättäneet kaupungille aloitteen asemakaavan muuttamisesta. Aloitteessa esitetään asemakaavan muuttamista em. poikkeamispäätöksen mukaiseksi tonttijaolla täydennettynä. Sopimus kaavan valmistelutyöstä on allekirjoitettu 28.9.2021.

Kaavan tavoitteet

Tavoitteena on muuttaa Herttuankulman asemakaava-alueen korttelin 20 asemakaavaa 30.12.2020 myönnetyn poikkeamispäätöksen mukaiseksi täydennettynä tonttijaolla.

Asemakaavanmuutoksen tavoite perustuu maanomistajan suunnitelmaan, jossa pysäköinti on sijoitettu pääosin pihakannen alle. Siten kortteli voidaan toteuttaa yhtenä kokonaisuutena ilman voimassa olevan asemakaavan mukaista nelikerroksista pysäköintitaloa korttelin pohjoisreunalla. Osa pysäköinnistä tuodaan pihakannen päälle autokatoksiin. Pysäköinnin vienti suurimmalta osin kannen alle mahdollistaa yhtenäisemmän virkistystoimille osoitetun sisäpihan korttelin asukkaiden käyttöön. Korttelin tasakokoisemmat rakennusmassat mahdollistavat Herttuankulmalle jo ominaiset rakennusten korkeusvaihtelut. Se helpottaa myös yhteistilojen rakentamista kattokerroksiin tai pihakannen kerrokseen yhteisen sisäpihan suuntaan. Korttelikokonaisuuden yhtenäisyyttä rikotaan vaihtelevilla julkisivuilla sekä katutason elävöityksellä.

Poikkeamispäätöksen mukainen rakentaminen edellyttää asemakaavan muuttamista niin, että koko kortteli muodostaa yhden korttelialueen ajantasa-asemakaavan neljän korttelialueen sijaan. Tämä korttelialue on sitten mahdollista jakaa tonteiksi 3d-tonttijaolla.

Rakennusoikeus ei muutu ja sitä ei kasvateta ajantasaisesta asemakaavasta.

Asemakaavanmuutoksen mukainen rakentaminen on aloitettu poikkeamispäätöksen mukaisesti korttelin kahdelle tontille.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Herttuankulman linnakortteli

Oheismateriaali 2Havainnekuvat kaavanmuutoksen suunnitelmasta

Oheismateriaali 3Asemakaava-aloite 10.6.2021

Oheismateriaali 4Poikkeamispäätös 30.12.2020 § 118

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Herttuankulman linnakortteli.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus