Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19417.05.20224

14016-2021 (00 04 02, 00 01 05)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Malminkatu (13/2022)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle tuodaan tiedoksi Malminkadun asemakaavanmuutoksen tavoitteet, jotka perustuvat kaupunginhallituksen 29.11.2021 hyväksymään kumppanuussopimukseen.

Kylk § 194

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 6.5.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos IX kaupunginosaan kortteliin 11, osalle Tallimäenpuistoa, Hansapuistikkoon sekä osille Puutarhakatua, Malminkatua ja Hansakatua. Työnimeltään kaavanmuutos on Malminkatu. Kaavan laadinnasta vastaavat kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström ja Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavamuutoksen taustalla on yksityisen kiinteistönomistajan Malminkatu 5 Oy:n aloite. Juhana Herttuan koulurakennus suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuussa 2020. Korvaavat koulutilat on päätetty sijoittaa rakennettavaan Linnakaupungin monitoimitaloon, joka vapauttaa nykyisen Juhana Herttuan koulun kiinteistön jatkokehitykseen.

Kohteen kehittämiseksi on laadittu Turun kaupungin ja Malminkatu 5 Oy:n välillä kumppanuussopimus, jonka tavoitteena on tutkia yhteistyössä alueelle uutta maankäyttöratkaisua yhtenä kokonaisuutena ilman maanomistus- ja kiinteistörajoja, samalla vaarantamatta alueen erityisiä kaupunkikuvallisia, maisemallisia, kulttuurihistoriallisia ja luontoarvoja sekä huomioiden hanketaloudellinen toteuttamiskelpoisuus.

Kaavatyön yhteydessä tutkitaan vaihtoehtoisia maankäyttöratkaisuja, joista yhtenä toimii Schauman Arkkitehtien laatima ”Arkipelagi visio” -viitesuunnitelma ja toisena ratkaisu, jossa alueella sijaitsevat rakennukset säilytettäisiin kokonaan tai osittain osana uudisrakentamista. Luontoarvoiltaan merkittävä lounaisrinne säilytetään puistoalueena.

Tavoitteena on, että asemakaavaehdotus viedään kaupunginvaltuuston käsittelyyn 31.12.2023 mennessä ja että alue tullaan pääosin toteuttamaan kumppanuussopimuksen osapuolten toimesta.

Edellä olevat asemakaavan tavoitteet perustuvat kaupunginhallituksen 29.11.2021 § 545 hyväksymään kumppanuussopimukseen.

Malminkadun ja Puutarhakadun kulmassa sijaitsevalle kioskille on 27.1.2022 myönnetty poikkeamispäätös kymmeneksi vuodeksi, jonka mukaan olevan kioskirakennuksen voi joko peruskorjata tai vaihtoehtoisesti korvata uudella rakennuksella. Tavoitteena on kioskitoiminnan säilyttäminen alueen lounaiskulmassa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Malminkatu

Oheismateriaali 2Kumppanuussopimus

Oheismateriaali 3Visio Arkepelagi

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman Malminkatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus