Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14105.04.20225

4018-2022 (10 04 01)

Valtion tukemassa asuntotuotannossa sovellettavat enimmäistonttihinnat Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa ja Liedossa vuonna 2022

Tiivistelmä:

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on 3.3.2022 päättänyt Turun seudulla vuonna 2021 valtion tukemassa asuntotuotannossa sovellettavat enimmäistonttihinnat. Lisäksi lautakunnalle esitetään, että keskustan tapauskohtaisesti hinnoitettavalla alueella käytetään yhtiömuotoisten asuntotonttien maanvuokrasopimusten uusimisessa hintaa 258 euroa kerrosneliömetriä kohti.

Kylk § 141

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kiinteistökehitys ja isännöinti, kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski, 29.3.2021:

 

Valtion tukemaan, muuhun kuin asukkaiden omatoimiseen asuntotuotantoon Turun kaupungissa luovutettavia tontteja hinnoiteltaessa noudatetaan oheisia enimmäistonttihintoja, jotka on ilmoitettu euroina kerrosneliömetriä kohti.

 

Vyöhyke

 

€/k-m2

A

 

tapauskohtaisesti

B

kerrostalot

pientalot

186

206

D

kerrostalot

pientalot

140

160

E

kerrostalot

pientalot

130

150

F

kerrostalot

pientalot

115

135

G

 

tapauskohtaisesti

      

Vyöhykkeen mukaiseen hintaan voidaan lisätä kohtuulliset, voimassa olevien taksojen mukaiset kunnallistekniset kustannukset. Sen sijaan kaavoituskustannukset sisältyvät tontin hintaan. ARA-tontin hinta ei voi kuitenkaan olla korkeampi kuin hinta, jolla se luovutettaisiin vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon.

 

Vyöhykkeiden enimmäishinnat koskevat asemakaavan mukaisia tontteja, joilla on rakentamishetkellä kunnallistekniikan liittyminä vähintään sähkö-, vesi- ja viemäri- sekä katuliittymä kaavan mukaiseen katuun. Harkinnan mukaan voidaan hyväksyä myös muu kaavatontti, tila tai määräala sekä tieliittymä.

 

Kerrosalan määrityksessä ei oteta huomioon tontilla olevaa liikekerrosalaa, joka hinnoitellaan erikseen.

 

Pientalotontin hinta voidaan periä silloin, kun talotyyppi on määritelty asemakaavassa merkinnöillä AR, AP ja AO tai niiden yhdistelmillä. Tiivis- ja matalahenkisessä kohteessa voi ARA tapauskohtaisesti hyväksyä myös AKR:n pientaloksi. Jos talotyyppiä ei ole määritelty, käytetään pientalon määrittelyssä tehokkuuslukua e < 0,35 ja kerrosluvun rajoitusta alle kolme.

 

Jos tontti sijaitsee keskuksessa erittäin hyvällä paikalla esim. hyvien julkisten ja kaupallisten palvelujen tai esim. juna- tai linja-autoaseman läheisyydessä (maks. etäisyys 1 000 m), voidaan tontin enimmäishintaa korottaa 0-15 %.

 

Vuokratonteilla toteutettavassa asuntotuotannossa tontin vuosivuokra on enintään 5 % em. tontin enimmäishinnasta. Tontin vuosivuokra voidaan sitoa elinkustannusindeksiin.

 

Ne perustellut tapaukset, joissa tontti jää vajaarakennetuksi ja rakennetun kerrosalan mukaisesti laskettu hinta sen vuoksi ylittää suositellun enimmäishinnan, voidaan hyväksyä asuntolainakelpoiseksi edellyttäen, että sallittu rakennusoikeus alittuu enintään 5 %. Jos rakennusoikeuden alitus on yli 5 %, on tontin hintaa tai vuokraa vastaavasti alennettava.

 

Mikäli luovutettavan tontin maaperä aiheuttaa kunnan normaalitasoon nähden poikkeuksellisen korkeat perustamiskustannukset, on tämä otettava huomioon tontinhintaa alentavana tekijänä.

 

Tapauskohtaisesti hinnoiteltavien tonttien alueella ARA-tuotantoon luovutettavia pitkän korkotukilainan tonttihintoja määritellään seuraavasti:

 

Hinnanmäärityksen lähtökohtana käytetään kaupungin tuottamaa tai teettämää luotettavaan arvioon perustuvaa tontin markkinahintaa €/k-m2 (rakennusoikeuskerrosneliömetri), jonka kaupunki ilmoittaa ARA:lle tonttihintahakemuksessa. Tonttihintahakemuksessa kaupunki esittää ARA:lle markkinahinnan lisäksi ARA-hintaa.

 

Päätöstä sovelletaan 1.3.2022 alkaen osapäätöksen saaviin hankkeisiin ja se on voimassa toistaiseksi.

 

Koska ARA poisti kaupungin alkuperäisessä esityksessä olleen A-vyöhykkeen ja koska Turussa on jo pitkään ollut käytäntönä, että yhtiömuotoisten asuntotonttien maanvuokrasopimusten uusimisessa on noudatettu ARA-vyöhykkeitä, on ARAn kanssa käydyissä päätöksen jälkeisissä neuvotteluissa todettu, että Turun kaupunki voi jatkaa aiempaa käytäntöään alkuperäisen ehdotuksensa mukaisella hinnalla. Tämä tarkoittaa 253 €/k-m2 + 2 % indeksikorotus eli 258 €/k-m2.

 

Liite 1                                  ARA:n päätös

Oheismateriaali 1               Liitekartta hintavyöhykkeistä

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää:

 

- merkitä liitteenä olevan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen päätöksen tiedoksi ja

- että keskustan tapauskohtaisesti hinnoiteltavalla alueella käytetään yhtiömuotoisten asuntotonttien maanvuokrasopimusten uusimisessa hintaa 258 euroa kerrosneliömetriä kohti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, tonttipalvelut


Liitteet:

Kylk § 141
Liite 1:ARA:n päätös