Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta16826.04.20223

10695-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Wäinö Aaltosen museo (17/2022)

Tiivistelmä: -

Kylk § 168

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Paula Aantaa 20.4.2022:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos III kaupunginosan kortteleille 3 ja 16 sekä osalle Urheilupuisto-nimistä puistoaluetta osoitteessa Itäinen Rantakatu 38 ja Paavo Nurmen puistotie 3. Työnimeltään kaavanmuutos on Wäinö Aaltosen museo. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Paula Aantaa.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa Wäinö Aaltosen museon laajentaminen ja lastaustilan rakentaminen turvallisen teoskuljetuksen takaamiseksi 18.6.2018 hyväksytyn tilatarveselvityksen ja 23.3.2022 valmistuneen hankesuunnitelman mukaisesti.

Wäinö Aaltosen museon tilatarveselvitystyöryhmä tunnisti merkittäviä toiminnallisia tilatarpeita liittyen mm. teoskuljetusten turvaamiseen, esineturvallisuuteen, sosiaalitilojen puutteeseen ja esteettömyyteen. Samalla, kun kohde peruskorjataan, on järkevää tehdä taidekuljetuksille toimiva reitti ja lastaustila. Taidekuljetusten järjestäminen lastaustiloineen edellyttää tontin laajentamista puiston suuntaan, myös korttelin 16 tontin 9001 puolelle. Hankesuunnitelman mukaisen laajennuksen koko olisi noin 1340 k-m2 ja sen paikalta purettaisiin vanha asuntorakennus.

Kaavaprosessissa selvitetään museon suojelutarve ja laajennusosan soveltuminen arvokkaaseen ympäristöön. Itäisen Rantakadun ja Myllyahteen kulmaan tutkitaan aktiivista ja monipuolista käyttöä ennen mahdollista museon lisälaajennusta. Osoitteessa Paavo Nurmen puistotie 3 sijaitseva tontti kaavoitetaan lähtökohtaisesti puistoksi pois lukien museolaajennuksen huoltoreitin tarve. Lisäksi alueelle on tarve sijoittaa musiikkitaloa ja jokirantaa palveleva muuntamo.

Museon peruskorjauksen ja laajennuksen toteuttamisen aikataulutavoite on vuosina 2024-2026.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet noudattavat kaupunkiympäristölautakunnan päätöstä 8.3.2022 § 106.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Wäinö Aaltosen museo

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä edellä kuvatut asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Wäinö Aaltosen museo.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus