Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14505.04.20229

10806-2021 (10 03 01)

Merenkävijänkatu katusuunnitelmat (Pikisaari)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Merenkävijänkadun katusuunnitelmat, jotka koskevat kadun asfaltoimattomia osuuksia. Tonttihaara (Merenkävijänkatu 4-8) ja Valaanpyytäjänkadun liittymän jälkeinen osuus Lahdenperäntien liittymään saakka (Merenkävijänkatu 26-32). Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi ja rakenteiden korjaus sekä pintakuivatuksen parantaminen.

Kylk § 145

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, Anu Kinnari 25.3.2022:

Merenkävijänkatu on asfaltoitu vuonna 2021 kadun alusta Valaanpyytäjänkadun risteykseen saakka. Noin 50 m pitkä tonttikatu ja Valaanpyytäjäkadun liittymän jälkeen noin 100 m pitkä katu osuus ovat nykyisellään sorapintaisia. Tonttikadun leveys vaihtelee 3,5 – 4,0 metrin välillä ja Valaanpyytäjänkadun ja yksityistien välinen osuus vaihtelee 3,6 – 5,0 metrin välillä.

Yleisesti sorakatujen asfaltointia on perusteltu hulevesien aiheuttamilla kunnossapitotoimenpiteillä ja -kustannuksilla sekä asfaltoinnin lyhyellä takaisinmaksuajalla kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 16.9.2015 § 459 hyväksytyssä Infran mitoituksen tarkastelussa.

Suunnittelu on käynnistynyt kuivatuksen tarpeista. Valaanpyytäjänkadun asfaltoinnin jälkeen kadun pintavedet valuvat Merenkävijänkadun yli kaakkoispuolen tonteille.

Suunnitelma

Merenkävijänkatu (4-8) tonttihaara:

Merenkävijänkadun tonttihaaran kunnon parantamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi tonttihaara päällystetään asfaltilla ja hulevesien ohjaamiseksi asennetaan tonttihaaran itäreunaan reunakivi (korkeus 4 cm), jolla parannetaan kadun pintavesien ohjautumista kadun hulevesikaivoihin ja estetään pintavesien valuminen tonteille.

Kadun korkeusasema on suunniteltu siten, että nykyiset tonttiliittymät ovat siihen sovitettavissa. Merenkävijänkadun tonttihaaran suunniteltu ajoradan leveys on 3,00 metriä.

Kadun kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä, uusilla hulevesikaivolla sekä parantamalla kaltevuuksia. Uusi hulevesikaivo liitetään nykyiseen huleveden runkolinjaan.

Katuvalaistus uusitaan.

Merenkävijänkatu väli Valaanpyytäjänkatu-Lahdenperäntie (26-32):

Merenkävijänkadun toisen osuuden väli Valaanpyytäjänkatu – Lahdenperäntie kunnon parantamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katuosuus päällystetään asfaltilla ja hulevesien ohjaamiseksi asennetaan kadun itäreunaan reunakivi (korkeus 8 cm), jolla parannetaan kadun pintavesien ohjaustumista olemassa olevaan ojaan ja estetään pintavesien valuminen tonteille.

Katuosuuden korkeusasema on suunniteltu siten, että nykyiset tonttiliittymät ovat siihen sovitettavissa. Suunniteltu ajoradan leveys on 4,25 m ja kadun itäreunaan asennetaan reunakivi, jonka korkeus on 8 cm noin 56 metrin matkalle nykyisen asfaltin lopusta tonttien 30 ja 32 yhteisen liittymän yli. Kadun kuivatus hoidetaan pintavesiä ohjaavilla reunakivillä ja tonttien 31 ja 32 liittymän jälkeen alkavalla avo-ojalla. Tontille 30 menee nykytilanteessa kaksi tonttiliittymää. Näistä pohjoisempi (tontin 27 liittymän vastapäinen) liittymä poistetaan käytöstä ja maisemoidaan ympäristöön sopivaksi.

Katuvalaistus säilyy nykyisellään.

Kustannukset

Merenkävijänkadun tonttihaaran rakentamisen rakennusosalaskenta tasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 18.000 euroa ja Merenkävijänkadun väli Valaanpyytäjänkatu-yksityistie rakentamisen rakennusosalaskenta tasoinen arvonlisäveroton kustannusarvio on 31.000 euroa. Edellä esitetyt kustannukset sisältävät infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti 15 % hankevarauksen. Merenkävijänkadun edellä mainittujen saneerattavien osuuksien rakentamisen kustannukset ovat yhtensä 49.000 euroa. Infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti yksittäisenä perusinvestointina hankkeen kustannukset jäävät kaupunkiympäristöjohtajan hyväksyttäväksi.

Kuuleminen

Merenkävijänkadun katusuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 31.1.- 14.2.2022 välisenä aikana. Suunnitelmiin ei saapunut muistutuksia.

Liite 1Katusuunnitelma K8266 010 pvm. 28.2.2022 Merenkävijänkatu tonttihaara

Liite 2Katusuunnitelma K8266 011 pvm. 18.1.2022 Merenkävijänkatu väli Valaanpyytäjänkatu-Lahdenperäntie

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteissä 1 ja 2 esitetyt Merenkävijänkadun katusuunnitelmat liitteiden mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 145
Liite 1:Katusuunnitelma K8266 010 pvm. 28.2.2022 Merenkävijänkatu tonttihaara
Liite 2:Katusuunnitelma K8266 011 pvm. 18.1.2022 Merenkävijänkatu väli Valaanpyytäjänkatu-Lahdenperäntie