Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20417.05.202215

3163-2022 (10 03 01)

Koivumäenkadun katusuunnitelma (Teräsrautela)

Tiivistelmä: -

Kylk § 204

Kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Anu Kinnari 2.5.2022:

Nykyisellään Koivumäenkatu on asfaltoitu Vilkastuksenkadun liittymästä vajaan 40 metrin matkalta. Muutoin Koivumäenkatu on nykyisellään sorapintainen väylä. Koivumäenkadun leveys vaihtelee 4,25 ja 5,50 metrin välillä. Kadun pintakuivatusjärjestelmässä on puutteita, jonka johdosta sateella kadun pinta menee huonoon kuntoon ja urautuu hulevesistä. Lisäksi rankkasateilla huleveden johtuminen kadulta tonteille on mahdollista. Kadun liikenne on läheisten kiinteistöjen tonttiliikennettä.

Kadun saneeraus on käynnistetty runsaan kunnossapitotarpeen sekä kuivatuksen parantamisen takia. Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitotoimenpiteillä ja asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnitelma

Koivumäenkatu sijoittuu asemakaavan mukaiselle katualueelle. Kadun korkeusasema on suunniteltu siten, että korkeudet katualueen rajalla muuttuvat mahdollisimman vähän ja nykyiset tonttiliittymät ovat sovitettavissa suunniteltuun katuun.

Koivumäenkadun kunnon parantamiseksi, kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katu on suunniteltu päällystettäväksi asfaltilla. Asfaltin leveys on 5,00 metriä. Kadulle asennetaan 8 cm korkea reunakivi kadun pohjoispuolen reunaan ja tonttien 10 ja 13 kohdalle molemmin puolin katua loppuun saakka.

Katualueen kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä, uusilla hulevesikaivoilla sekä parantamalla kadun kaltevuuksia. Uudet hulevesikaivot liitetään nykyiseen hulevesiviemäriverkostoon.

Katuvalaistus uusitaan.

Kustannukset 

Koivumäenkadun rakentamisen rakennusosatasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 48 000 euroa. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 115,9 (2015=100). Kustannusarvio sisältää infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Koivumäenkadun katusuunnitelma on ollut nähtävillä 28.3.- 11.4.2022 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana suunnitelmaan saapui 1 muistutus.

Koivumäenkadun asukas toivoi muistutuksessa, että hanke toteutuisi suunnitelman mukaisesti niin, että hulevedet eivät kulkeudu heidän eikä naapurin tontille. Nykyisellään muistuttajan tontille kulkeutuu hulevettä kuormittaen kiinteistöä. Muistutuksessaan asukas lisäksi mainitsi heidän tonttinsa edessä kadun reunassa sijaitsevasta tammesta. Tammen juuri on rikkonut heidän viemärinsä. Tämän korjaamiseksi vaurioitunut viemärinkohta täytyy kaivaa esille ja tehdä tarvittavat toimenpiteet, joista muistuttaja kirjoittaa. Asukas huomauttaa, että viemärin korjaus toimenpide kannattaa tehdä ehdottomasti ennen kadun asfaltointia.

Vastine muistutukseen

Katusuunnitemassa on kiinnitetty huomiota hulevesien hallintaan. Suunnitelmassa katualueen kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä ja kadun sivukaltevuuksia muokkaamalla. Näin saadaan hallitusti ohjattua hulevedet suunniteltuihin hulevesikaivoihin. Muistuttajan tontin kohdalla reunakivi ja hulevesikaivo ovat kadun vastakkaisella reunalla. Kadun sivukaltevuus tässä kohtaa on käännetty kohti reunakiveä, joten hulevedet ohjautuvat pois päin tontilta kohti reunakivilinjaa ja suunniteltuihin hulevesikaivoihin. Tonttiviemärin korjauksesta tulee olla yhteydessä Turun Vesihuoltoon. Tammi on suunniteltu säilytettävän.

Liite 1Koivumäenkatu katusuunnitelma K2752 004 pvm. 21.3.2022

Oheismateriaali 1Muistutus

Karttalinkki

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Koivumäenkadun katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 204
Liite 1:Koivumäenkatu katusuunnitelma K2752 004 pvm. 21.3.2022