3631-2022

 

Sopimusehdot

 

 

VuokranantajaTurun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

VuokramiesSmoothie Heaven Oy

Y-tunnus 2347509-2

Kaivokatu 10 B

00100 Helsinki

 

Kaupungin päätösMaanhankintapäällikön päätöspöytäkirja .4.2022 §

 

 

Vuokrasopimuksen kohde

 

Kausimyyntipaikka B, Läntinen Rantakatu. Osoitettu tarkemmin sopimukseen liitetyssä piirroksessa.

 

Vuokra-aikaVuokra-aika on vuosien 2022 - 2026 kesäkaudet.

 

Kesäkausi käsittää 1.4. - 30.9. välisen ajan.

 

Kesäkauden ulkopuolella vuokra-aikaa voidaan pidentää erikseen haettaessa kuukauden pituisissa jaksoissa.

 

Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi jäljempänä määritellyin irtisanomisehdoin kuitenkin syyskuun 30. päivään 2026 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvun säännösten mukaisesti kausimyyntipaikaksi, jolle saa sijoittaa siirrettävän myyntipisteen.

 

Kausimyyntipaikan myyntituotteet ovat Jungle Juice Bar -konseptin smoothiet, mehut ja terveysshotit.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen takia mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokrasopimuksen ehdot

 

1.Vuokra

 

Perusvuokra on yhdeksäntuhattaviisisataa (9.500,00) euroa kesäkaudelta lisättynä kulloinkin voimassa olevalla arvonlisäverolla.

 

Kesäkauden ulkopuolisella ajalla vuokra on sata (100,00) euroa alkavalta kalenterikuukaudelta. Luvattomasta vuokra-ajan ulkopuolisesta käytöstä peritään viisikertainen vuokra.

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 2017 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2023 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

2.Vuokran maksaminen

 

Vuokra on maksettava Turun kaupungin tilille viimeistään heinäkuun 15. päivänä.

 

Ellei vuokraerää tai jäljempänä tässä sopimuksessa mainittuja kuntoonpano- ja puhdistuskustannuksia erääntymispäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneille saataville erääntymispäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja perintäkulut.

 

3.Vakuudet

 

Vuokranmaksun suorittamisen ja muiden tämän vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisen vakuudeksi vuokramies on velvollinen vaadittaessa antamaan vuokranantajan hyväksymän vakuuden, joka on vaadittaessa uudistettava.

 

4.Vuokraoikeuden siirto

 

Myyntipaikan vuokraoikeuden saa siirtää kolmannelle ainoastaan Turun kaupungin antamalla luvalla.

 

5.Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa myyntipaikkaa tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

6.Kausimyyntipaikan käyttövelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen käyttämään vuokraamaansa kausimyyntipaikkaa. Myyntitoimintaa on harjoitettava säännöllisin aukioloajoin vähintään viitenä päivänä viikossa vähintään neljän kuukauden (4kk) ajan yhtäjaksoisesti kesäkauden aikana.

 

Kesäkauden ulkopuolisella ajalla myyntitoimintaa on harjoitettava edellä esitetyin ehdoin jokaisena kuukautena vähintään kahden viikon (2 vko) ajan.

 

Toiminnan harjoittamisvelvoitteesta voidaan myöntää poikkeus perustellusta syystä. Perusteltuna syynä voidaan pitää huonoja sääolosuhteita tai muuta vastaavaa syytä.

 

Mikäli vuokramies ei käytä kausimyyntipaikkaa em. ehtojen mukaisesti, kaupunki voi purkaa vuokrasopimuksen välittömästi jäljempänä kohdassa Vuokrasopimuksen purkaminen kerrotun mukaisesti.

 

7.Myyntitoiminnan ohjeet ja määräykset

 

Myyntipaikassa harjoitettavassa elinkeinotoiminnassa on noudatettava kulloinkin voimassa olevien lakien, asetusten ja kunnallisten säännösten ohella myyntipaikkoja valvovien viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Näitä ohjeita ja määräyksiä voidaan vuokrakauden kestäessä vuokramiestä kuulematta muuttaa, eikä vuokramies tällöin ole oikeutettu vaatimaan mitään korvausta muutoksista vuokramiehelle mahdollisesti aiheutuvista kuluista.

 

8.Asiakaspaikat

 

Myyntipaikan välittömässä läheisyydessä saa olla paikan toimintaan liittyen asiakaspaikkoja enintään kuusi kappaletta. Tästä suurempi määrä asiakaspaikkoja vaati erillisen ulkotarjoilualueen vuokrauksen kaupungin normaalien sopimusehtojen sekä muun lupaprosessin mukaisesti.

 

9.Myyntipaikan alueen ja sen ympäristön puhtaanapitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan myyntipaikkansa ja sen välittömän ympäristön siisteydestä ja puhtaanapidosta myyntitoiminnan aiheuttamista roskista ja jätteistä 20 metrin etäisyydeltä.

 

Vuokramiehen on varattava asiakkaiden käyttöön riittävästi tarkoituksenmukaisia jäteastioita ja huolehdittava niiden tyhjennyksestä riittävän usein.

 

10.Sähkö-, vesi- ja viemäriliittymä

 

Kausimyyntipaikassa on käytettävissä sähkö-, vesi- ja viemäriliittymä. Sähkö- ja vesimaksut laskutetaan kulutuksen mukaan kesäkauden päätyttyä.

 

11.Maanalaiset johdot ja laitteet, sekä muut katutyöt ja liikennejärjestelyt

 

Vuokramiehen on sallittava vuokra-alueella kiireelliset ja välttämättömät maanalaisten johtojen, viemäreiden tai muiden laitteiden korjaus-, parannus- ja siirtotyöt, mikäli johdon tai laitteen haltijalla on maankäyttö ja rakennuslain mukaisesti oikein suorittaa mainitut työt tai ne on toimintojen jatkuvuuden turvaamiseksi tarkoituksenmukaista suorittaa.

 

Vuokramies on myös velvollinen sallimaan toimenpiteet, jotka vuokra-aikana mahdollisesti tulevat tarpeellisiksi katutöiden, liikennejärjestelyjen tai muiden vastaavien syiden takia.

 

Mikäli se on välttämätöntä edellä mainittujen töiden ja järjestelyjen suorittamiseksi, vuokramies velvollinen väliaikaisesti siirtämään myyntipistettään tai poistamaan myyntipisteen korvausta vaatimatta.

 

Kaupunki suorittaa vuokrahyvitystä voimassa olevan vuosivuokran mukaan myyntipaikan vuokralaiselle koko edellä mainitulta häiriöajalta siinä tapauksessa, että korjaus kestää enemmän kuin 7 vuorokautta. Enintään 7 vuorokautta kestävältä häiriöajalta ei vuokrahyvitystä anneta.

 

12. Vuokrasopimuksen purkaminen

 

Jos vuokralainen on laiminlyönyt suorittaa vuokranmaksun lain tai vuokrasopimuksen mukaisessa ajassa tai samassa ajassa asettanut hyväksyttävää vakuutta; tai

 

Jos vuokramies laiminlyö Turun kaupungille maksettavien verojen tai maksujen tai tämän sopimuksen mukaisen vuokran suorittamisen, taikka jos vuokramies oleellisesti rikkoo tämän vuokrasopimuksen ehtoja, eikä ole kehotuksesta huolimatta täyttänyt maksuvelvollisuuttaan tai lopettanut vuokrasopimuksen ehtojen rikkomista hänelle asetetussa vähintään viikon pituisessa määräajassa, voidaan vuokrasopimus purkaa, eikä vuokramiehellä tällöin ole oikeutta saada takaisin jo maksettua vuokraa.

 

Kun vuokrasopimus puretaan, vuokrasuhde päättyy välittömästi ja vuokranantajalla on oikeus saada vuokralaiselta korvaus vahingosta, joka vuokranantajalle aiheutuu vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättymisestä.

 

13.Vuokrasopimuksen irtisanominen

 

Vuokrasopimus voidaan molemmin puolin irtisanoa kahden (2) kuukauden irtisanomisajalla.

 

Mikäli vuokranantaja Turun kaupunki irtisanoo sopimuksen ja irtisanomisajan mukainen sopimuksen päättymisajankohta on 1.4. ja 30.9. välisenä aikana, sopimus päättyy kuitenkin aikaisintaan irtisanomisvuoden syyskuun viimeisenä päivänä.

 

Mikäli vuokra-aluetta tarvitaan nopeasti muuhun käyttöön muuttuvan maankäytön tarpeita varten ja kaupunki irtisanoo vuokrasopimuksen tällä perusteella, sopimus päättyy edellä mainitusta ehdosta poiketen normaalisti kahden (2) kuukauden irtisanomisajan kuluttua.

 

Irtisanomisaika alkaa kulua kirjallisen irtisanomisilmoituksen tiedoksiantopäivää seuraavasta päivästä. Irtisanomisilmoitus on annettava tiedoksi todisteellisesti vuokramiehen vastaanotto kuittausta, saantitodistusta tai muuta vastaavaa menettelyä käyttäen.

 

14.Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Vuokramies on velvollinen korvaamaan kaiken tuottamuksellaan tai sopimusrikkomuksellaan vuokranantajalle aiheuttamansa vahingon sekä korvaamaan siitä johtuneet kustannukset.

 

Jos vuokramies olennaisesti rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, eikä korjaa menettelyään neljäntoista (14) päivän kuluessa kaupungin tekemästä kirjallisesta ja vaatimuksen perusteet sisältävästä huomautuksesta, on vuokramies velvollinen suorittamaan kaupungille sopimussakkona sen hetkinen kesäkauden vuokra kolminkertaisena. Sopimussakko erääntyy maksettavaksi menettelyn korjaamiseen varatun ajan päättyessä. Viivästyneelle suoritukselle tulee maksaa korkolain mukainen viivästyskorko.

 

Kaupunki on oikeutettu perimään kolminkertaista vuokraa siihen asti kunnes vuokramies on todisteellisesti palannut noudattamaan tässä vuokrasopimuksessa sovittuja ehtoja.

 

Sopimussakko ei kuitenkaan rajoita kaupungin oikeutta toteennäyttämänsä kokonaisvahingon korvaukseen, mikäli se on sopimussakon määrää suurempi. Tällöin kuitenkin sopimussakon määrä luetaan vahingonkorvauksen määrän vähennykseksi.

 

Sopimussakon suorittamalla vuokramies ei vapaudu tämän vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan.

 

15.Toimenpiteet kesäkauden päättyessä

 

Vuokramiehen on kesäkauden tai jatketun vuokrakauden päätyttyä poistettava vuokra-alueelta omistamansa irtain omaisuus ja luovutettava alue siistittynä kaupungin hallintaan.

 

Vuokramiehellä on oikeus saada korvausta vuokra-alueelle tekemistään parannuksista vain, mikäli siitä on kirjallisesti sovittu kaupungin kanssa.

 

16.Myyntipaikan käyttö kesäkauden ja vuokra-ajan ulkopuolella

 

Vuokrakauden ulkopuolelle myyntipaikka on kaupungin hallinnassa ja kaupunki voi vuokrata tai muutoin luovuttaa myyntipaikan vapaasti kenen tahansa käyttöön. Ennen luovuttamista kaupunki varaa tämän vuokrasopimuksen vuokramiehelle mahdollisuuden vuokrata paikka käyttöönsä tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin.

 

17.Etuoikeus vuokrasopimukseen

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokra-ajan päättyessä saada myyntipaikka vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

Vuokralaisen on viimeistään yhtä vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä kirjallisesti ilmoitettava Turun kaupungille haluaako hän uudistaa vuokrasopimuksen.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi samansisältöistä kappaletta, yksi kummallekin sopimuspuolelle.

 

Turussa . päivänä kuuta 2022

 

TURUN KAUPUNKI

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden puolesta:

 

 

 

 

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksyn ja sitoudun sitä tarkoin noudattamaan. Paikka ja aika edellä mainitut.

 

 

 

Smoothie Heaven Oy