Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14305.04.20227

6688-2020 (08 00 00)

Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun liikenteenohjaus- ja katusuunnitelmat, oikaisuvaatimus

Tiivistelmä:

Esitetään hylättäväksi liikenteenohjaussuunnitelmista tehty oikaisuvaatimus. Samalla päätetään liikenteenohjaussuunnitelmia ja katusuunnitelmaa koskevan päätöksen täytäntöönpanosta.

Kylk § 143

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen, ympäristölakimies Nina Mattila 29.3.2022:

Kuvaus asiasta

Kaupunkiympäristölautakunta on 1.3.2022 § 85 hyväksynyt Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun liikenteenohjaus- ja katusuunnitelmat. Parkinkadulla sijaitsevassa asunto -osakeyhtiössä asuva yksityishenkilö on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja tehnyt myös oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristölautakunnalle. Turun hallinto-oikeus tulee ratkaisemaan asian niiltä osin kuin muutoksenhakuvaatimus koskee katusuunnitelmaa ja hallinto-oikeus tulee pyytämään kaupungin lausuntoa erikseen valitukseen. Koska tieliikennelain 193.1 §:n mukaan liikenteenohjaussuunnitelmia koskevasta päätöksestä tulee tehdä oikaisuvaatimus, asia tuodaan lautakunnan päätettäväksi niiltä osin kuin muutoksenhakuvaatimus kohdistuu liikenteenohjaussuunnitelmiin.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksen mukaan lautakunnan päätös on yhdenvertaisuuslain, perustuslain ja maankäyttö- ja rakennuslain vastainen. Lisäksi päätös on sekava ja huonoa hallintoa. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksen mukainen rajaus on liian suppea ja päätöksestä ei käy ilmi, miten se vaikuttaa liikennesuunnitteluinsinöörin tekemään aiempaan päätökseen. Oikaisuvaatimuksen mukaan Parkinkadun pysäköintisuunnitelma on perustuslain yhdenvertaisuuspykälän ja MRL:n vastainen, koska Patrianpuistossa pysäköidään laittomasti ja ilmaiseksi, mutta ne asukkaat, jotka pysäköivät kadulla, joutuisivat maksamaan asukaspysäköinnistä (C-tunnus). Parkinkatu pitää osoittaa vain ja ainoastaan maksullisen asukaspysäköinnin (C-tunnus) tarpeisiin. Oikaisuvaatimuksen mukaan Rehtorinpellonkadun pysäköinti ja Arcanuminkujan paikoitusliikenne ovat turvallisuusriski pyöräkadulla. Vatselankadun jalkakäytävän ja Rehtorinpellon jalkakäytävän poistaminen asutuksen puolelta lisää jalankulkijoiden turvattomuutta.

Liikennesuunnittelun vastaus oikaisuvaatimukseen

Kaupunkiympäristölautakunnan 1.3.2022 § 85 hyväksymät liikenteenohjaussuunnitelmat liittyvät yksinomaan Rehtorinpellonkadun ja Vatselankadun pyöräkaduksi muuttamiseen. Parkinkadun osalta ainoa muutos on Pyöräkatu -liikennemerkin sijoittaminen saavuttaessa Parkinkadulta Vatselankadulle ja Pyöräkatu päättyy -liikennemerkin sijoittaminen Vatselankadulta Parkinkadulle ajavalle liikennesuunnalle. Nämä liikennemerkit ovat tosin piirustusteknisen virheen vuoksi jääneet suunnitelman vihreällä katkoviivalla merkityn vahvistusrajan ulkopuolelle. Tämä virhe tullaan suunnitelmaan korjaamaan.

Pyöräkatu -liikennemerkkejä lukuun ottamatta Parkinkadulla jää voimaan liikennesuunnittelupäällikön 22.11.2021 § 78 hyväksymä suunnitelma L6518 014. Lainsäädäntö ei edellytä, että yhden kadun liikennejärjestelyjä suunniteltaessa tulisi samalla ottaa suunnittelun kohteeksi sen poikkikatujen liikennejärjestelyt. Kaupunkiympäristölautakunnan 1.3.2022 § 85 päätöstä ei voi vaatia oikaistavaksi ko. päätökseen sisältymättömien liikennejärjestelyjen osalta. Parkinpuiston luvaton pysäköintikäyttö ei myöskään liity em. lautakunnan päätökseen. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on päätöksenteon jälkeen puhelinkeskustelussa todettu, että Parkinkadun pysäköintijärjestelyjä voidaan vielä tarkastella eri suunnitteluprojektissa kadun varren asukkaita laajasti kuullen. Liikennesuunnittelupäällikön 22.11.2021 tekemä päätöskin, jossa runsas puolet Parkinkadun pysäköintitilasta varattiin asukaspysäköintiin ja 2 tunnin aikarajoitettuun pysäköintiin, perustui asukasaloitteeseen.

Ratkaisu Vatselankadun itäreunan jalkakäytävän poistamisesta liittyy katusuunnitelmaan. Tältä osin asia käsitellään Turun hallinto-oikeuteen jätetyn valituksen käsittelyssä. Pysäköinnin salliminen pyöräkadulla ei ole ristiriidassa pyöräkatujen suunnitteluperiaatteiden kanssa. Mm. tämän tyyppisten katujen uraauurtavassa toteutuksessa, Helsingin Kulosaaren puistotiellä, on merkittävässä määrin kadunvarsipysäköintiä.

Päätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta

Maankäyttö- ja rakennuslain 190.1 §:n mukaan katusuunnitelmaa koskien muutosta haetaan valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin hallintoprosessilaissa säädetään. Hallintoprosessilain 7.1 §:n mukaan hallintopäätökseen saa hakea muutosta valittamalla se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Valitukseen ei ole liitetty selvitystä, millä perusteella valittaja katsoo olevansa asianosainen. Hallinto-oikeus tulee pyytämään kaupungin lausuntoa erikseen valitukseen. Mikäli valittajalla ei ole valitusoikeutta, valitus jätetään tutkimatta.

MRL:n 202 §:n mukaan katusuunnitelmaa koskevassa päätöksessä voidaan määrätä päätös tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Kaupunkiympäristölautakunta ei ole liikenteenohjaus- ja katusuunnitelmien hyväksymistä koskevassa päätöksessään määrännyt sitä tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanosta tehdään näin ollen nyt erillinen päätös. Traficomin jo myöntämän valtionavun saamiseksi kadun rakentamiseen on ryhdyttävä viivytyksettä. Tieliikennelain 193.2 §:n mukaan päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää. Hallintoprosessilain 6.2 §:n mukaan valittamalla ei saa hakea muutosta päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Liite 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristölautakunta 1.3.2022 § 85 liitteineen

Oheismateriaali 2Liikennesuunnittelupäällikkö 22.11.2021 § 78 liitteineen

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä Rehtoripellonkadun ja Vatselankadun liikenteenohjaussuunnitelmista tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Samalla määrätään, että lautakunnan päätös 1.3.2022 § 85 pannaan täytäntöön muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 143
Liite 1:Oikaisuvaatimus