Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20217.05.202213

1593-2022 (03 06 02)

Oikaisuvaatimus koskien kaupunkiympäristöjohtajan päätöstä 23.3.2022 § 96

Tiivistelmä:

Turun kaupungille on tehty oikaisuvaatimus kaupunkiympäristöjohtajan päätöksestä 23.3.2022 § 96, jolla kaupungille ajoneuvovahingosta esitetty 296,65 euron määräinen korvausvaatimus on hylätty kokonaisuudessaan. Oikaisuvaatimuksella vaaditaan kyseisen kaupunkiympäristöjohtajan päätöksen muuttamista siten, että vaatimus kokonaisuudessaan hyväksytään. Konsernihallinnon lakipalvelut katsoo, että korvauksen suorittaminen kyseisessä tapauksessa on jossakin määrin tulkinnanvaraista mutta korvauksen suorittamista puoltavia seikkoja on olemassa. Näin ollen lakipalvelut katsoo, että oikaisuvaatimuksessa esitetty vaatimus voitaisiin hyväksyä.

Kylk § 202

Konsernihallinnon lakipalvelut, lakimies Jukka Jyrkinen 10.5.2022:

Hakija (jälj. myös korvauksenhakija tai oikaisuvaatimuksen tekijä) on vaatinut Turun kaupungilta vahingonkorvausta omistamansa vuosimallia 2012 olevan auton vahingoittumisesta 9.1.2022 noin klo 18.00 Turussa Varnankadulla auton vasemman etupyörän pudotessa kadulla olleeseen kuoppaan samalla aiheuttaen sen, että auton vasen etujousi oli mennyt poikki. Hakijan mukaan Varnankadulla oli ollut jään ja lumen muodostamia suuria epätasaisuuksia ja hänen ajonopeutensa oli ollut noin 20-30 km/h. Vahingon aiheuttanut kuoppa oli hakijan mukaan ollut noin 10-15 cm syvä ja sen pohjalta oli paljastunut katukaivon kansi, jonka päältä jää ja lumi oli osittain sulanut. Hakijan kertoman mukaan katua ei oltu aurattu eikä tasohöylätty. Kyseisen vahingon korjaaminen on tullut maksamaan 296,65 euroa (sis. alv. 24 %), jonka hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan. Korvaushakemuksen liitteenä on ollut Veljekset Laakkonen Oy:n lasku päivältä 25.1.2022, joka todentaa kyseisen korjauskustannuksen.  Kaupunkiympäristöjohtaja on hylännyt korvausvaatimuksen kokonaisuudessaan päätöksellään 23.3.2022 § 96, johon korvauksenhakija vaatii muutosta kaupungille jättämällään 7.4.2022 päivätyllä oikaisuvaatimuksella. 

Oikaisuvaatimuksen tekijä on oikaisuvaatimuksessaan uudistanut aikaisemmin tekemänsä korvausvaatimuksen, joka on määrältään 296,65 euroa. Oikaisuvaatimuksessa katsotaan, että kadun ajoradan kunnossapito kuuluu kunnalle eli tässä tapauksessa Turun kaupungille ja että talvikunnossapito käsittää lumen ja jään poistamisen kadulta sekä kadun pinnan tasaisena pitämisen. Korvauksenhakija katsoo, että hänen autonsa rikkoutuminen on johtunut Varnankadun kunnossapidon laiminlyönnistä. Korvauksenhakijan mukaan Varnankadulla on vahinkohetkellä ollut noin 10-20 cm:n paksuinen jääkerrostuma, jossa on ollut syviä 10-20 cm korkuisia kuoppia ja ajouria, minkä lisäksi vahinkohetkellä on satanut lunta, mikä on peittänyt ajoradan jääkerrostuman epätasaisuudet ja näkyvyyden. Korvauksenhakijan mukaan vahinkopaikalla ei ole ollut liikennemerkkiä varoittamassa huonokuntoisesta ajoradasta.

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kadun kunnossapito käsittää myös talvikunnossapidon, kuten lumen ja jään poistamisen sekä kadun pinnan tasaisena pitämisen.  

Kaupungin vastuu kadun kunnossapitäjänä määräytyy vahingonkorvauslain mukaisena tuottamusvastuuna (vahingonkorvauslaki 2 luku 1 §) eikä vastuu ole ns. ankaraa tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti) riippumatonta vastuuta. Kaupungilla ei ole korvausvastuuta, jos vahinkotapahtuma on ollut ennalta-arvaamaton ja kun kadun kunnossapitotoimenpiteissä ei ole virhettä, huolimattomuutta tai laiminlyöntiä.

Tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän yleisenä velvollisuutena on noudattaa liikenteessä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Varnankadun ajoradan kunnossapitovastuu kuuluu Turun kaupungille. Vahinkopaikan kunnossapitotyöt on kaupungin urakoitsijana suorittanut Kuntec Oy. Urakoitsijan antaman selvityksen mukaan ennen kyseistä vahinkotapahtumaa Varnankatu oli aurattu 25.12.2021 klo 18.37 eikä polanteen poistoa ennen vahinkotapahtumaa ollut vielä tehty. Varnankatu on hiljainen sivukatu ja kuuluu kunnossapitoluokkaan III, jolla kaupungin urakoitsijalle asettamana kunnossapitovaatimuksena on, että ajoradan tulee aina olla henkilöautolla ajettavassa kunnossa. Kunnossapitoluokan III kadulla kaupungin urakoitsijan tulee tasata ajorata ja poistaa polanteet siinä vaiheessa, kun ajoradan urasyvyys ylittää viisi senttimetriä.

Vahingon syynä on ollut yllättävä kuoppa, joka on syntynyt ilmeisestikin viemärikannen lämpövaikutuksen vuoksi. Vahingon syy on siten ollut osittain yllättävä ja ennalta-arvaamaton. Urakoitsijan antaman selvityksen mukaan Varnankadulla ei kuitenkaan ollut ennen kyseistä vahinkotapahtumaa ryhdytty polanteen poistoon ja tasoittamiseen, vaikka polanne on ollut paksu, kuten korvauksenhakija asiaa kuvaa. Paksu polanne syntyy hitaasti pikkuhiljaa ja synnyttää vaihtelevissa sääolosuhteissa otolliset olosuhteet kuoppien syntymiselle ja sitä kautta vahinkojen syntymiselle tienkäyttäjille, mikä on jossakin määrin ennalta-arvattavissa oleva seikka. Polanteen muodostuminen on mahdollista todentaa muiden kadun kunnossapitotöiden, kuten kadun aurauksen yhteydessä. Näin ollen oikaisuvaatimuksen tekijän vahinko ei ole ollut kaupungille täysin ennalta-arvaamaton. Korvauksenhakijan vahinko olisi ollut vältettävissä tehokkaalla polanteen poistolla ja tasauksella. Näin ollen kaupungin voidaan katsoa olevan korvausvastuussa oikaisuvaatimuksen tekijän vahingosta.

Korvauksenhakijan auto on ollut vahinkohetkellä noin kymmenen vuoden ikäinen. Tavanomaisesti auton jouset kuitenkin kestävät auton koko taloudellisen käyttöiän. Yhden jousen uusiminen ei merkittävästi paranna auton arvoa tai sen kuntoa. Merkittävä osa korvauksenhakijan vaatimuksesta käsittää myös korjauksesta aiheutuneen työn kustannuksia. Korvauksenhakijan korvausvaatimus on määrältään toteutuneiden korjauskustannusten suuruinen ja kohtuullinen sekä siten kokonaisuudessaan määrältään hyväksyttävissä.

Edellä esitetyillä perusteilla kaupunkiympäristölautakunta päättänee hyväksyä kysymyksessä olevan hakijan oikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan.  

Liite 1Oikaisuvaatimus 7.4.2022

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristöjohtajan päätös 23.3.2022 § 96

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että Turun kaupunki hyväksyy kokonaisuudessaan hakijan kaupunkiympäristöjohtajan päätöstä 23.3.2022 § 96 koskevan oikaisuvaatimuksen ja suorittaa hänelle vahingonkorvauksena 296,65 euroa (sis. alv. 24 %) hänen autonsa vahingoittumisesta 9.1.2022 Varnankadulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Kylk § 202
Liite 1:Oikaisuvaatimus 7.4.2022