Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12529.03.20227
Kaupunkiympäristölautakunta14005.04.20224

1678-2022 (10 03 02)

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto Kupittaan maauimalan peruskorjauksen tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelut on yhdessä liikuntapalvelujen kanssa valmistellut Kupittaan maauimalaa koskevan tarveselvityksen, jonka mukaan maauimala oheistiloineen tullaan rakentamaan lähes kokonaan uusiksi. Tilapalvelut pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa asiasta.

Kylk § 125

Kaupunkiympäristö, Kaupunkisuunnittelu, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 22.3.2022:

Kupittaan maauimala on teknisen käyttöikänsä päässä ja tullaan rakentamaan lähes kokonaan uusiksi. Maauimalan altaiden tyypit ja muoto hieman muuttuvat ja tekniikka päivitetään nykystandardien mukaiseksi. Myös erittäin huonokuntoiset palvelu- ja oheisrakennukset uusitaan.

Käytännössä vanhat rakennukset ja rakenteet puretaan ja tilalle rakennetaan uudet. Tarveselvityksen yhteydessä on todettu, että lipunmyynti- ja palvelurakennuksen tulisi maauimalan toiminnallisuuden kannalta sijaita toiminnalle rajatun alueen Veritas-stadionin puoleisella kaakkoissivulla. Tarveselvityksessä todetaan mahdollisuus maauimalan talvikäytölle, jolloin palvelurakennuksen sijainti on tarkoituksenmukaista olla mahdollisimman lähellä altaita. Altaiden sijoittelu alueella muuttuu vähäisesti peruskorjauksen myötä.

Liikuntapalveluiden asiantuntijoiden ja tilapalveluiden yhteistyönä on laadittu maauimalan tarveselvitys ja alustavat toimintaa palvelevat tilaohjelmat sekä altaista että rakennuksista. Maauimalan tulevaa investointikustannusta, n. 11 Milj.€, on arvioitu karkeasti sekä tilaohjelmien että muiden Suomessa toteutettujen vastaavien kohteiden perusteella. Kustannukset kuitenkin riippuvat paljolti mm. maauimalan altaiden ja tekniikan valittavista toteutustavoista, minkä johdosta tarkkaa kustannusarviota ei vielä tässä vaiheessa voida laatia.

Kaupunkiympäristön lausunto

Toimitilojen rakennuttamisen osalta voidaan todeta, että alueelle on laadittu osana Ekat energiaviisaat kaupungit -hanketta laaja energiatehokkuusselvitys, jossa mm. erilaisten lauhdelämpöjen/aurinkoenergian hyväksikäyttöä uimalan veden lämmityksessä syksy/talviaikaan on ideoitu. Asiaa tulee selvittää edelleen hankesuunnittelun ja toteutussuunnittelun yhteydessä ja vähintään valmiudet hyödyntämiseen pitää huomioida. Tilojen, altaiden ja allastekniikan kokonaan uudelleenrakentaminen on nykytilanne huomioiden perusteltua ja parantaa esteettömyyttä ja käyttömukavuutta alueella, pidentää vuosittaista käyttökautta sekä vähentää ylläpitokustannuksia.

Kaavoitus toteaa, että Kupittaanpuiston asemakaava (30/1999) on tullut voimaan 3.8.2002. Maauimala sijaitsee VP-1/s -alueella.

VP-1 kaavamääräyksen mukaan alue on puistoa, jossa sallitaan virkistystoimintaa ja uimalaa palvelevien huolto-, kahvila- ja ravintolarakennusten rakentaminen erikseen osoitetuille rakennusaloille. Alueen rakennelmien tulee sopeutua historiallisen puiston luonteeseen. VP-1/s kaavamerkinnän /s mukaan historiallisen puiston ympäristö tulee säilyttää. Maauimalan alueella on nykyisen huoltorakennuksen rakennusalalla rakennusoikeutta 300 k-m2, ja nykyisten palvelurakennusten rakennusalalla 100 k-m2.

Tarveselvityksen mukaan maauimalalle tarvitaan uusi palvelurakennus n. 300 k-m2 ja uusi huoltorakennus noin 100-150 k-m2, koska osa vedenpuhdistuksen toiminnoista voi sijaita myös uusien altaiden alla.

Tarveselvityksessä 300 k-m2 palvelurakennus on sijoitettu lähimmäksi pysäköintialuetta rakennusalalle, johon on kaavassa sallittu vain 100 k-m2, ja huoltorakennus (n. 100 k-m2 ) rakennusalalle, johon on kaavassa sallittu 300 k-m2.  Jotta ratkaisu olisi enemmän nykyisen kaavan mukainen, kaavoitus ehdottaa tarkemmassa suunnitteluvaiheessa palvelurakennuksen tutkimista osittain rakennusalalle, johon on kaavassa sallittu 300 k-m2.

Tarkemman suunnittelun yhteydessä tulee neuvotella ajoissa rakennusvalvonnan kanssa, jotta voidaan arvioida edellyttääkö hanke erillistä poikkeamispäätöstä.  

Kävijämäärätavoitteita on lisätty noin 50 % kesäkautta kohden, mutta kasvu tulisi pääasiassa toimintakauden pidentymisestä, sekä säätilaltaan heikompien päivien vilkastumisesta uusien pesu-, puku- ja saunatilojen vaikutuksesta. Asiakkaiden pysäköinti- ja saattoliikennemahdollisuudet löytyvät läheiseltä noin 50 metrin päässä olevalta Blombergin aukion pysäköintialueelta. Kupittaanpuistoon on helppo tulla myös pyörällä ja joukkoliikenteellä.

Oheismateriaali 1Kupittaan maauimalan tarveselvitys

Oheismateriaali 2Lausuntopyyntö

Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Kupittaan maauimalan tarveselvityksen ja antaa konsernihallinnon Tilapalveluille yllä olevan mukaisen lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Valkosen Toivarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi.

Kylk § 140

Pöydältä 29.3.2022 § 125

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

”Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että hankesuunnitelmassa tarkasteltaisiin tarveselvityksessä esitetyn, lähes kokonaan uuden rakentamisen ohella myös osittaisen uudistamisen (huoltorakennukset + tekniikka) ja pelkän peruskorjauksen vaihtoehtoja, jotta eri vaihtoehtojen kustannusvaikutuksia voidaan vertailla hankesuunnitelmaa hyväksyttäessä ja investointipäätöstä tehtäessä.”

Mannin Kallion kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
lausKonsernihallinto, tilapalvelut