Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17326.04.20229

4053-2022 (08 00 00)

Vakka-Suomentien, Lukoilantien ja Kustavintien nopeusrajoituksen alentaminen 40:een km/h

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että Vakka-Suomentien, Lukoilantien ja Kustavintien nopeusrajoitukset alennetaan 40 kilometriin tunnissa. Alemmilla ajonopeuksilla liikenneonnettomuuksia sattuu vähemmän ja niiden seuraukset ovat lievempiä. Liikenteen nopeuksien alentaminen vähentää myös melua ja parantaa katuympäristön viihtyisyyttä.

Kylk § 173

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola 19.4.2022:

Valtakunnallisesti kaupunkiliikenteessä tapahtuu suuri osa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden henkilövahinkoihin johtavista onnettomuuksista. Turussa on viisivuotiskaudella 2015–2018 tapahtunut vuosittain keskimäärin liki 200 henkilövahinkoa liikenteessä. Noin 35 % henkilövahingoista on sattunut jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Vuonna 2017 Turussa loukkaantui liikenteessä 97 henkilöä 100 000 asukasta kohti, mikä on hieman enemmän kuin Suomen muissa suurissa kaupungeissa.

Ajonopeus vaikuttaa sekä onnettomuuksien määrään että niiden seurausten vakavuuteen. Ajonopeuden alentuessa autoilijoiden herkkyys noudattaa suojateiden kohdalla väistämissääntöjä myös paranee. Tämä lisää jalankulun miellyttävyyttä ja turvallisuutta.

Vakka-Suomentien, Ruohonpäänkadun ja Ruohonpääntien risteyksessä huonot näkemät aiheuttavat myös autojen välisille risteämisille turvallisuusongelman. Vakka-Suomentien nopeustason alentaminen parantaa turvallisuutta tältäkin osin.

Ajonopeudella on vaikutuksia myös liikenteen aiheuttamaan meluun. Ajoneuvon liikkumisesta aiheutuva melu voidaan jakaa moottorista ja voimansiirrosta aiheutuvaan meluun ja rengasmeluun. Edellinen on vallitseva noin 50 km/h nopeuteen asti. Sitä suuremmilla nopeuksilla rengasmelu on vallitsevaa. Korvin kuultavan melun määrä kaksinkertaistuu, kun kevyiden autojen eli henkilö- ja pakettiautojen nopeus kasvaa noin 45 km/h:stä 60 km/h:in. Nopeustason alentaminen on siis myös meluntorjuntakeino.

Vakka-Suomentien nopeusrajoitus on nykyisin 50 km/h lukuunottamatta Nuppulantien ja Pirttilähteentien välistä osuutta, jolla on jo 40 km/h nopeusrajoitus. Nykyisellä 50 km/h rajoitusalueella on useita suojateitä esim. Kähärin koulun läheisyydessä. Nopeusrajoituksen alentamista ja yhdenmukaistamista koko Vakka-Suomentien osalta tukee edellisten seikkojen lisäksi Pukkilan asemakaava-alueen toteutuminen. Vakka-Suomentien liikennemäärä kasvaa ja kadun ylitystarve lisääntyy mm. Kähärin koululle suuntautuvien matkojen myötä. Lukoilantien ja Kustavintien nopeusrajoitusten alentaminen myös 40 km/h tasoon perustuu myös edellä mainittuihin seikkoihin ja luo alueen kokoojakaduille yhtenäisen nopeusrajoitusjärjestelmän.

Liite 1Suunnitelmaotteet ehdotettavista nopeusrajoitusmuutoksista, pvm. 7.5.2021

Oheismateriaali 1Yleiskartta nopeusrajoitusmuutoksesta

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Vakka-Suomentien, Lukoilantien ja Kustavintien nopeusrajoituksen alentamisen 40:een km/h liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito


Liitteet:

Kylk § 173
Liite 1:Suunnitelmaotteet ehdotettavista nopeusrajoitusmuutoksista, pvm. 7.5.2021