Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17826.04.20221

1730-2022 (02 02 02)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2022 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Kylk § 178

Yhteiset palvelut, talouspalvelut, talouspäällikkö Johanna Korpikoski ja kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 21.4.2022:

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös. Osavuosikatsauksissa raportoidaan arviot kaupunginvaltuuston sitoviksi vahvistamien tavoitteiden ja talousarviolausekkeiden toteutumisesta tilikausittain.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2022 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. - 31.3.2022.

 

Toimintasuunnitelmien noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevien määräysten (kh 20.12.2021 § 580) mukaan kaupunginhallitukselle annettava ensimmäinen ja kolmas osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä henkilöstötavoitteiden toteutumisen. Lisäksi raportoidaan hankkeiden kustannusarviomuutokset ja vaikutukset vuositason rahoitukseen.

 

Käyttötalous

 

Kaupunkiympäristö tulee tämänhetkisen ennusteen mukaan ylittämään sille asetetun suunnitteluluvun 4,1 milj. eurolla ennusteen ollessa -43,0 milj. euroa (TA -38,9 milj. euroa).

 

Nyt käsiteltävänä olevassa vuoden 2022 ensimmäisessä osavuosikatsauksessa talouden toteutumiseen ennustetut muutokset ovat seuraavat:

 

Kaupunkiympäristön toimintatuottojen ennustetaan alittavan talousarvion 1,9 milj. eurolla ennusteen ollessa 71,7 milj. euroa (TA 73,6 milj. euroa). Merkittävin poikkeama:

 

- Liikkumispalvelut/ Seudullinen joukkoliikenne: Joukkoliikenteen toimintatuottojen ennustetaan alittavan budjetin 2,0 milj. eurolla ennusteen ollessa 32,7 milj. euroa (TA 34,7 milj. euroa).

 

Kaupunkiympäristön toimintakulujen tason ennustetaan ylittävän talousarvion 2,2 milj. eurolla ennusteen ollessa 116,3 milj. euroa (TA 114,1 milj. euroa). Merkittävimmät poikkeamat:

 

- Kaupunkirakentaminen: Palvelujen ostojen lisäys 0,7 milj. euroa (lumenkuljetus, ta-muutos ovk2/2022) ja 0,25 milj euroa (toteutussuunnittelu, ta-muutos ovk2/2022), ja

 

- Seudullinen joukkoliikenne: Toimintamenojen ylitys 1,0 milj. euroa (TA 57,4 milj. euroa).

 

- henkilöstömenot: Kaupunkiympäristön henkilöstökulujen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 21,4 milj. euroa). Kaupunkiympäristötön palvelukokonaisuuden arvioitu henkilötyövuosien käyttö on maaliskuun raportointihetkellä talousarvion mukainen 357,0.

 

Lautakuntakohtaisten suunnittelulukujen toteumaennusteet ovat seuraavat:

 

- kaupunkiympäristölautakunta -17,2 milj. euroa (TA -16,1 milj. euroa),

- Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta -25,7 milj. euroa (TA -22,7 milj. euroa),

- rakennus- ja lupalautakunta -0,1 milj. euroa (TA -0,1 milj. euroa), ja

- Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta 0 milj. euroa (TA 0 milj. euroa).

 

Talouden ja toiminnan toteutuminen sekä työvoiman käyttö on esitetty liitteessä 1 Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 3 2022.

 

Talousarviolausekkeiden ja sopeuttamisohjelman toimenpiteiden tilanne

 

Vuoden 2020 talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginvaltuusto hyväksyi sopeuttamisohjelman toimenpiteet, joiden avulla pyritään tasapainottamaan taloudellista asemaa taloussuunnitelmakauden aikana. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden 27 toimenpiteellä haetaan 6,2 milj. euron sopeuttamista vuosina 2020-2023. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on edistänyt sopeuttamistoimenpiteitä aktiivisesti ja toteuttaminen etenee pääosin suunnitellusti.

 

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle asetettujen 16 talousarviolausekkeen toteutus on edennyt pääosin suunnitelmien mukaisesti. Tässä kohtaa vuotta ennustetaan, että lausekkeet toteutuvat suunnitellusti vuoden 2022 aikana.

 

Toimenpiteiden tilanteesta raportoidaan osavuosikatsausten (liite 6) ja tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvaukset ja pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuskustannukset

 

Kaupunkiympäristön omien investointien ennustetaan toteutuvan 0,1 milj. euroa alle talousarvion (TA 0,9 milj. euroa). Joukkoliikenteen investointien ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 0,5 milj. euroa).

 

Kaupunginhallituksen palvelutilaus pitää sisällään maaomaisuuden, tilaomaisuuden ja infraomaisuuden toteutusta varten talousarviomäärärahan kohdistamisen kaupunginhallituksen omaisuudenhallinnan tulosyksiköiltä (1602 KH/Maaomaisuus, 1603 KH/Tilaomaisuus, 1604 KH/Infraomaisuus) kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa edellä mainittujen kokonaisuuksien toteutuksesta ja raportoinnista.

 

Kaupunkiympäristön rakennuttamisen, toimitilojen rakennuttamisen sekä kiinteän omaisuuden hankintojen (kh-omaisuusyksikkö) investointimäärärahojen (TAM 136,9 milj. euroa) ennustetaan toteutuvan noin 22,5 milj. euroa talousarviota pienempänä. Kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointihankkeiden ennustettu toteuma on 70,4 milj. euroa (TA 89,8 milj. euroa) ja toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste on 40,5 milj. euroa (TA 43,6 milj. euroa). Kiinteän omaisuuden hankintojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 3,5 milj. euroa).

 

Liitteissä 2 ja 3 on raportoitu kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointiohjelmien maaliskuun lopun tilanne kohdekohtaisesti.

 

Tarvittavat hankkeiden kustannusarvio- ja aikataulumuutokset sekä vaikutuk-set vuositason rahoitukseen raportoidaan ja tuodaan kaupunginhallitukselle

osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä. Liitteissä 4 ja 5 on esitetty kaupunginhallitukseen nähden sitovien investointiohjelman tasojen poikkeamat vuositason rahoituksessa, kustannusarvioissa ja aikatauluissa.

 

Ukrainan sodan aiheuttamaan häiriötilanteeseen liittyen on kaupunginhaliitus hyväksynyt hankintoja ja hankintasopimuksia koskevat yleiset linjaukset sekä urakoita ja tavara- ja palveluhankintoja koskevat toimintatapaohjeet (kh 4.4.2022 § 166).

 

Kaupunkiympäristön rakennuttamisen investointihankkeiden ennustettu toteuma on 70,4 milj. euroa (TA 89,8 milj. euroa). Kärkihankkeiden osalta määrärahoja arvioidaan jäävän käyttämättä kuluvana vuonna 6,7 milj. euroa. Itäisen rantakadun pyöräteiden Manillalaiturin, Aurajoen rantaväylän Agricolankadun kohdalla ja Kulttuurijokilautan suunnitelmien valmistuminen on siirtynyt loppuvuoteen ja käyttämättä jäävät määrärahat siirtyvät vuodelle 2023 käytettäväksi. Kiinteistökehityskohteiden osalta määrärahoja arvioidaan jäävän käyttämättä 10,1 milj. euroa vuoden 2022 osalta. Kirstinpuiston, Herttuankulman, Pihlajaniemen ja Pukkilan toteuttamisen painopiste siirtyy arvioitua enemmän tuleville vuosille ja se huomioidaan vuoden 2023 talousarvion laadinnan yhteydessä. Maanläjitysalueet -kokonaisuuden määrärahasta jää käyttämättä 1,4 milj. euroa vuonna 2022, koska Lauttarannan läjitysalueen määrärahavaraus on arvioitu tämän vuoden tarvetta suuremmaksi. Liikenneverkon toimivuutta ja turvallisuutta parantaviin kohteisiin tulee lisätä 1,28 milj. euroa Riitasuonaukion toteuttamista varten. Tarvittava määrärahasiirto osoitetaan kiinteistökehityskohteiden kokonaisuudesta, jossa Karhunahteen kaava-alue (1,75 milj. euroa) jää kuluvana vuonna toteuttamatta kaavasta tehdyn valituksen vuoksi.

 

Toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste on 40,5 milj. euroa (TA 43,6 milj. euroa). Ukrainan sodan vaikutukset heijastuvat materiaalien saatavuuteen ja hintaan. Urakkahinnat ovat kohonneet ja osin tarjouksia ei saada lainkaan, koska tarjoajat eivät uskalla sitoutua hintoihin. Materiaalihinnat saattavat vaihdella muutaman tunnin aikavälillä urakoitsijoiden kertoman mukaan. Toimitilojen rakennuttamisen osalta osa hankkeista jää toteuttamatta, koska tarjouksia ei saada. Kilpailutuksia on vielä käynnissä ja käynnistymässä. Vastaavasti pyritään ennakoimaan ensi vuoden kohteita ja nostamaan uusia suunnittelukohteita työn alle. Tällä hetkellä ei ole tiedossa hankkeita, joissa raportoitavia kustannusylityksiä olisi muodostumassa, eikä kokonaisuus ole ylittymässä. Pienten hankkeiden rahan käyttö alittaa talousarvion 1,0 milj. eurolla (TAM 9 milj. euroa).

 

Vuoden 2022 maan myyntituloja ennustetaan tällä hetkellä toteutuvan 38,0 milj. euroa (TA 26,0 milj. euroa). Myyntituloissa on mukana Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehtaan rakennusten ja tontin kauppa, jotka kaupunki hankki perustettavan yhtiön lukuun joulukuussa 2021 ja joiden omistus siirtyi yhtiön perustamisen ja rahoitusjärjestelyjen jälkeen maaliskuussa 2022. Omistuksen siirrolla ei ollut tulosvaikutusta. Myyntivoittojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaan (TA 21,5 milj. euroa).

 

Maankäyttösopimustuloja ennustetaan kertyvän 8,6 milj. euroa (TA 11,5 milj. euroa). Vuonna 2021 maksetut maankäyttösopimuskorvaukset ylittivät viime vuoden talousarvion yli 20 milj. eurolla ja etupainotteisesti suoritetut maksut heijastuvat tämän vuoden maankäyttösopimuskorvauksien määrään.

 

Pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuskustannusten ennuste ylittyy 1,0 milj. eurolla talousarviosta (TA 2,4 milj. euroa). Ylitykseen sisältyy Topinojan ympäristövastuuvaraus 0,5 milj. euroa ja yleisten alueiden pilaantuneiden maiden puhdistuskulut, joista ei ole ollut etukäteistietoa maaperän mahdollisesta pilaantumisesta.

 

Esitettävä talousarviomuutos:

 

- kustannuspaikalle 16020 KH/Maaomaisuus esitetään lisättäväksi 0,5 milj. euroa Topinojan ympäristövastuuvarausta varten ja kustannuspaikalle 16040 KH/Infraomaisuus esitetään lisättäväksi 0,5 milj. euroa yleisten alueiden (kadut ja puistot) pilaantuneiden maiden puhdistuskuluihin, ja

 

- liikenneverkon toimivuutta ja turvallisuutta parantaviin kohteisiin esitetään lisättäväksi 1,28 milj. euroa Riitasuon aukion toteuttamista varten tulosyksikölle 1604 KH/Infraomaisuus budjettiprojektille I-1002-101434 budjetointi liikenteen toimivuus ja turvallisuus. Vastaavan suuruinen määrärahan vähennys osoitetaan kiinteistökehityskohteiden kokonaisuudesta budjettiprojektilta I-1002-101431 budjetointi kiinteistökehitys.

 

Yhteenveto

 

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus jää tämänhetkisen ennusteen perusteella sille asetetusta sitovasta tulostavoitteesta 4,1 milj. euroa. Kaupunkiympäristölautakunnan talouden toteumaennuste ylittää 1,1 milj. eurolla ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toteumaennuste 3,0 milj. eurolla valtuuston toimielimille hyväksymät suunnitteluluvut.

 

Kiinteistöjen myyntituloja ennustetaan toteutuvan 12 milj. euroa talousarviota enemmän (TA 26,0 miljoonaa euroa). Myyntivoittojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaan (TA 21,5 milj. euroa).

 

Maankäyttösopimustulojen määräksi ennustetaan 2,9 milj. euroa talousarviota vähemmän (TA 11,5 milj. euroa).

 

Kaupunkiympäristön ja toimitilojen rakennuttamisen investointien ennuste-taan toteutuvan 22,5 milj. euroa talousarviota pienempänä.

 

Kaupunkiympäristön omien investointien ennustetaan toteutuvan 0,1 milj. euroa alle talousarvion (TA 0,9 milj. euroa).

 

Suuri osa sopeuttamistoimenpiteistä on edennyt tavoitteiden mukaisesti, mutta osassa toimeenpano on viivästynyt. Talousarviolausekkeiden ennustetaan toteutuvan suunnitellusti vuoden 2022 aikana.

Liite 1                                  Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 3 2022

Liite 2                                  Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 03 2022

Liite 3                                  Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 03 2022

Liite 4                                  Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investoin-tien kohdekohtaiset perustelut 03 2022

Liite 5                                  Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2022

Liite 6                                  Talousarviolausekkeiden ja sopeuttamisohjelman toimenpiteiden tilanne kaupunkiympäristö 3 2022

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää:

 

- merkitä tiedoksi kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2022 ensimmäisen osavuosikatsauksen liitteineen ja lähettää ne kaupunginhallituksen käsiteltäväksi,

 

- esittää kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi liitteiden 4 ja 5 mukaiset kustannusarvio- ja vuosittaiset rahankäytön muutokset,

 

- esittää kaupunginhallitukselle Liikenneverkon toimivuutta ja turvallisuutta parantaviin kohteisiin lisättäväksi 1,28 milj. euroa Riitasuon aukion toteuttamista varten tulosyksikölle 1604 KH/Infraomaisuus budjettiprojektille I-1002-101434 budjetointi liikenteen toimivuus ja turvallisuus. Vastaavan suuruinen määrärahan vähennys osoitetaan kiinteistökehityskohteiden kokonaisuudesta budjettiprojektilta I-1002-101431 budjetointi kiinteistökehitys,

 

- esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle osoitettujen liitteen 6 mukaiset sopeuttamisohjelman ja talousarviolausekkeiden toimenpiteiden tilanteen 3 2022, ja

 

- esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kustannuspaikalle 16020 KH/Maaomaisuus lisättäväksi 0,5 milj. euroa Topinojan ympäristövastuuvarausta varten ja kustannuspaikalle 16040 KH/Infraomaisuus lisättäväksi 0,5 milj. euroa yleisten alueiden (kadut ja puistot) pilaantuneiden maiden puhdistuskuluihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi varapuheenjohtaja Hellsten.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kylk § 178
Liite 1:Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus 3 2022
Liite 2:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointiennuste 03 2022
Liite 3:Toimitilojen rakennuttaminen investointiennuste 03 2022
Liite 4:Kaupunkiympäristön rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2022
Liite 5:Toimitilojen rakennuttaminen investointien kohdekohtaiset perustelut 03 2022
Liite 6:Talousarviolausekkeiden ja sopeuttamisohjelman toimenpiteiden tilanne kaupunkiympäristö 3 2022