Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta15512.04.20225

14062-2019 (10 03 00)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös valituslupahakemusta koskien: poikkeamishakemus ja suunnittelutarveratkaisu, Kulkkilantie 65

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt poikkeamishakemusta ja suunnittelutarveratkaisua koskevan valituslupahakemuksen.

Kylk § 155

Ympäristölakimies Nina Mattila 5.4.2022:

Osoitteeseen Kulkkilantie 65 on haettu suunnittelutarveratkaisua ja poikkeamislupaa kerrosalaltaan 250 neliömetrin kokoisen, yksiasuntoisen ja enintään kaksikerroksisen omakotitalon rakentamiseen sekä 50 neliömetrin kokoisen talousrakennuksen rakentamiseen. Hanke on edellyttänyt suunnittelutarveratkaisun lisäksi poikkeamispäätöstä, koska asiaa ratkaistaessa on ollut voimassa vanha Hirvensalon osayleiskaava (YM 22.1.2001) ja rakennuspaikka sijaitsi kaavan maa- ja metsätalousalueella, jolla sallittiin vain vähäinen lisärakentaminen. Turun kaupunkiympäristölautakunta on 28.1.2020 § 22 päätöksellään katsonut, että rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset tietyillä ehdoilla. Päätöksellään 28.1.2020 § 23 lautakunta on myöntänyt hakemuksen ja asemapiirroksen mukaiset poikkeukset, kuitenkin sillä ehdolla, että uudisrakentamisen ympäristöön soveltuvuuteen tulee kiinnittää rakennuslupavaiheessa erityistä huomiota, ja että hyväksytyssä osayleiskaavassa virkistysalueeksi osoitettu alueen osa tulee jättää vapaaksi rakentamisesta ja säilyttää luonnontilaisena. Samat ehdot on liitetty molempiin lautakunnan päätöksiin.

Naapurit ovat valittaneet lautakunnan tekemistä päätöksistä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet päätösten kumoamista ja hakemusten hylkäämistä. Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 7.7.2021 hylännyt valitukset. Hallinto-oikeus on katsonut, että kun huomioidaan kaupunkiympäristölautakunnan päätöksiinsä liittämät ehdot, rakentaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset rakennusluvan myöntämisen erityiset edellytykset.

Naapurikiinteistön omistajat ovat hakeneet valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Korkein hallinto-oikeus on päättänyt hylätä valituslupahakemuksen. Päätöksen mukaan sen perusteella, mitä muutoksenhakija on esittänyt ja mitä asiakirjoista muutoin ilmenee, asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi ei ole valitusluvan myöntämisen perustetta.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 28.3.2022

Oheismateriaali 2Turun hallinto-oikeuden päätös 7.7.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.